Barça

“Messi ens donarà una oportunitat, n’estic segur”

Joan Laporta presenta la seva candidatura a la presidència del Barça: “Estimo el club i tenim l’experiència i la determinació necessàries per fer els canvis que requereix”

L’expresident diu que no vol mirar enrere, que el Barça necessita unió i que, en el seu projecte, hi caben tots

Ja hi són tots. El mateix dia que es confirmava que Joan Rosell no serà precandidat a la presidència del Barça, es va presentar el novè aspirant, l’expresident Joan Laporta. I ho va fer feliç i calmat. Amb optimisme i to conciliador, sense voler mirar al passat. “Tornar a ser president és el repte més important de la meva vida. Ho tornarem a fer i ho farem millor”, va explicar Laporta, argumentant les raons per les quals ha decidit fer el pas, raons que formen part del seu eslògan electoral. “Ho faig perquè estimo el Barça, l’afició, la seva gent, la Masia i el club. Tenim l’experiència i la determinació necessàries per fer els canvis que el club necessita. Tenim un pla per tornar a la primera línia mundial. El pla és treballar, treballar i treballar.” Laporta va repetir diverses vegades durant la roda de premsa que vol un Barça en què tingui cabuda tothom. “Vull unir tot el barcelonisme. És el moment d’empènyer tots junts. Ho hem de fer sense mirar enrere. Podem defensar la nostra llengua, la nostra cultura i el país, i integrar aficionats d’arreu. En el Barça que proposo, hi cap tothom.” En aquest sentit, va voler deixar de banda una acció civil de responsabilitat contra la junta sortint si guanya les eleccions. “No vull mirar enrere ni fer retrets. He de veure com està el club. Després parlaria amb els que han generat les pèrdues per saber com s’ha arribat fins aquí. Parlaria abans de judicialitzar el club. Jo ho he patit i per això no vull que ho pateixi ningú més. Les pèrdues no les hem generat nosaltres i les haurem de gestionar nosaltres, però el meu ànim és no posar el retrovisor. Anar a fer mal no és bo, governar des de la rancúnia no porta enlloc”, va dir l’expresident, que va explicar que les vegades que s’ha vist amb Sandro Rosell han recordat “els bons moments”. “Que en vam tenir”, hi afegia.

Messi

Esportivament, Laporta diu que té un objectiu: que l’equip torni a guanyar la Champions. Per aconseguir-ho, compta amb Leo Messi, amb qui no ha parlat, però està segur que el pot convèncer perquè es quedi. “Ningú pot dubtar que Messi estima el Barça. Ens respectem i ens estimem. No he parlat amb ell d’aquests temes. No seria convenient fer-ho sense tenir facultats per decidir. Segur que en parlarem si els socis em fan president. Estic segur que donarà una oportunitat al Barça i em veig capaç de tenir una conversa amb ell, per l’estima que ens tenim, i ajudar-lo a decidir el que sigui millor per a ell i per al club”, va dir l’expresident, explicant una de les negociacions que va tenir amb el crac argentí. “Estic segur que té ofertes. Sempre n’ha tingut. L’any 2006, Moratti em donava 250 milions d’euros i vaig dir que no. Allà vaig veure com estima el Barça. El seu pare em va preguntar què faria jo com a pare i li vaig dir que triaria el Barça. Li vaig dir que aquí tocaria la glòria i faria història. No s’ha guiat mai pels diners. Crec que amb una bona proposta es quedarà al Barça. Ens coneix i sap com treballem. Sempre m’ha dit que el que li he dit s’ha complert. Tenim un projecte guanyador que vol tornar a dominar la Champions. Amb ell a la plantilla, és factible.”

En aquest projecte, també hi té un lloc Ronald Koeman. Laporta, aconsellat per Johan Cruyff, va intentar fitxar Koeman l’any 2003, però en aquell moment l’Ajax va exigir un traspàs que el Barça no podia pagar. Ara, el precandidat compta amb Koeman. “Mereix un respecte. És un gran del Barça i té un marge, el que permet el seu contracte. A més, no té un paper fàcil.” Qui és segur que no formarà part del seu projecte, com a mínim d’entrada, és Pep Guardiola, que fa poc va renovar pel Manchester City. “És un amic i és feliç amb aquesta decisió. Tant de bo, si guanyo, algun dia torni. No hi figuraven ni ell ni Txiki, en el meu projecte, perquè coneixia les negociacions i tenia clar que no era una opció. Sé que si necessito un consell seu, el tindré”, deia un Laporta que confessava que trobarà a faltar els consells de Cruyff.

