El protagonista

Marc André Ter Stegen

Això és casa seva

Pocs s’esperaven que un duel com el d’ahir entre el Barça i el Dinamo de Kíev s’acabaria convertint en una batalla entre porters. I en l’enfrontament particular que van disputar el brillant jove porter Neshcheret i l’experimentat Marc Ter Stegen finalment va ser el blaugrana qui en va resultar vencedor amb un reguitzell d’intervencions clau perquè el Barça s’assegurés els punts. Normalment, per a un equip no és una bona notícia que el millor jugador del partit, també designat per la mateixa UEFA, sigui el porter. Però, en el mal moment que passa el Barça, trobar el consol de jugar amb xarxa és benvingut davant la necessitat de sumar punts. I ahir, gràcies a Ter Stegen, els blaugrana es van mantenir al capdavant de la classificació.

Ter Stegen va posar punt final a dos mesos i mig fora dels terrenys de joc per una intervenció en el tendó patel·lar. El Barça havia trobat en Neto un substitut sòlid, amb partits destacables, però també amb errors puntuals. I la diferència entre els bons i els grans porters es troba en l’absència d’errades casuals que costen punts. Així, el porter alemany va tornar a jugar ahir per primera vegada després del dolorós 2-8 contra el Bayern de Munic i, tot i que la ferida quedarà per sempre, almenys en el seu retorn a la competició maleïda va demostrar que té plenes capacitats de continuar liderant aquest equip.

Recital

Ter Stegen va mirar de lluny com els seus companys posaven a prova Neshcheret, que va brillar davant el grapat d’oportunitats que va tenir l’ofensiva blaugrana. Però sense marcar, el partit va anar girant fins que en el minut 36 va haver d’intervenir per primera vegada a una rematada de Buyalski. A partir d’aquell moment el porter no va poder abaixar la guàrdia: amb les mans, amb els peus, empetitint la porteria en el mà a mà, intervenint sota els pals, per reflexos o col·locació. L’exhibició durant 40 minuts va ser genial fins que en el minut 80 la resistència va cedir: tot i que va intervenir a una rematada des de dins de l’àrea, el porter va deixar la pilota morta i Tsygankov va deixar el seu equip a un gol de l’empat (2-1).

A partir d’aquí, Ter Stegen va estar molt més resguardat per part dels seus companys, que van tancar files al seu voltant i no van deixar que hagués d’intervenir. Al contrari del que havia passat des de finals de la primera meitat, els últims deu minuts el Barça va perdre el control territorial però no va veure perillar el seu avantatge. Quan l’àrbitre va xiular el final, amb un somriure, Ter Stegen va rebre la distinció de millor jugador del partit i va afrontar amb ganes l’entrevista posterior al partit. “Tornar al camp i guanyar per mi és el màxim”, va reconèixer: “Estic molt content per l’equip, estem a dalt i volem continuar en aquesta línia”. Tot i que també va haver-hi temps per a l’autocrítica: “Han tingut bones ocasions, això s’ha de millorar. Hem dominat però hem cedit en la part final i hem patit.” I fins i tot un comentari sobre la renovació: “Jo no he dubtat gens. Nosaltres volíem posar-nos d’acord i ha estat difícil però és normal. Buscàvem una renovació i les dues parts l’hem aconseguida.” El nou contracte de Ter Stegen caducarà el 2025, però partit a partit forja el seu nom amb lletres d’or en l’Olimp dels porters que ha donat la reeixida història del Barça.