Golejada per començar

El Barça es mostra molt superior al Ferencváros i s’estrena amb victòria en la Champions amb gols de Messi, Ansu Fati, Coutinho, Pedri i Dembélé

Piqué no podrà jugar el següent partit contra el Juventus després de veure una targeta vermella

BARÇA 5 FERENCVÁROS 1

GOLS:1-0 (27’) Messi (p). 2-0 (42’) Ansu Fati. 3-0 (52’) Coutinho. 3-1 (70’) Kharatin (70’). 4-1 (82’) Pedri. 5-1 (89’) Dembélé.ÀRBITRE:Sandro Schärer (suís).Targetes grogues:A Laïdouni, Civic, Kharatin i Kovacevic.Targetes vermelles:A Piqué (70’). FERENCVÁROS: Dibusz Botka
Lovrencsics 77’ Blazic Kovacevic Civic
Heister 64’ Kharatin Laïdouni
Somália 64’ Siger Zubkov
Boli 71’ Isael Tokmac Nguen
Mak 71’
RESTA DE CONVOCATS: Bogdán i Banki (p), Frimpong, Baturina i Dvali.
BARÇA: Neto Sergi Roberto
Júnior Firpo 64’ Piqué Lenglet Dest Pjanic
Busquets 76’ De Jong Trincão
Pedri 64’ Coutinho
Araújo 71’ Ansu Fati
Dembélé 64’ Messi
RESTA DE CONVOCATS: Iñaki Peña i Arnau Tenas (p), Aleñá, Riqui, Griezmann, Braithwaite i Mingueza.

Els jugadors del Barça van tornar a escoltar l’himne de la Champions. No ho feien des de la negra nit de Lisboa. Des d’aquell humiliant 2-8. Perfectament alineats i amb Messi com a capità, com a Da Luz,però sense Suárez, Semedo i Arturo Vidal, ja fora del club. Sense els lesionats Alba i Ter Stegen. Sense Busquets, suplent ahir. Sense Setién a la banqueta. Ho van fer amb un grapat de novetats. Nanos joves com ara Dest, Ansu Fati i Trincão, que va deixar Griezmann a la banqueta, com també hi va estar a Lisboa. Amb Pjanic sent titular per primera vegada per comandar la sala de màquines al costat de Frenkie de Jong. Amb Coutinho, que va viure aquell partit des de la banda guanyadora, marcant inclús els dos últims gols del Bayern. I amb Ronald Koeman, l’entrenador escollit per liderar aquest projecte de transició, un projecte que, com va reconèixer l’holandès, ja no és favorit per guanyar la Champions, però que sí té l’obligació de sortir a guanyar sempre i arribar lluny en la competició.

El primer pas serà superar la fase de grups de la lliga de campions i el Barça va posar ahir la primera pedra golejant el Ferencváros de Sergei Rebrov, possiblement l’equip més fàcil del grup. Feia onze anys que un equip hongarès no jugava la fase de grups de la lliga de campions, i el Ferencváros ho ha aconseguit eliminant en la prèvia algun equip de més categoria, com ara el Celtic de Glasgow. Per calibrar les possibilitats reals del Barça, en quin esglaó està l’equip en aquesta competició, caldrà esperar la setmana vinent, quan l’equip de Koeman visiti Torí per jugar contra el Juventus de Cristiano Ronaldo, un dels equips potents de la competició, que la temporada passada va caure de manera inesperada contra l’Olympique de Lió en els vuitens de final. Un partit, el de Torí, que el Barça haurà d’afrontar amb la baixa important de Gerard Piqué, expulsat en la segona part després de cometre un penal. Amb Umtiti eternament lesionat, Lenglet i Ronald Araújo hauran d’intentar aturar Cristiano Ronaldo, si supera a temps la Covid-19 que el fa estar confinat, i Morata, autor dels dos gols ahir dels italians a Kíev contra el Dinamo.

La resistència ahir dels hongaresos va durar el temps que Messi va trigar a demostrar que encara és un dels cracs d’aquest esport. 26 minuts que van estar ben jugats pel Ferencváros. Molt clares tenien les idees els de Rebrov. L’ucraïnès es va passejar un dia pel Camp Nou en companyia del seu inseparable Xevtxenko contra el Barça de Louis van Gaal. Aquella vegada va golejar (0-4) i sabia ahir que el seu equip està a anys llum del Barça i també d’aquell potent Dinamo de Kíev. Així que va decidir plantar bé la seva defensa, amb quatre homes i dos pivots al davant i buscar passades llargues per al seu millor home, el kenyà Tokmac Nguen. Gran qualitat la de l’africà. Gran gol en el minut 10, anul·lat per fora de joc, i assistència per a Isael perquè el seu company a la davantera fes tremolar la porteria de Neto amb un potent xut a la creueta. Tornava a concedir, el Barça, que només havia creat perill amb un xut de Messi aturat de manera poc ortodoxa per Dibusz.

