Barça

Toni Freixa

Candidat a la presidència del Barça

“M’he discutit amb amics per defensar la idea de joc cruyffista”

“Amb Carreras estic convençut que durant els sis anys de mandat que estarem junts, com a mínim, en cap moment dubtarà si aquesta és la nostra manera de jugar

“Es pot ser cruyffista i nunyista a la vegada. La gent concep aquests ‘ismes’ com trinxeres, i jo no”

Toni Freixa (Barcelona, 1968) lidera la candidatura Fidels al Barça. Després de formar part de les juntes directives de Joan Laporta, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, es presenta per segona vegada a les eleccions a la presidència del club. S’hi veu amb possibilitats.

Què en pensa, de tot el que ha passat aquests últims dies?
Finalment, els quatre detinguts van quedar lliures. Per prendre declaració a dos ciutadans de Barcelona amb domicili conegut no fa falta la performance que es va fer. Com ha passat darrerament, deu haver-hi alguna intencionalitat just la setmana de les eleccions. I ho lamento, perquè això no ens agrada, als socis del Barça.
Creu que hi ha una intenció d’influir en les eleccions?
Que això no és casual, ho tinc claríssim. Això és una investigació que està en marxa des de fa més de sis mesos, que està en secret de sumari, que les diligències no havien de ser públiques; el jutge no ordena les detencions, les fan els Mossos. Hi ha algú que ha pretès fer això creient que pot influir en el resultat de les eleccions, però no se’n sortirà. Potser passa l’efecte contrari i qui volies afavorir no l’afavoreixis.
Aquest assumpte canvia la imatge que tenia de Bartomeu?
No. Jo el conec bé i crec que ha intentat fer les coses el millor possible. Confio en la seva innocència, de la mateixa manera que vaig confiar en la de Sandro Rosell quan el van empresonar injustament. També confio en la justícia.
Se li ha fet llarga la campanya?
No, estic bé. Ara amb il·lusió que arribi diumenge. A mi, parlar del Barça és una de les coses que més m’agraden.
Quina valoració fa dels dos debats que porten?
Molt bona. Estic satisfet de tota la campanya, d’on ens hem situat i de les possibilitats que tenim de guanyar, sense l’ajuda de ningú i en contra de l’aparell que volia que només fossin dos candidats. Hem pogut explicar les nostres idees i les nostres propostes, i sortim reforçats dels debats.
Lluís Carreras ha estat un dels seus actius. Creu que ha estat un encert comptar amb ell?
Sí. No tenia cap dubte, quan el vaig anar a buscar, que així seria. És la primera persona amb qui vaig pensar per fer el que jo tenia al cap respecte al futbol del Barça. I amb aquesta idea tan nostra de club que jo tinc interioritzada, que jo he viscut i que m’agrada, sabia que havia de comptar amb el Lluís. És un home que també se sap explicar, que comunica bé, i en una campanya electoral això és molt important.
Quin és el principal valor de Lluís Carreras?
D’entrada, és un home intel·ligent i compromès. I a partir d’aquí pertany a un model de futbol, el cruyffista, que sempre ha fet gran el Barça, que confia en el talent de casa. Estic convençut que durant els sis anys de mandat que estarem junts, com a mínim, en cap moment dubtarà si aquesta és la nostra manera de jugar, en cap moment pensarà si ara hem de jugar amb jugadors alts i forts. I això passa en el Barça, que quan les coses no surten apareix el discurs de dir que això de dominar el partit amb la pilota ja no serveix. El Lluís ho té claríssim i jo també. Amb nosaltres es reconeixerà el futbol del Barça com en altres èpoques de la nostra història, i que no ha passat en els últims anys, que ho hem anat perdent.
Koeman continuarà?
Sí. Koeman ha arribat en el moment en què ha arribat. Està vivint una temporada amb l’estadi buit, i evidentment que continuarà. Perquè té contracte i li fem confiança. I tant de bo que hi sigui molts més anys.
Carreras va dir que estava en examen.
És natural que tots els professionals del club estiguin sota aquest control o seguiment perquè és la nostra obligació, i l’entrenador no és cap excepció. Però jo ja he dit que té la confiança per complir el contracte.
Què em diu d’Arteta?
Tots aquells tècnics que responguin a la nostra idea són tècnics que hem de tenir controlats per si s’han de prendre decisions en algun moment. Però l’entrenador per a nosaltres és Ronald Koeman.
Ha dit que té treballats acords amb dos davanters de referència i un central.
