Barça

TONI NADAL

MEMBRE DEL CONSELL DIRECTIU DE LA CANDIDATURA DE VÍCTOR FONT, SÍ AL FUTUR

“Per als meus fills seria un gran disgust si Messi marxés”

Toni Nadal, cruyffista declarat, somia que Font serà capaç de convèncer Leo Messi amb el seu projecte com el va seduir a ell

Admet que el Barça ha perdut imatge i diu que el club ha de recuperar certs valors

Amb Víctor Font de president mai s’hauria produït el capítol del burofax. El seu projecte és bo

Soci del Barça número 63.964, Toni Nadal Homar (Manacor, 1961) canvia la raqueta i la terra batuda per la pilota de cuir i la gespa del Camp Nou. L’oncle i exentrenador del tennista Rafa Nadal, i també germà de l’exfutbolista del Barça Miquel Àngel Nadal, és el nom mediàtic dins l’equip de Víctor Font. El seu anhel: la continuïtat de Messi.

Enyora el Camp Nou? Quin ha estat l’últim partit del Barça que ha vist en directe a l’estadi?
El Barça-Getafe de lliga de la temporada passada. Poc abans de la pandèmia. El 15 de febrer. [Riu] Però no em preguntis qui va marcar... [2-1, Griezmann i Sergi Roberto].
Si guanya Víctor Font, el veurem més sovint pel Camp Nou. Font va haver de fer una gran feina de seducció per sumar-lo al seu projecte?
Ell em va explicar quina era la seva visió del FC Barcelona i quins plans tenia. Em va agradar la seva proposta. No ens coneixíem personalment abans d’aquella primera trobada. Em va causar molt bona impressió d’inici, la veritat, i a mesura que ens hem anat coneixent, aquella primera bona impressió s’ha anat enfortint. El projecte és bo.
El va sorprendre que pensés en vostè?
D’inici sí que em va sorprendre. És veritat que vinc del món de l’esport d’elit, però mai abans havia fet cap incursió en el món del futbol. Però si ho mires bé, el tennis i el futbol poden tenir molts punts en comú.
No ho deu dir precisament per les hores de dedicació d’un tennista professional i un futbolista...
A nivell de preparació i entrenament hi ha esports que requereixen una disciplina major. Sé el temps que s’entrenava el meu germà i sé el temps s’entrena el meu nebot. És un tema d’hàbits creats en cada esport.
A ‘Open’, l’autobiografia d’Agassi, explica que de petit el seu pare l’obligava a retornar 2.500 pilotes diàries. No imagino cap futbolista fent una barbaritat similar.
2.500? Em sembla una mica exagerat. En qualsevol cas hi ha una diferència clara: un futbolista firma un contracte per quatre o cinc anys i un tennista el contracte el signa cada setmana. El tennista sap que cada setmana s’està jugant el seu lloc en el rànquing. Són esports i models diferents. No em pertoca dir a mi quantes hores s’ha d’entrenar cada esportista.
El dia de la seva presentació, el van presentar dins la candidatura com una figura clau en relacions externes i l’àrea de comportament. Pot aprofundir més en quines serien les seves tasques?
Quan el Víctor em va venir a veure i em va explicar quina era la seva visió, vaig tenir clar que el seu projecte era un model seriós. Sap que un club com el Barça representa la identitat de Catalunya. És la institució més important de Catalunya arreu. Transmet la imatge dels catalans aquí i a l’exterior. Jo també ho penso. Qui estigui dins el club ha de saber el comportament que pertoca tenir en cada moment. Des del president fins a l’últim empleat. Quan formes part del millor club del món hi ha intrínseca una determinada manera d’actuar i de comportament. I treballarem per fomentar això. Importa guanyar i importa el com.
Vol dir que el club ara mateix està en aquesta fase? No vol dir que ara el que necessita de veritat és guanyar?