L’argentí va despertar poc després. Eslàlom espectacular amb tres víctimes pel camí i penal clar quan entrava a l’àrea, transformat per ell mateix, una diana que li permet assolir el seu segon gol del curs, tots dos des dels onze metres. Des d’aquell moment, el camp es va inclinar definitivament cap a la porteria de Dibusz, i els de Koeman van jugar molt per la banda dreta. Sergi Roberto apareixia i Trincão feia tornar boig Civic. Des de la banda, amb el Camp Nou en silenci, es va poder escoltar Koeman com deia al portuguès: “Busca, busca.” I Trincão es va mostrar molt més efectiu per a l’equip que Griezmann. Una jugada seva va ser rematada de primera per Ansu Fati amb aturada de Dibusz, un defensa va impedir que el portuguès s’estrenés com a golejador amb la samarreta del Barça poc després. Civic perseguia ombres i no va tenir més remei que enviar-lo a terra més d’una vegada, i finalment va veure una targeta groga. Curiosament, però, el segon gol del Barça va arribar per l’altra banda. La passada de De Jong per sobre dels caps de la defensa hongaresa, ben plantada a l’entrada de la seva àrea, va ser excel·lent. Buscava la cursa, la desmarcada d’Ansu Fati. No va ser tan bona la definició del davanter del planter, rematant amb el turmell. Ansu, però, està en estat de gràcia i la pilota va acabar entrant ajustada al pal de la porteria del Ferencváros.

La segona part va ser un passeig per als blaugrana. Trincão havia estat el gran agitador de la primera part, però no havia vist porteria. Va rematar tres vegades només en cinc minuts trobant porteria, però el gol només a la tercera. Encara ha de treballar, el portuguès, per arribar a l’efectivitat de Coutinho, que només un minut després engaltava una rematada ajustada al pal que significava el tercer gol del Barça i que Koeman comencés a pensar en el clàssic de dissabte.

Tres canvis de cop va fer l’holandès passat el primer quart d’hora de la segona part. Primers minuts de la temporada per a Júnior Firpo i descans per a un Sergi Roberto que ho juga tot i que havia rebut una dura entrada en la primera part. Més confiança per a Pedri després de la bona actuació que va fer el canari a Getafe i una altra oportunitat per a Dembélé, ben aprofitada pel francès.

Però el partit encara havia de donar una sorpresa al Barça i a Koeman. Restaven més de vint minuts quan Nguen va tornar a caçar una de les moltes pilotes llargues que li van enviar els seus companys. El kenyà va guanyar per velocitat Piqué, que li va fer penal. Vermella per al central català i gol de l’ucraïnès Kharatin. Escalfaven Aleñá, Riqui Puig i Braithwaite, però Koeman va haver de fer entrar Araújo i Busquets per protegir el seu grup dels atacs dels hongaresos.

Bons canvis de Koeman, que van donar possessió al Barça, i bona reacció dels seus homes, que van fer dos gols més en inferioritat, tots dos amb protagonisme de Dembélé. El primer, després d’una gran acció individual del francès, que alimentarà el debat sobre qui ha de jugar per les bandes, rematada per a Pedri. Estrena golejadora del canari. El segon, marcat per Dembélé a passada en safata de Messi per certificar un bon i còmode inici del Barça en la Champions.

MESSI

Posa fi a la resistència dels hongaresos amb un eslàlom marca de la casa

ELS JOVES

Ansu Fati i Pedri, tots dos encara amb només 17 anys, veuen porteria

PJANIC

Primer partit de titular del bosnià, que dona descans a Busquets abans del clàssic

LA BANDA DRETA

Amb Griezmann a la banqueta, Trincão i Dembélé juguen bé i fan créixer el debat

MINUT A MINUT

10’ Gol anul·lat a Tokmac Nguen per fora de joc. El kenyà havia fet una bona jugada de contraatac i havia executat amb precisió davant Neto.
17’ Xut ras i dur de Messi que refusa el porter i que Ansu Fati està a punt d’aprofitar. La defensa rebutja la pilota quan ja entrava.
20’ Bona acció de Tokmac Nguen, que culmina Isael amb un xut que s’estavella al pal.
26’ Penal sobre Messi. Li fa Kovacevic després d’una gran acció individual de l’argentí. El mateix Messi el transforma.
36’ Rematada d’Ansu des de dins de l’àrea, a passada de Trincão, que refusa molt bé Dibusz.
42’ Golàs d’Ansu Fati. De Jong li posa una molt bona pilota i, en carrera, defineix amb la dreta.
52’ Gol de Coutinho. El brasiler resol una acció a dins de l’àrea en la qual també participen Messi i Ansu Fati, que l’assisteix d’esperó.
68’ Penal de Piqué sobre Nguem i vermella diecta per al central de la Bonanova.
70’ Kharatin transforma el penal.
75’ Xut de Mak al lateral de la xarxa. Acció perillosa del Ferencváros, que juga amb un més.
82’ Gol de Pedri. Cavalcada de Dembélé i passada des de la línia de fons que recull el canari per enviar la pilota a la xarxa.
88’ Bona aturada de Neto després d’un perillós xut ras de Mak.
89’ Gol de Dembélé. Messi l’ha convidat a marcar amb una passada a dins de l’àrea.