Barça

Marc Ciria: “El préstec de Goldman Sachs és per pagar salaris i no per a l’Espai Barça”

Alarma econòmica. L’economista català, en una entrevista a EFE, considera que el préstec té aquesta finalitat real

“El club està utilitzant el deute a 30 anys per a l’Espai Barça, del qual està inflant clarament el resultat final del cost, per pagar els salaris d’aquest exercici. I a Goldman Sachs ja li sembla bé perquè està cobrant uns interessos entre el 3 i el 4% i si el Barça no li paga ja vindrà un senyor. La pregunta és com s’executaria l’impagament del deute: Amb patrimoni del club? Amb l’estadi? Perquè quan hi ha un préstec d’un banc d’inversió les clàusules són molt més fermes que les d’un banc tradicional. La junta necessita fer això per arreglar els números abans d’anar-se’n i els és igual l’Espai Barça perquè no ho faran ells”. Són alarmants declaracions de Marc Ciria (Barcelona, 1979) en una entrevista concedida a l’Agència EFE.

El soci fundador i director general de Diagonal Inversions, que el 2015 va ser el responsable econòmic de la candidatura de Joan Laporta a les eleccions del Barça, considera que el préstec que el club ha demanat a Goldman Sachs per finançar l’Espai Barça en realitat té com a comesa poder pagar els salaris dels jugadors a curt termini.

“Primer de tot, vull deixar clar que la Covid-19 no té res a veure amb la situació econòmica del Barça. És una mentida de la junta directiva, que pretén que un club que facturarà 700 milions d’euros estigui endeutat amb 1.600. Això és impagable amb els mecanismes actuals de club. El que diuen els números és que les dues úniques solucions viables que planteja aquesta directiva són la conversió en societat anònima esportiva de l’entitat o l’entrada d’un fons d’inversió internacional que deixi al soci com a propietari d’un 30 o un 40%”, explica Marc Ciria. “Goldman Sachs no és conegut per deixar diners, sinó per fer operacions d’entrada en societats per després sortir-ne revenent les accions que ha comprat. És un banc d’inversió, no un banc de préstec de diners com LaCaixa o el BBVA. Que aparegui Goldman Sachs vol dir que el Barça no ha pogut acudir a les entitats nacionals per incrementar el deute. El motiu és evident: el club deu a aquestes gairebé 500 milions d’euros en deute a curt termini. I la pregunta és fàcil: per què en un context de pandèmia i de crisi econòmica del club es decideix tirar endavant l’Espai Barça? Abans que aparegués el coronavirus el club ja havia 740 milions d’euros i ara ha pujat a 820. El principal problema és que és deute a curt termini. El Barça és el club del món amb la massa salarial més alta i això no és culpa del coronavirus. A partir de la sortida de Neymar el 2017 es van començar a fer uns fitxatges que estan fora de la ràtio d’endeutament propi del club, el qual s’ha saltat seus propis estatuts”, afegeix.

“El club s’ha saltat en dos exercicis consecutius el percentatge màxim d’EBITDA del 2% sense passar per l’Assemblea de Compromissaris i la junta no ha dimitit com marquen els Estatuts. Però segueixo amb el que explicava: el deute que es necessita pagar a curt termini és de l’77%. Això vol dir que no hi ha diners per pagar les nòmines ni a alguns proveïdors. Així que l’increment del deute ha estat per pagar el dia a dia de club, no l’Espai Barça”, sosté Marc Ciria. “La propera junta directiva no podrà desenvolupar l’Espai Barça amb aquest préstec. Caldrà un altre finançament i el projecte s’haurà de reconvertir en alguna cosa molt més barata que consistirà a condicionar l’estadi. I fins d’aquí a 10 o 15 anys el club no es podrà plantejar fer al Nou Palau Blaugrana i la resta d’infraestructures”, afirma.

En l’entrevista a EFE, Marc Ciria també diu que Joan Laporta es presentarà a les pròximes eleccions i que ell no formarà part ni de la seva candidatura ni la de cap altre candidat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)