Barça

Laporta marca múscul

Entrega la impressionant xifra de 10.272 firmes i se situa com a favorit davant Víctor Font (4.713), Toni Freixa (2.822) i Rousaud (2.510), que haurà d’esperar el recompte

Farré, Vilajoana, Alà i Benedito cauen

Acabada la campanya de recollida de signatures, es podria dir que les eleccions a la presidència del FC Barcelona acaben de començar. El tall de les firmes –en calien 2.257– ha aclarit el panorama electoral i ha deixat, en espera del recompte oficial, quatre precandidats en la lluita final i quatre més que s’han quedat pel camí. Dijous, la junta electoral anunciarà els candidats oficials. El nou president del Barça sortirà d’entre Joan Laporta, Víctor Font, Toni Freixa i Emili Rousaud. En principi, els tres primers tenen un marge suficient i qui depèn més del procés de validació és Rousaud, que va entregar 2.510 avals. No serà, per tant, un cara a cara entre Joan Laporta i Víctor Font com s’havia pronosticat.

Encara queda tota la campanya electoral per endavant, però l’entrega de firmes ja ha servit a Laporta per fer una demostració de força cap a la resta de rivals. L’expresident va ensenyar múscul. Li tocava ser el primer d’anar a l’Auditori 1899 a entregar-les i es va presentar acompanyat de tot el seu equip i amb les caixes ben plenes. Perquè la seva precandidatura va entregar un total de 10.272 firmes, 8.000 més de les necessàries per passar el tall i més que la suma de les dels altres tres candidats junts. Una xifra espectacular tenint en compte les condicions en què s’han hagut de recollir, a l’hivern, enmig d’una pandèmia i amb restriccions de la mobilitat. Per situar-nos, el 2015 en va aconseguir 4.807 i el 2003, quan va guanyar les eleccions, 5.725. Ni Bartomeu va arribar a les 10.000 el 2015.

Malgrat la diferència amb els seus competidors, Laporta encara no es veu com a guanyador. “Hem passat la primera part del partit. No pensem si som favorits o no, però sí que anem amb moral guanyadora. Volem traduir això en molts vots. Ara la segona part es la campanya i volem debatre amb la resta de candidats els diferents projectes.”

El segueix en nombre de firmes Víctor Font, que en va entregar 4.713 i que, ni molt menys, es dona per vençut. De fet, considera que va de “menys a més” i diu que ho ha notat aquests dies en què ha pogut explicar el seu projecte i presentar alguna de les cares que en formaran part. Creu que encara “hi ha partit per jugar” i entén que era previsible que Laporta aconseguís molts suports perquè és molt més conegut i la seva etapa al capdavant del club va ser molt bona. Ara bé, va assegurar que estan capacitats per convèncer molts socis i va recordar que n’hi ha molts que no han donat el seu suport a l’expresident, també entre els que no han passat el tall. “Tenim ganes de confrontar projectes en els debats.”

El tercer a aconseguir més suports va ser Toni Freixa, amb 2.822 firmes. Es va felicitar perquè han trencat la llegenda que els comicis serien una lluita a dos i es veu capacitat per donar la sorpresa. “Continuo pensant que guanyaré les eleccions perquè tenim un projecte molt més sòlid que el de Laporta, i els socis ho sabran veure”, pensa. Emili Rousaud també va passar el tall i té 2.510 firmes. Un coixí no gaire gran, però confia poder ser candidat. Si ho és, va tornar a recordar que està obert a pactes perquè considera que en la situació actual del club una candidatura unitària “tindria molt sentit”.

Possible ajornament?

Encara no està clar que les eleccions es puguin celebrar el dia 24 de gener –vegeu peça adjunta– i ahir alguns precandidats van opinar sobre aquesta possibilitat.

Laporta és el més contundent a l’hora de dir que no s’han d’ajornar i que cal mantenir el calendari. “S’han de celebrar. S’ha territorialitzat perquè no hi hagi aglomeracions i no tindria cap sentit suspendre la votació. El Barça no pot estar més temps desgovernat. Em semblaria molt estrany si se suspenen”, va afirmar.

Font va dir que espera que es puguin celebrar sempre que es pugui garantir la màxima participació. El mateix pensa Toni Freixa, que també té molt clar que “acatarem el que diguin les autoritats”. Rousaud també va ser clar. “No es pot posar en risc la salut dels socis i la seguretat sanitària és el primer. Així que, si no es poden celebrar, que s’ajornin.”

D’altra banda, la Confederació Mundial de Penyes ja ha dit la seva sobre aquest tema i proposa que les eleccions s’ajornin per a més endavant per motius sanitaris i per fomentar la participació.

Quatre en queden fora

Ho van intentar fins a l’últim moment, però Jordi Farré i Xavier Vilajoana finalment no van poder passar el tall. Farré va explicar que n’havia aconseguit 2.082 i va ser autocrític amb l’estratègia de la seva campanya. També es va mostrar sorprès perquè no ha rebut firmes de penyes; “han passat coses rares” i potser per això, segons va informar el periodista Joan Domènech, va trencar les butlletes abans d’entregar-les al club perquè la junta electoral no en pugui disposar. I també va anunciar que votarà Joan Laporta.

Xavi Vilajoana en va aconseguir 1.968 i va tornar a lamentar que la situació amb la pandèmia i les restriccions l’han perjudicat perquè s’ha quedat a les portes de poder passar el tall. Lluís Fernández Alà en tenia 1.177 però, com les de Farré, no van poder ser comptabilitzades ni validades perquè les van decidir destruir.

Agustí Benedito ni tan sols es va presentar. Els altres precandidats van demanar que, pel bé de la transparència, calia haver entregat totes les firmes per ser validades.

ELS CANDIDATS

No pensem en si som favorits o no, però sí que anem amb moral guanyadora. Volem traduir això en molts vots
Joan Laporta
Anem de menys a més i això ho hem notat aquests dies. Queda partit per jugar. Ara, a confrontar projectes
Víctor Font
Continuo pensant que guanyaré les eleccions perquè tenim un projecte molt més sòlid que el de Laporta
Toni Freixa
Continuem oberts a pactes perquè en una situació com l’actual té molt sentit una candidatura unitària
Emili Rousaud

Divendres 15, reunió amb la Generalitat

Aquest divendres, els membres de la comissió gestora, actuals regents del FC Barcelona, es reuniran amb les autoritats sanitàries de la Generalitat i el Procicat per decidir si se segueix endavant amb les eleccions, que s’han de celebrar el 24 de gener, o bé si s’ajornen. En cas que fos així, hi hauria un problema afegit, perquè els estatus del club indiquen que la gestora només pot estar un màxim de tres mesos en el càrrec i aquesta es va constituir el 28 d’octubre. Superaria el temps permès i caldria veure què passaria. Si el calendari es manté, la campanya electoral s’iniciaria divendres mateix i acabaria el dia 22 de gener. Segons va informar Catalunya Ràdio de fonts del govern, si es prorroga el confinament municipal és molt probable que les eleccions a la presidència del Barça no se celebrin el dia 24.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)