Barça

La prova del 9

Braithwaite es resisteix a ser secundari i aprofita, amb quatre gols, l’oportunitat que se li ha presentat els darrers tres partits

El rendiment del danès i la malmesa economia del Barça conviden a pensar que en el pròxim mercat d’hivern no s’incorporarà cap davanter

Va arribar de puntetes, en un moment d’emergència, quan ja s’havia tancat el darrer mercat d’hivern i les lesions de Luis Suárez i Ousmane Dembélé deixaven el Barça sense davanters. La secretaria tècnica blaugrana només va poder buscar en la lliga espanyola i li va tocar el rebre al Leganés, que es va embutxacar 18 milions però va perdre Martin Braithwaite. Així va ser com, a 28 anys, quan menys s’ho podia esperar, el danès va passar de jugar per evitar el descens a formar part de la plantilla d’un dels gegants del futbol mundial. El 20 de febrer era presentat i el 22 debutava, contra l’Eibar al Camp Nou. Quique Setién el va usar en els tres partits de lliga que el Barça va disputar abans que la pandèmia aturés el món. En la represa estival, però, tot i que va debutar com a titular, jugant els 90 minuts i marcant, a Mallorca, el seu paper va acabar sent intranscendent: amb Suárez recuperat, Braithwaite va passar a ser un actor encara més secundari.

I ho va continuar sent, per molt que l’uruguaià ja no hi fos, quan Ronald Koeman es va asseure a la banqueta. Enmig d’un grup d’atacants en el qual es compten Messi, Griezmann, Coutinho, Dembélé i, fins i tot, els joves Ansu Fati, Pedri i Trincao, no és fàcil trobar un paper protagonista per al danès. Però Braithwaite no ha deixat de treballar, obstinadament i decidida. Per això, des de dimarts de la setmana passada, s’ha situat al centre de l’actualitat blaugrana. Han fet falta unes quantes lesions i la necessitat de dosificar la plantilla, sí, però la realitat és que ha participat en tres partits, dos de Champions i un de lliga, sempre com a titular, i ha signat quatre gols: dos en el primer, un en el segon i un altre en el tercer. Poca broma. “Hi ha dies en què necessitem un nou. A més, ha merescut jugar per la feina que està fent, està treballant molt bé”, explicava Koeman a la sala de premsa, aquesta setmana, en la vigília de la visita al Ferecnváros.

Titular i gol

Un parell de dades que, com a mínim, conviden a la reflexió. La primera: els cinc gols que Martin Braithwaite ha marcat amb la samarreta del Barça –un el curs passat i quatre aquest– els ha fet en partits en què ha sortit com a titular. El seu paper com a revulsiu és, doncs, qüestionable. La segona: aquesta temporada, a la Champions ha xutat tres cops entre els tres pals i ha marcat tres gols, mentre que a la lliga ha signat un gol en dos xuts que han anat a porteria. Més encara: sense voler comparar-lo amb l’anterior 9 del Barça, els tres gols que ha fet a Kíev i Budapest contrasten amb els cinc anys de sequera de Suárez fora de casa a Europa.

En tot cas, el rendiment de Braithwaite és una molt bona notícia per al FC Barcelona, en el final d’aquest any que ha abocat l’entitat a una catastròfica situació econòmica. De fet, si manté la bona forma que ha exhibit els darrers tres partits no hi haurà arguments que sostinguin la seva sortida en el mercat d’hivern ni, per descomptat, la necessitat d’incorporar un nou davanter. Qui parlarà de Memphis Depay? Per altra banda, es fa difícil pensar que es pugui amortitzar el seu fitxatge (18 milions). De fet, si el Barça pot sortir a buscar algun jugador en el mercat d’hivern serà per reforçar la defensa, on no va sobrat d’efectius.

KOEMAN

4
gols.
Dos a Kíev, contra el Dinamo; un a casa, a l’Osasuna, i un altre a Budapest, al Ferencváros.

UN TREBALLADOR

231
minuts.
A Kíev va jugar els 90 minuts; contra l’Osasuna, 61, i a Budapest, 80.

EFECTIVITAT

3
titularitats.
Va sortir de bon començament contra el Dinamo de Kíev, l’Osasuna i el Ferencváros.
Ha premiat la seva feina i li ha fet confiança quan necessitava un nou pur
Tot i la competència que té, el danès ha treballat amb obstinació
Els tres xuts entre els tres pals que Braithwaite ha fet a la Champions han entrat

La setmana fantàstica de Martin Braithwaite

Dimarts de la setmana passada, a Kíev, a més de fer rotacions, aprofitant els nou punts aconseguits en els tres primeres jornades de la lligueta de la Champions, Koeman va voler jugar amb un davanter de referència, un nou pur. Per això, i per la bona feina que feia en els entrenaments, va confiar en Martin Braithwaite. I no se’n va penedir: el nou va fer dos gols –el primer amb una rematada al segon pal després d’un córner i el segon des del punt de penal–, i el partit va acabar 0-4.

El resultat es va repetir quatre dies més tard, al Camp Nou, en partit de lliga contra l’Osasuna, i Braithwaite també va repetir titularitat. Aquesta vegada al costat de Messi, Griezmann i Coutinho en la zona d’atac. El danès va disputar 61 minuts i va veure porta una vegada, en una acció en què també van participar l’argentí i el brasiler.

Abans-d’ahir, a Budapest, contra el Ferencváros, s’esperava la seva presència en l’onze titular i així va ser. Novament Braithwaite va complir, aquesta vegada provocant un penal i signant un gol, quan va rematar una centrada des de l’esquerra de Dembélé. El 0-3 final tancava una setmana per al record.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)