Amb aquests tres fitxatges, altres jugadors que tenim a casa i decisions esportives que seran necessàries per planificar la temporada 2021/22, aspirarem a tot.
El central és Eric García?
Eric García és un jugador que incorporarem segur, però no parlem d’aquest jugador. Estem convençuts que té les condicions per ser central del Barça per moltes temporades perquè és molt jove, però Eric García avui dia no és diferencial malgrat el potencial que té.
Què passarà amb Messi si vostè és president? Laporta ha dit que només continuarà amb ell.
Comptem que no guanyarà ell, però esperem que Messi segueixi amb nosaltres, perquè d’entrada crec que ell vol continuar, i això és el més important. Si Messi tingués decidit anar-se’n, no hi hauria marxa enrere. Si encara no ha dit res és perquè vol continuar, i des del club s’han de plantejar les condicions perquè aquesta continuïtat sigui possible. Ens haurem d’adaptar a la situació que tenim ara.
Suposo que dins el seu pla per convèncer Messi hi ha l’arribada d’aquests dos davanters diferencials.
Messi el que vol és disfrutar al camp, guanyant títols i sent el millor. I li has de donar els arguments futbolístics perquè ell vegi que això serà possible.
Vostè es declara cruyffista.
Evident. A més a més, jo he viscut aquesta manera de jugar en la meva època de jugador amateur i he conviscut amb aquesta idea de futbol. És la que m’agrada, la que segueixo. I m’he discutit amb amics per defensar aquesta idea, perquè hi ha molta gent que en té unes altres. Una altra cosa és que des del lobby cruyffista, que no té res a veure amb el futbol, amb mi no s’hi vulgui comptar i se’m vulgui situar en una altra esfera. Però futbolísticament ho soc, i en definitiva això és el que compta.
Sempre es diu que Cruyff va tornar la medalla d’honor per culpa seva.
Sí, això és un mantra que es va repetint. Ho van dient mil vegades per veure si al final és veritat. Jo era el portaveu de la junta i vaig contestar una pregunta. Jo no vaig prendre la decisió. Una medalla que, per cert, Laporta va donar en un acte sense cap soci i en els últims mesos de mandat precisament per provocar aquest conflicte. I qui ho va patir va ser el Johan, que en pau descansi, que segurament no es va sentir còmode. Qui va provocar el conflicte de la medalla és qui va organitzar allò com a president.
Es declara cruyffista però en aquesta campanya s’ha abraçat al nunyisme.
És que soc cruyffista futbolísticament parlant. No del lobby. Jo venero la figura de Johan Cruyff com a personatge influent en la història del futbol, com a entrenador del Barça i de tot el que ha significat per al nostre club, però no per utilitzar-ho com a trinxera. Jo no em poso en cap trinxera. Josep Lluís Núñez era el president que el va portar i que el va mantenir quan una assemblea el volia fora. És compatible reconèixer els mèrits de gestió de Núñez amb els mèrits d’entrenador de Cruyff. Es pot ser cruyffista i nunyista a la vegada. La gent concep aquests ismes com trinxeres, i jo no.
Va anunciar un acord de 250 milions per al Barça Corporate i Font sospita que és el mateix que té el club.
Font sap molt bé que la comissió gestora ens va informar a tots tres del projecte. Nosaltres hem treballat per trobar un possible inversor i l’hem trobat. Si, a més a més, el club també ho ha fet, magnífic. El que no sé és el que ha fet ell.
També busca un nou patrocinador per a la samarreta que substitueixi Rakuten.
Hi estem treballant, i si en aquests dies de campanya que queden ho tenim confirmat, ho podrem comunicar. En qualsevol cas, és per quan finalitzi el contracte amb Rakuten, per a la temporada 2022/23.
Per què va crear una societat per a les despeses de la campanya?
Perquè en la campanya que vaig viure de Sandro Rosell, després va haver-hi un problema amb Hisenda. Perquè són despeses en què no pots emetre una factura perquè no estàs fent cap servei. És per una qüestió d’ordre i transparència nostra.
L’altre dia, i pel que fa al tema de l’aval, es relacionava un membre de la seva candidatura amb Vox.
És lamentable. Quan apareixen informacions radicalment falses un es pregunta fins on arriba el periodisme. No he volgut perdre el temps ni per contestar perquè no té cap transcendència. Està feta amb la intenció de perjudicar, i ni tan sols fa pessigolles.
Què va passar amb Rousaud?
Durant la precampanya i la campanya a mi m’han proposat que m’assegués a parlar amb aquest senyor, amb aquell altre, i en aquesta línia em vaig asseure amb Rousaud, com amb molts d’altres. I si ell va interpretar que jo li feia una proposta, ho tenia molt mal entès. Nosaltres teníem les signatures i ells no. No vaig entendre la seva roda de premsa, però en qualsevol cas és aigua passada.
