Barça

El rival en la Champions

Seducció natural

Andrea Pirlo ha aterrat a la banqueta de la Juve sense cap tipus d’experiència, però el llegat del seu futbol és una eina potent davant la falta de rodatge

“Se sabrà ficar al cap dels jugadors, segur”, assegura Lippi

Moltes suposicions i poques certeses. Més aviat anar descobrint sobre la marxa el camí, les essències d’algú que, per concepció del joc, ha d’esdevenir un gran entrenador, però que entra a l’elit de les banquetes com un full en blanc. És el destí d’Andrea Pirlo, algú que fins fa poc ni tan sols tenia l’horitzó dibuixat. “Al principi no ho tenia clar, però a mesura que feia el curs d’entrenador m’anava entrant el desig de descobrir, d’entendre dinàmiques. I sobretot trobava a faltar tenir a prop el futbol”, va dir el dia de la seva presentació com a tècnic de la Juve. Aquell dia, però, la Vecchia Signora el va contractar per dirigir l’equip sub-23, en el que havia de ser un pla estratègic perquè Pirlo creixés des de baix, en el procés natural per a qualsevol persona que aspira a entrenar. Fins i tot per a una llegenda com ell.

Però, com passa també sovint, els impulsos guanyen la batalla a la paciència i en tan sols una setmana la vida de Pirlo va passar de zero a cent, d’un procés gradual a veure’s novament sota els focus del Juventus Stadium, aquesta vegada per dirigir alguns dels qui fins fa no gaire havien estat els seus companys, els seus iguals, després de la destitució de Maurizio Sarri. “Però per a nosaltres no representa cap problema. Fins fa algunes setmanes Andrea era Andrea. Avui és l’entrenador. Hi ha jerarquies i les respectem”, ha explicat el capità Giorgio Chiellini sobre un Pirlo que no disposa de l’experiència per vehicular les seves decisions, però que sí sembla que té una mirada convençuda. “La manera que vull per als meus equips la tinc, la tinc des de fa temps. Vaig ser un futbolista que volia que els seus equips juguessin bé a futbol, que fossin protagonistes, que anessin a guanyar”, ha expressat l’històric regista de la selecció italiana: “Tinc molt clar el que no m’agradava quan era jugador i això no ho vull per als meus futbolistes.” I amb aquesta premissa com a bandera, s’ha posat a entrenar enmig d’una temporada que pot ser històrica per a la Juve per guanyar el seu desè scudetto d’una tacada i en què malgrat que no existeix un currículum palpable, no són pocs els que intueixen una capacitat diferent. “Més enllà de la capacitat tàctica, la virtut de l’entrenador està en saber ficar-se dins del cap del futbolista. I ja veureu que això Pirlo ho té”, ha dit recentment Marcello Lippi, seleccionador de la Itàlia campiona del 2006, en una intuïció que Claudio Ranieri, ara entrenador de la Sampdoria, va poder percebre el dia del debut de Pirlo. “És difícil de saber fins on arribarà, però es percep un gran feeling entre els seus futbolistes i ell”, va dir després de sortir golejat de Torí.

“La feina a la qual s’enfronta no és fàcil. Començar a entrenar en un equip en què estàs obligat a guanyar, contra el qual els rivals sempre donen el màxim del seu rendiment, és estressant. Però tractant-se de Pirlo diria que ho pot fer, que trobarà el camí”, ha replicat també Mircea Lucescu, ara tècnic del Dínamo de Kíev i fa 25 anys del Brescia, on va ser l’encarregat de fer debutar Pirlo amb el primer equip. Un quart de segle després, l’alumne va derrotar el mestre en la seva estrena com a entrenador a la Champions.

Sistemes líquids

Coneixedor de la dinàmica d’un vestidor i amb ascendència sobre qualsevol futbolista per la seva condició de llegenda, resta encara per descobrir el Pirlo estratega, una faceta en la qual Fabio Capello no s’ha mossegat la llengua. “Té idees de futbol d’avantguarda, quan he pogut parlar amb ell he quedat absolutament captivat”, ha dit l’extècnic, entre d’altres, d’una Juve que ja ha començat a esbossar les idees d’un Pirlo que no creu gaire en els sistemes tàctics. “No em semblen transcendents del tot. Depèn una mica del tipus de futbolista que tinguis. T’has d’adaptar. El que és veritablement important és l’ocupació d’espais a cada moment”, ha explicat el tècnic bianconero, que en els primers partits com a tècnic ha pagat amb l’exemple, amb una Juve que sol defensar en 4-4-2 i que en atac es reconfigura en una espècie de 3-4-1-2, un sistema que pretén alliberar Cristiano Ronaldo de responsabilitats defensives i potenciar-lo ofensivament, que pretén dotar d’amplitud ofensiva amb futbolistes com Cuadrador i Chiesa. Disciplina per defensar i ordre per atacar. I també sensibilitat per potenciar futbolistes joves com ara Frabotta i Portanova, jugadors del filial que ja han tingut protagonisme. O també Dejan Kulusevski, acabat d’arribar amb 20 anys. “Pirlo no es talla amb els joves, si fas mèrits, jugues”, ha reconegut l’internacional suec sobre un entrenador que genera incògnita i seducció a parts iguals.

164
partits
amb la samarreta de la Juve va disputar Pirlo, club al qual va arribar després de deu anys al Milan.
2020
La Juve
ha decidit de signar un contracte de dos anys amb el tècnic llombard.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)