‘Chirigota’ del Barça a Cadis

El Barça encaixa al Ramón de Carranza la quarta derrota en només deu partits de lliga i l’Atlético s’allunya ja a dotze punts

L’equip de Koeman regala dos gols, primer amb un error de Mingueza i l’altre per una errada en cadena d’Alba, Lenglet i Ter Stegen

Cadis 2 Barça 1

GOLS:1-0 (8’) Álvaro Giménez. 1-1 (58’) Pedro Alcalá, en pròpia porta. 2-1 (63’) Negredo.ÀRBITRE:Soto Grado (Castella-la Manxa).Targetes grogues:a Jordi Alba i Lenglet.Targetes vermelles:cap.PÚBLIC:Sense espectadors al Ramón de Carranza. BARÇA: Ter Stegen Dest
Negredo (62’)

El Barça no perdia al Ramón de Carranza des del 1991. Aquell dia el dream team de Cruyff va caure per 4-0, amb Ronald Koeman damunt el terreny de joc. El disgust duraria només vint-i-quatre hores, perquè el dia següent l’Atlético de Madrid va perdre a Atocha contra la Real Sociedad per 2-1 i els blaugrana es van proclamar aquella jornada campions de lliga. Era la primera lliga de Johan, la primera lliga de Ronald. Aquella derrota no va fer mal. A Koeman li costarà molt més digerir la patacada d’ahir. Segur. L’holandès s’havia proposat guanyar tots els partits que quedaven fins a final d’any, sobretot en la lliga, on la situació és realment preocupant, però no podrà ser. El repte queda tallat el dia 5 de desembre. La ratxa ha durat tres partits: Dinamo, Osasuna, Ferencváros, i frenada en sec a Cadis. Malament.

Si Álvaro Cervera havia somiat la nit anterior amb un guió inicial de partit que afavorís els interessos del seu equip, aquest no devia diferir massa del que realment va succeir damunt la gespa. El pla previ del Cadis era cedir la pilota al Barça sense angúnies, mirar de sobreviure tancat a la cova, defensar-se per acumulació, tancant espais i passadissos interiors sumant molts futbolistes en pocs metres, intentar que el partit es jugués en un espai molt reduït, jugar amb la desesperació del rival i mirar d’esgarrapar en alguna contra aïllada. Però si abans del minut 10 de partit et trobes anant al davant en el marcador gràcies a un gol d’estratègia, la proposta inicial es converteix automàticament en dogma.

El gol d’Álvaro Giménez en el minut 8 va ser aigua beneïda per als andalusos. El Cadis va servir un córner des de l’esquerra del seu atac, Fali va prolongar la pilota amb el cap des del primer pal i Òscar Mingueza va errar per complet. Primer va perdre el cos a cos amb Marcos Mauro i en l’acció continuada el de Santa Perpètua de Mogoda va rematar de cap en planxa en pròpia porta. Ter Stegen la va treure en primera instància amb una gran estirada, però la pilota va quedar franca damunt la línia de gol per tal que Álvaro Giménez rematés a pler. Allò que havia somiat Álvaro Cervera acabava de succeir. Amb el gol, els fidels del Cadis es van abraçar a la seva Bíblia. Escenari ideal.

El Cadis es va plantar amb dues línies molt marcades de sis i quatre homes al davant del balcó de l’àrea i el Barça va quedar ofegat. Dues oportunitats clares entre el minut 14 i el 16 i poc més. Primer Dest va trobar la línia de fons, va centrar, Griezmann no hi va arribar per poc i Coutinho, des del segon pal, va acabar rematant als núvols quan ho tenia tot a favor. I dos minuts després Messi connectaria amb Braithwaite, el danès va marxar per velocitat del seu defensor, però la seva rematada va trobar la bona resposta de Ledesma, que va desviar la pilota amb el peu a córner.

Ni tan sols la lesió del central Marcos Mauro quan havia passat mitja hora de partit va inquietar el Cadis. Canvi d’home per home. Pedro Alcalá, ex del Girona, va entrar amb la lliçó apresa.

