Barça

EMILI ROUSAUD

PRECANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DEL FC BARCELONA

“Necessitem jugadors franquícia com ara Neymar; també ens ajudaran econòmicament”

“S’ha de refer l’equip per refer el club. És bàsic tenir el millor secretari tècnic; que no s’equivoqui amb els fitxatges, com ha passat en els relleus de Neymar”

Buscava una candidatura d’unió perquè la situació és complicada i cal salvar el club
Em veig capaç de negociar amb Messi, però ha de saber que haurà de fer un sacrifici

Emili Rousaud (Barcelona, 27 d’abril del 1966) era el directiu designat per Josep Maria Bartomeu per encapçalar una candidatura continuista en les eleccions a la presidència del FC Barcelona. El Barçagate va fer que dimitís, però creu que encara pot aportar molt al club. Per això ha decidit ser precandidat amb un grup en què no hi ha cap dels seus anteriors companys de junta.

Per què ha decidit fer el pas?
Per il·lusió per refer l’equip, l’economia i el club. És el cercle virtuós que necessita el Barça per sortir d’una situació molt complicada provocada bàsicament per la Covid-19. També per compromís amb els meus consocis i per l’estima que tinc al club. Tinc experiència en gestió, començant amb una empresa des de zero i fent-la créixer, i experiència en el club, sabent tot el que s’ha de canviar i millorar. D’aquesta vida ens emportem les experiències i aquesta experiència la vull viure.
Es considera un candidat continuista? Vostè era l’escollit per ser el delfí de Josep Maria Bartomeu?
En absolut, vaig ser vicepresident de la junta tres mesos i abans era un simple vocal. Vaig votar en contra de la condemna del club. En l’última acta de la junta vaig deixar molt clar que estava en contra de la rebaixa salarial a la plantilla. Els jugadors del Real Madrid s’han abaixat el sou 100 milions i els nostres no han arribat a 40, quan la nostra massa salarial és més gran que la seva. No té ni cap ni peus. L’altre dia em preguntaven per l’àrea esportiva. Jo no en tenia ni idea. Aquest estiu vaig saber que s’havia fitxat Matheus Fernandes, ni sabia que l’havíem fitxat. Ho vaig saber per Minguella. Tenim una idea equivocada de la junta del Barça. No és un òrgan col·legiat, qui pren les decisions és el president. Molts cops vas a les reunions a votar coses que ja s’han executat, renovacions, fitxatges. Aquesta és una de les coses que vull canviar. Com també potenciar l’estructura executiva del club. El Barça ha de tenir el millor CEO, per això és el millor club del món. I el millor responsable de màrqueting. I així tots els càrrecs executius. És més important el secretari tècnic que el vicepresident esportiu. D’aquí la idea de la candidatura dels millors, al Barça.
Per què no hi ha cap excompany de junta a la candidatura?
Amb mi va marxar gent molt vàlida, com ara la Maria Teixidor, la gran impulsora del futbol femení, o com l’Enric Tombas, sense ell la situació econòmica encara seria pitjor, o el Silvio Elías, creador de Veritas. He parlat amb ells, però la dimissió es traumàtica. Molts van marxar plorant i no volen tornar. I ens van dir deslleials. Van marxar cremats després del tema de les xarxes socials i que no ens fessin cas en moltes coses. Ja vam demanar en aquell moment que es convoquessin eleccions anticipades perquè entrés algú amb temps per refer el club, però no van voler.
Ha parlat amb Josep Maria Bartomeu?
No, li vaig enviar un missatge d’ànims quan va presentar la dimissió, res més.
Deia que agafaria el millor de Laporta i el millor de Rosell. Què va ser el millor d’ells?
El canvi que van protagonitzar plegats l’any 2003. Ells dos i Ferran Soriano. Rosell va aportar cert coneixement futbolístic; Laporta, amb el seus coneixements, la seva empenta. I Soriano controla molt bé els números. Ells van canviar el club. Rosell va portar Ronaldinho, que va canviar el club, era el millor jugador del món. Laporta va fer que ens respectessin en l’àmbit de les federacions. I després, quan ja estava sol, va ser valent apostant per Guardiola, guanyant el sextet. Rosell, quan va guanyar l’any 2010, va ser capaç de regenerar un equip que va continuar guanyant, amb bons fixatges com ara el de Ter Stegen i Rakitic.
Què té el Barça que tot i la crisi tothom el vol presidir?
Emoció. Estima cap al club, perquè tothom ha de ser conscient que tocarà governar amb una crisi i que el primer dia ja tindrem un problema perquè estem fatal de liquiditat.
Per què ha estat buscant una candidatura d’unió?
Per la situació del club. És crítica. Cal unió. Cal salvar el club. Per això espero que, guanyi qui guanyi, la resta remin en la mateixa direcció. Que s’acabin els ismes perquè la situació és molt complicada. La pandèmia ens ha fet molt de mal. Ens han baixat els ingressos un 40%. Tornarem a ingressar, però cal unió.
I encara no descarta un pacte?
No. I estem oberts a fer-lo. Jo no imposaré ser el cap de llista. S’haurà de veure amb qui negocies. M’he vist amb tots i no tinc preferències. Tots són grans barcelonistes.
Veu algun favorit?