El precandidat, que va explicar que no pensa parlar de fixatges per respecte a l’actual plantilla, també va parlar de Xavi Hernández, pal de paller de la candidatura de Víctor Font. “L’aprecio molt. És un d’aquells referents en què s’han d’emmirallar els joves de la Masia. Sap molt de futbol i ha enfocat la seva vida al futbol. Segur que els seus desitjos es faran al Barça. Tinc molt bona relació amb ell, però no hi he tingut una conversa sobre el projecte.”

L’economia

L’expresident, que va descartar qualsevol tipus de pacte amb altres candidats, està també molt preocupat per la situació econòmica del club. “Hem estudiat a fons la situació econòmica. És dramàtica, però la revertirem amb treball. Amb noves propostes de generació d’ingressos i prenent les decisions correctes pel bé del club. Tenim un pla de xoc detallat. L’economia anirà millor quan tornem a guanyar. Tenim la possibilitat de generar nous ingressos en el món digital. El Barça Corporate, l’Espai Barça i les noves competicions també ens poden donar més ingressos. En un termini d’un parell d’anys tindrem els ingressos pre-Covid, tot i que també és cert que no tot és Covid; des del 2016 no s’han fet les coses bé, amb fitxatges no encertats.” Laporta no va destacar un patrocinador indirecte ni la possibilitat de tornar a tenir un missatge solidari a la samarreta. “Vull tornar a fer feliç el barcelonisme i, de retruc, la ciutat. No podem arreglar el món, però el podem fer una mica millor.” I va dir que espera que l’acord de la gestora de rebaixa salarial dels jugadors del primer equip estigui pendent de ratificació. “Que tirin la pilota endavant i que el proper president hagi de pagar el que s’estalvien ara... Que no s’extralimiti.”

El precandidat va parlar d’experiència. Com a candidat, en va tenir el 2003 i el 2015. “Aquesta situació s’assembla molt a la del 2003. La diferència són les magnituds. Teníem 123 milions d’ingressos i 190 de despeses, i un deute de 150 milions. Ara les magnituds s’han multiplicat per molt. Les despeses són de 1.000 milions, n’ingressarem 660 i tenim un deute de 1.000. Vam prendre decisions, algunes d’impopulars, i ho vam capgirar. Tenim l’experiència d’aquella època.” Quant al 2015, recorda: “En el pitjor escenari, vaig obtenir 15.000 vots. Em va animar a no renunciar, i aquí em teniu.”

Per acabar, un missatge a Javier Tebas, que va recomanar als candidats allunyar-se de l’independentisme: “No vull polèmiques, però que no me’ls toquin, perquè em trobaran. No renuncio al que penso i al que sento. El Barça té la grandesa de defensar els drets i llibertats de Catalunya i respectar tots els barcelonistes. Aquí, hi cap tothom.” I un altre sobre la possibilitat que la selecció espanyola jugui al Camp Nou: “Rubiales és prou intel·ligent per saber on ha de jugar la selecció espanyola amb els màxims suports. Mai ha estat el lloc més adequat per fer-ho, el Camp Nou.”

Tornar a ser president del Barça és el repte més important de la meva vida. Ho tornarem a fer i ho farem millor
Parlaré amb els que han generat les pèrdues abans de judicialitzar el club. Jo ho he patit i per això no vull que ho pateixi ningú més
Koeman mereix un respecte. És un gran del Barça i té un marge, el que permet el seu contracte. A més, no té un paper fàcil
Hem estudiat la situació econòmica. És dramàtica, però la revertirem amb treball i valentia. Generarem més ingressos
Tebas? No vull polèmiques, però que no me’ls toquin, perquè em trobaran. No renunciaré al que penso ni al que sento
Vull tornar a fer feliç el barcelonisme i, de retruc, la ciutat, que ho necessita. No podem arreglar el món, però el podem fer una mica millor
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)