Ha arribat a un acord amb la grada d’animació. Per què creu que les altres candidatures intenten vendre aquest acord com negatiu?
Probablement perquè no coneixen la grada, no l’han viscut, no s’han desplaçat i no han anat als partits. Quan es parla de la grada, si tot el que saben dir les altres candidatures és que no hi hagi violència, és que vol dir que no saben de què va. És clar que no hi ha violència, evidentment ningú vol fer una grada amb violents. Són els que estan més vigilats i entren amb l’empremta dactilar i tenen l’autorització dels Mossos per ser-hi. Entenem que la tasca que fan s’ha de potenciar, i més que un acord és un compromís per part nostra.
Han donat molta importància a les xarxes en campanya.
Les xarxes són les xarxes. Jo dilluns vaig fer un tuit per defensar el club i vaig rebre 1.400 comentaris insultant-me. Hi dono zero importància si tots fem el mateix. Però he detectat, com sempre, que des de determinats àmbits s’ha monitoritzat el que nosaltres podem fer o no fer. Jo he estat notícia a les xarxes, s’ha parlat de Toni Freixa, dels altres no se n’ha parlat. És com el Barçagate. Sembla que tot el que ha passat a les xarxes sigui sobre això. No hi han hagut hashtags Valverdeout, Tusquetsout, Bartomeuout. Això no ha existit? Només existeix el d’una determinada banda, i m’he queixat d’això.
Les altres candidatures també li han recriminat que vostè només vulgui les famílies i que no deixi fer més socis.
A veure, el carnet de compromís es manté. Des que el vam instaurar amb la presidència de Sandro Rosell s’han fet 5.000 nous socis. Això que no es poden fer socis del Barça nous és mentida. El que no volem és fer-ho a la lleugera. Va passar amb el Gran Repte. Molta gent es feia soci per entrar en sortejos d’entrades per després revendre-les. A la final de Roma van haver-hi 90.000 peticions. S’ha de donar valor a la condició de soci. Després em vaig referir que aquesta condició de soci normalment s’adquireix en l’àmbit familiar, i per això sempre hem dit que els fills i nets de socis se’n poden fer immediatament. Crec que és un sistema molt bo.
Li ha sorprès el silenci de Sandro Rosell?
Crec que deu tenir els seus motius. Jo compto que té clar a qui votarà. Tinc molt clar què considera que és bo per al Barça.
El votarà a vostè?
Jo crec que sí. És un home intel·ligent i que s’estima el club. Crec que em votarà.
Com definiria Víctor Font?
És un home que ha sabut fer-se una trajectòria professional d’èxit. No discuteixo el seu barcelonisme, però l’ha viscut una mica des de la distància, crec que li falta aterrar en el món del futbol. El món del futbol requereix cintura, adaptar-se a les circumstàncies, i li falta experiència. És un home molt vàlid del coneixement de gestió teòric.
I Laporta?
Li tinc l’agraïment de la seva etapa com a president. Per tot el que va fer i sobretot per tota aquella modernització que va fer el 2003, va ser extraordinari. En aquest sentit, el barcelonisme li ha d’estar agraït. Però una altra cosa és que ara sigui capaç de gestionar el Barça en els propers sis anys. Amb el que jo li he sentit en aquesta campanya, és fer un acte de fe. No ens ha explicat absolutament res, i l’únic que ha explicat són els bons, i fan més por que cap altra cosa.
Què farà el primer dia si és president?
Començar a treballar. Reunir-me amb els executius, el director general, per conèixer la situació del club per veure què és el més urgent, i també anar a la ciutat esportiva a saludar els jugadors i a presentar-me.
Anirà a París?
És clar. I amb tota la moral d’aconseguir una proesa.
Per què el soci ha de votar Toni Freixa?
Perquè som l’única candidatura que té la independència necessària per gestionar el club i no permetre la ingerència d’interessos externs. Perquè tenim el coneixement del Barça perquè l’hem viscut tota la vida, sabem què vol el soci del Barça. I tenim l’experiència perquè coneixem el club per dins. I hem proposat solucions esportives amb Lluís Carreras, econòmiques amb un acord amb inversors per millorar el projecte esportiu, i tenim una proposta social fruit d’aquest coneixement, amb dos presidents de penya dins la candidatura. I hem transmès al soci del Barça la seguretat i la fermesa que ells han pogut reconèixer que és la que el club necessita.