Sincerament, crec que hi ha dos favorits, que són Jan Laporta i Víctor Font. Nosaltres esperem que el nostre projecte arribi als socis i ens donin la seva confiança. Laporta té experiència i es pot penjar les medalles del seu primer mandat, tot i que soc dels que pensen que segones parts no són sempre bones.
Deia que el més important és refer l’equip i que és cabdal la figura del secretari tècnic. Quin perfil té el seu?
Tenim un projecte molt treballat, que comença fent canvis en l’àmbit esportiu perquè el primer equip és el que fa rutllar el club. El que necessita el Barça és un bon secretari tècnic. Necessitem gent que identifiqui el talent abans que faci eclosió, com va fer el Bayern amb Davies. Com hem fet amb Pedri. Que reconegui els jugadors que encaixen en el nostre ADN, que no s’equivoqui, com ha passat amb els relleus de Neymar. El nostre sap fer tot això. Sap fitxar i també ha venut en tots els clubs on ha estat amb importants plusvàlues. I hem de refer la Masia perquè pugui nodrir el primer equip, cosa que en els últims anys s’ha interromput. També hem identificat les persones que ho poden fer. I això ens ajudarà a recuperar el prestigi perdut després del 4-0 d’Anfield o el 2-8 de Lisboa.
Koeman, sí o no?
Mereix tota la confiança. És l’heroi de Wembley. Té experiència després d’haver entrenat a Anglaterra, a Holanda, a la selecció holandesa. Està sent valent i treballant amb una plantilla limitada, amb lesions. Nosaltres vam mirar un entrenador per substituir Setién, però després va arribar Koeman i ens agrada. Aposta pels joves, no com Setién, que, per exemple, no va posar Ansu a Lisboa.
Com es fitxen jugadors top sense diners?
Planificant bé. I amb temps. Necessitem dos anys, no es pot fer en dos minuts, però tindrem un equip per tornar a guanyar la lliga i la Champions. S’acabarà la pandèmia i canviarem les estructures. Es pot esperar jugadors que acabin contracte. No té sentit, per exemple, fitxar Èric Garcia aquest gener si acaba contracte al juny.
Però Neymar vindria amb 31 anys.
Els jugadors avui dia allarguen les seves carreres i amb 34 anys encara estan bé. Li faríem un contracte per tres anys. Sé que el que vaig dir va provocar cert rebuig, però que ningú oblidi que amb Neymar vam guanyar l’última Champions i va ser clau en el 6-1. No té sentit fitxar-lo llençant els diners, però si ve gratis... Necessitem un parell de jugadors franquícia, com ell, que ens ajudarien també amb els patrocinadors, a vendre samarretes; és un jugador global. Tot també estaria condicionat al fet que retirés les demandes que té contra el club.
Va dir que volia recuperar Xavi, Iniesta i Puyol. Per fer què?
Són tres símbols del Barça i han d’estar sempre en el club. Són actius del Barça, que poden transmetre la manera de jugar que ens va fer grans. No vol dir que els incorporem el primer dia, seria durant el mandat.
Però Xavi és el pal de paller de la candidatura de Víctor Font.
Xavi ha d’estar al Barça, ha d’entrenar el Barça, però crec que encara és aviat perquè sigui l’entrenador. Necessita acumular més experiència.
Com sorgeix la idea de posar a l’estadi Camp Nou Leo Messi?
És el millor jugador de la història i és nostre. Té una gran història en aquest club. Va arribar amb tretze anys i ens ho ha donat tot, els seus millors anys. No podem esperar fins que tingui un gran reconeixement quan es mori, com ara han fet amb Maradona. Què millor que homenatjar-lo ara. Que el seu nom quedi vinculat per sempre al Barça. Perquè, si no és així, d’aquí a seixanta anys ja ningú recordarà aquesta gran història.
El pot convèncer perquè es quedi?
Em veig capaç de negociar amb ell. No sé si el convenceré, però ha de saber que haurà de fer un sacrifici important, perquè el club no està bé econòmicament. I aquí sempre posaré al davant el club.
Ja ha dit abans que la situació econòmica és crítica. Quines solucions proposa?
Res d’un concurs de creditors com ha dit un altre candidat. Això ni s’ha de comentar perquè espanta els bancs i els patrocinadors. S’ha de fer un pla de viabilitat. I amb un equip bo, un equip campió, els ingressos també creixen. A més, la pandèmia no durarà tota la vida. Hem d’aprofitar els milions de seguidors que tenim al món. Aprofitar el que ja s’estava fent amb e-comerce o la creació de continguts. Però sempre amb un equip campió. Això és el que fa que tinguis seguidors.
I amb les despeses què s’ha de fer?
S’han de reduir, però de manera racional. Hem de pensar en gran. Si he fet Factor Energia gran és perquè he pensat en gran. No pots substituir una persona amb talent per una de mediocre només per estalviar-te salari. El meu pla està més encaminat a augmentar els ingressos, perquè si treus la tisora perds talent i després costa recuperar-lo.
Què farà amb l’Espai Barça?
Ajornar el projecte. S’ha de fer sí o sí, però ara no és el moment amb aquesta situació econòmica.
Javier Tebas va recomanar als precandidats que s’allunyessin de l’independentisme. Què n’ha de dir?
El Barça és un club català i catalanista i sempre estarà al costat del poble de Catalunya. Una altra cosa són els interessos dels partits polítics. Aquí no hi hem d’entrar. El Barça no ha de ser un instrument polític, però les seves arrels no les pot perdre mai.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)