El Cadis va obligar el Barça a menjar sorra. Desesperat va acabar la primera meitat l’equip de Koeman. Ronald va donar entrada a Pedri i Dembélé per Mingueza i Coutinho després del descans. L’entrada del canari va aportar frescor. La velocitat de circulació de pilota del Barça va augmentar, amb Pedri associant-se bé per dins. I en el minut 57 de partit va arribar el premi. Messi va insistir pel mig, va acabar cedint a l’esquerra per a Alba i la seva centrada va acabar al fons de la xarxa després de tocar Alcalá.

El Barça havia fet el més difícil. Koeman respirava. Però el Barça de la lliga no és el Barça de la Champions. L’acció del gol de la victòria del Cadis ho constata. Acció ridícula, indigna de primera divisió. Si un error increïble de Neto ja va costar dos punts contra l’Alavés, ahir l’error va ser en cadena, amb Jordi Alba, Lenglet i Ter Stegen al banc dels acusats. No es pot regalar un gol en un servei de banda propi, però això és el que va fer el Barça, i Negredo, encantat. Alba va servir enrere i va posar en un compromís a Lenglet, el francès va dubtar si controlar o enviar-la lluny, es va adormir, i Negredo va endur-se-la davant de Ter Stegen, que tampoc va estar bé en l’emergència. Negredo, que tornava després de setmanes lesionat, es va trobar un gol inimaginable.

Dest amb un xut creuat (72’), Messi obligant Ledesma a lluir-se (83’) i Pjanic perdonant en un u contra u (85’) haurien pogut salvar un punt. Res. Quarta derrota en la lliga d’un Barça que fa aigües i que ja té l’Atlético a 12 punts. Un món.

UN BARÇA INOPERANT

L’equip de Koeman no va saber trobar espais en atac i va concedir massa

DEFENSA FERMA

Gran exercici de supervivència del Cadis, amb deu homes darrere la pilota

FI DE LA RATXA

Després de tres golejades, el Barça torna a la versió dolenta, i dimarts, la Juve

MINUT A MINUT

8’ Gol del Cadis. En un córner, Mingueza refusa contra la porteria de Ter Stegen, aquest fa un segon refús, Álvaro el recull en el segon pal i marca.
14’ Combinació entre Messi i Dest, centrada del lateral i rematada desviada de Coutinho.
17’ Arrencada de Braithwaite, rematada rasa i forta i Ledesma refusa amb el peu.
26’ Xut de falta directa de Messi que refusa Ledesma, tot i que Lenglet estava davant seu. El Cadis havia acumulat jugadors sota els pals.
43’ Messi prova de sorprendre Ledesma en un servei de cantonada i el porter refusa.
45+3’ El Cadis arriba al descans amb avantatge en el marcador després de defensar amb ordre i molta eficàcia i gràcies a una errada defensiva.
57’ Jairo condueix fins a la línia de fons en una contra i la seva centrada no troba rematador.
58’ Gol en pròpia porta de Pedro Alcalà després d’una centrada des de l’esquerra de Jordi Alba.
63’ Gol del Cadis. De Jong es deixa robar la pilota a dins de l’àrea per Negredo, després d’un servei de banda d’Alba, i el davanter no perdona.
73’ Dest a punt de marcar després de rebre de Busquets i irrompre a l’àrea. El seu xut, amb l’esquerra, surt desviat per poc.
82’ Ter Stegen atura amb el peu un xut d’Alejo, després d’una perillosa acció de contracop.
84’ Llarga jugada d’atac del Barça que acaba Messi amb un xut ras que atrapa Ledesma.
86’ Ledesma desvia un xut de Pjanic des de molt a prop. En el contracop, Adekayne marxa sol cap a Ter Stegen i xuta desviat.
89’ Griezmann provoca, des de dins de l’àrea, l’enèssima bona aturada de Ledesma.