Champions

Publicitat del futbol d’atac

El 29 de setembre del 1993, el ‘dream team’ de Johan Cruyff va fer contra el Dinamo de Kíev el seu millor partit

Va remuntar el 3-1 de l’anada amb quatre gols, de Laudrup, Bakero (2) i Ronald Koeman

Tres victòries, un empat i una derrota és el balanç del Barça al Camp Nou contra el Dinamo de Kíev. Impactant va ser el 0-4 del 5 de novembre del 1997. Entrenat per Valeri Lobanovski, el Dinamo va golejar l’equip que dirigia Louis van Gaal, amb tres gols de Xevtxenko i un de Rebrov, en la fase de grups de la Champions, i va eliminar els blaugrana.

El partit que mai oblidarà el barcelonisme, però, va ser el que es va jugar el 29 de setembre del 1993. “No sé si aquell partit va ser el millor del dream team, però sí un dels millors. Era un partit molt complicat contra un equip molt fort. Quan parlo amb Guardiola, sempre recordem aquell partit. Va ser molt bo per a tots dos. Va ser futbol d’atac, vam crear molt perill”, rememorava ahir Ronald Koeman sobre el que, per a molts, és l’obra mestra del dream team de Johan Cruyff.

El Barça havia perdut en l’anada dels setzens de final de la Champions a Ucraïna (3-1) i no es podia permetre una altra eliminació després d’haver caigut la temporada anterior en els vuitens de final contra el CSKA de Moscou. Estava obligat a remuntar i ho va fer (4-1), amb un partit espectacular. Fins i tot un diari de Barcelona va editar el vídeo del partit. Michael Laudrup va obrir el camí de la remuntada, Bakero va fer dos gols i Koeman va fer el quart amb un gran llançament de falta. Van ser quatre gols, però n’haurien pogut ser molts més. Perquè els blaugrana van rematar fins a 29 vegades a porteria, van fer tres pals –dos de Romário i un de Begiristain– i a Guardiola no li van donar per bo un gol que avui, amb el VAR, sí que hauria comptat, perquè el seu xut va botar dins la porteria després de tocar el travesser i en va acabar sortint. El partit va anar al descans amb 2-1, després dels gols de Laudrup i Bakero per part blaugrana, i de Rebrov, que fa dues setmanes va tornar al Camp Nou com a entrenador del Ferencváros, per als ucraïnesos. Bakero i Koeman van donar el pas a vuitens als de Cruyff en la segona part. “Ha estat un partit apassionant, a la gespa i a la graderia. Hem fet publicitat del que és el futbol d’atac. Hem deixat clar que en aquest esport es pot jugar a marcar més gols que el rival. Si ho fas, guanyes”, va dir un Cruyff que va disposar un 1-3-4-3 amb Zubizarreta; Ferrer, Koeman, Goikoetxea; Guardiola, Nadal, Bakero, Begiristain; Estebaranz, Romário i Laudrup. Stóitxkov no va jugar ni un minut. “El que ha fet Romário és per gravar-ho en vídeo i que els joves n’aprenguin”, hi afegia Cruyff. “Difícilment es pot jugar millor a futbol. Més enllà de les ocasions, dels pals i dels gols, va ser la manera com ho vam fer. Volent sempre fer circular la pilota amb un joc ràpid. Ens va sortir un partit rodó”, recordava fa uns anys Pep Guardiola en aquest diari en una entrevista per commemorar aquell partit. “En el descans, Cruyff ens va dir que estiguéssim tranquils, perquè a vegades l’angoixa et pot fer prendre decisions equivocades. Ens va dir que continuéssim igual. Tot just començar la segona part, el gol de Bakero ens va ajudar molt per aplanar el camí”, explicava l’actual entrenador del Manchester City. “Va ser una gran nit, impossible d’oblidar. El públic hi va posar el cor i nosaltres, el cap”, recorda Bakero. Aquella copa d’Europa va acabar malament, amb derrota a Atenes contra el Milan (4-0). I el dream team es va començar a desfer.

29
vegades
va rematar el Barça a porteria contra el Dinamo de Kíev en el mític partit del 1993.
3
pals
va fer l’equip blaugrana. Quatre si hi comptem el xut de Guardiola que va entrar i que l’àrbitre no va donar per bo.