El tercer grau de LuIS Martín

Quin va ser el seu primer partit al Camp Nou?
Barça, 5 - Castelló, 0. Novembre del 73.
On estiuejava de petit?
De molt petit, a Vallgorguina, al costat de Sant Celoni. Després, al Maresme.
Què volia ser de gran?
Advocat.
De quin color era la seva primera pilota?
Blanca amb hexàgons negres.
De qui era el pòster que tenia a l’habitació?
Del Barça 73/74. Amb Sadurní de porter. No amb Mora, que va ser el porter del 0-5.
Qui va escriure ‘Oda a Plattko’?
Rafael Alberti.
Qui va estar a un pam de la glòria?
No ho sé.
Qui va ser el capità a Wembley 92?
Bakero.
On va néixer Lluís Carreras?
A Sant Pol.
Qui va ser el primer internacional espanyol del Barça?
No ho sé.
A quin poble de Catalunya té un carrer Johan Cruyff?
Sant Guim de Freixenet.
Què fumava Cruyff?
Camel sense filtre.
De què jugava Landaburu?
De migcampista.
Per què Guardiola portava el 28 en el Brescia?
Ni idea.
On va dormir el dia que el Barça va guanyar el primer mundial de clubs?
A Barcelona.
Quants carnets paga?
Quatre.
De què fan olor els núvols?
D’aigua.
Quin és el bar de la seva vida?
El París.
Què esmorza?
Un cafè amb llet i un entrepà.
Com li agraden els ous?
Ferrats.
Peix o carn?
Peix.
Dorm amb pijama?
Amb samarreta i calçotets.
Eslip o ‘gayumbos’?
Gayumbos.
Des de quan no va a missa?
Fa uns quants mesos.
Recorda la seva primera moto.
Una Vespino.
I la seva primera ressaca?
Sí. En un viatge universitari a Santander.
Com es guanya els euros?
Soc advocat.
Té massatgista?
Només quan ho necessito.
Passadís o finestra?
M’és igual.
Canta a la dutxa?
Alguna vegada.
Qui li fa el llit?
La noia que ens ajuda a casa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)