No. Sempre és important el com. Perquè en aquest club, fins i tot quan s’ha guanyat molt, crec que a nivell institucional s’ha fallat. I moltes vegades també s’ha confós bons resultats amb l’èxit del president. Molts aficionats fan aquesta associació, i és un error. Al president no se li ha de demanar marcar gols o guanyar la Champions. Al president se li ha de demanar estar sempre a l’altura, crear un context favorable per generar èxits. El president no ha d’interferir en fitxatges ni alineacions, i no pot ser un hooligan. Aquest no ha de ser el seu terreny, i alguns no ho saben fer.
Ho diu per algú en concret? Laporta i Freixa no reuneixen aquestes característiques que vostè demana?
No em pertoca a mi dir-ho. Però podem mirar a la història del club i no sempre hi ha hagut presidents que han tingut uns comportaments i una gestió òptims.
Considera que el club ha perdut imatge? El Barçagate, el 2-8 de Lisboa...
S’ha perdut imatge, sí. Jo vull un club amb gent molt compromesa. Jugadors que quan surtin a la gespa ho donin tot, però també un president que em representi i em faci quedar bé. És la màxima institució, i la seva actuació a nivell particular ha d’estar a l’altura.
Què li va semblar el 2-8 contra el Bayern?
Va ser un desencís total. Sabíem que el Bayern arribava millor al partit, però jo mai hauria imaginat una desfeta com aquella. Va ser decebedor. Va ser dur veure com ens feien 8 gols. La imatge va ser molt dolenta.
Rafa Nadal va guanyar el seu primer Roland Garros el 2005. Messi va debutar el 2004. Com es fa per estar més de quinze anys a dalt de tot?
Això s’aconsegueix amb amor cap a l’esport i compromís amb la feina. Cal mentalitat.
Messi s’ha de quedar?
Espero que Víctor Font convenci Messi perquè es quedi. Per als meus fills seria un gran disgust si Messi marxés del Barça, i per a LaLiga seria un cop duríssim. Seria una molt mala notícia. Hauríem d’intentar que acabés la seva carrera en el Barcelona. Hem de fer un esforç per intentar que es quedi. Hem d’aconseguir que ell desitgi això. Messi mereix una altra Champions i una altra Pilota d’Or, però aquí, en el Barcelona.
La filtració del contracte no ajuda.
Hi ha un interès clar de desestabilitzar.
A vostè la terra batuda de París li porta bons records. Li fa por que marxi al PSG?
M’agradaria que no hi anés. I puc dir una cosa: amb Víctor Font de president mai s’hauria produït el capítol del burofax.
Tinc entès que és cruyffista. Li ha perdonat ja que no fes jugar el seu germà a Wembley?
[Riu] Per sort va marcar Koeman i tot va acabar bé. Sempre he estat un enamorat del joc de Cruyff com a jugador i després com a entrenador.
I de la feina de Ronald Koeman a la banqueta, què en pensa?
Koeman s’ha trobat amb una situació difícil. Veníem d’on veníem. Crec que ha anat endreçant les coses. Procuro no ser massa fanàtic, i entenc que el context institucional tampoc l’està ajudant com a entrenador.
Ha parlat amb en Miquel Àngel? Què li sembla al seu germà aquesta nova aventura en el Barça?
Ell votarà Víctor Font. Tots dos tenim la sensació que pot ser un gran president.
Conforme amb l’ajornament de les eleccions? Semblava lluny, però el 7 de març ja és aquí.
Pel bé del Barcelona sempre havíem demanat eleccions de forma urgent. Ara, amb la situació sanitària, era lògic esperar. No pots posar en perill la salut de la gent.
Però s’han celebrat les eleccions al Parlament de Catalunya.
La política sempre va al seu aire.
Amb quin clàssic ha disfrutat més?
A Mònaco vam viure el clàssic del 2017. El del 2-3, amb Messi marcant en l’últim minut i ensenyant la samarreta al públic. Estàvem amb el meu nebot, el Carles Moyà, el Carles Costa, el físio... Aquell gol va deixar fet pols en Rafel. Va quedar molt planxat. També recordo, lògicament, el 2-6. Érem a Roma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)