La gran remuntada

El Barça encadena 19 partits sense perdre (16 victòries i tres empats), una ratxa que li ha permès de retallar 11 punts a l’Atlético, que ja és a només un punt

La darrera va ser el 5 de desembre a Cadis

Si el Barça és capaç de guanyar els nou partits de lliga que queden serà campió. Depèn d’ell mateix per ser-ho, una condició que va adquirir després de la soferta victòria contra el Valladolid al Camp Nou combinada amb la derrota de l’Atlético de Madrid a Sevilla. Precisament, els colchoneros són l’altre equip de la lliga que si guanya tots els seus partits també s’adjudicaria el campionat.

Qui ho diria que l’equip de Koeman es trobaria en aquesta privilegiada situació quan fa alguns mesos res feia presagiar que el Barça tindria opcions en la lliga perquè era a moltíssima distància de l’Atlético i també durant menys temps del Real Madrid. Els blaugrana, però, primer van atrapar els blancs i ara ja són a només un punt del líder, en una transformació que ha sorprès tothom. Perquè no fa pas gaire que el mateix Koeman reconeixia que la lliga estava molt complicada i que només els quedava centrar-se a anar partit a partit i esperar les ensopegades dels rivals.

I en aquest sentit, el Barça ha fet molt bona feina, completant una grandíssima remuntada fins a arribar a dependre d’ell mateix. Acumula ja dinou partits sense perdre, amb 16 victòries i 3 empats (contra el València, 2-2; l’Eibar, 1-1, i el Cadis, 1-1), des de la seva darrera derrota, que precisament va ser contra els gaditans un llunyà 5 de desembre. Són 19 jornades de lliga sense conèixer la derrota, des de la 13a fins a la 29a. 51 punts de 57 en disputa, unes xifres espectaculars i que li han permès de retallar en aquest temps fins a onze punts a l’Atlético de Madrid, que no ha sabut ni aguantar el ritme ni la pressió de veure com els de Koeman anaven aconseguint una victòria rere una altre. Especialment solvent han estat en el 2021, en què només han cedit l’empat contra el Cadis i de penal en contra en el 89’.

Espectacular també ha estat el canvi experimentat per l’equip en tot aquest temps. Amb el canvi de sistema, passant a jugar amb tres centrals i carrilers a les bandes, Koeman ha sabut trobar la tecla per girar-li la cara a un equip al qual costava ser efectiu i també generar ocasions de gol i que també en rebia en excés. Doncs durant aquesta ratxa el Barça ha estat capaç de marcar 48 gols –una mitjana de 2,5 gols per partit– i i d’encaixar-ne només 13.

El repte del Barça ha de ser no aturar-se, perquè el final de la lliga promet ser apassionant. Contra el Valladolid no van jugar bé i el triomf va anar acompanyat d’un pèl de fortuna, però és tranquil·litzador escoltar el discurs motivador de Leo Messi al túnel de vestidors abans de començar la segona meitat, quan insistia als seus companys que era cabdal marcar un gol per no desaprofitar l’ensopegada de l’Atlético. No es podia fallar i no ho van fer.

Els rècords per superar

Amb les 19 jornades sense perdre, s’ha igualat el rècord de la 2012/13 amb Tito Vilanova a la banqueta, que va estar imbatut des de la primera jornada fins la 19a. Si es guanya el clàssic de dissabte seran ja 20 les jornades sense perdre i, per tant, els pròxims objectius són els 21 partits de la temporada 2009/10 i els 22 de la 2008/09, totes dues amb Guardiola, i els 23 enfrontaments del curs 2018/19, amb Valverde a la banqueta.

Aquesta temporada, però, ja no es podrà igualar el rècord històric de partits sense conèixer la derrota que va fixar l’equip entrenat pel txingurri la temporada 2017/18, quan va aconseguir l’estratosfèrica xifra de 36 partits sense perdre.

ALGUNES DADES

36
partits
sense perdre en la lliga va estar el Barça la temporada 2017/18 amb Valverde. És el rècord

gols
ha marcat el Barça en aquestes 19 darreres jornades i només n’ha rebut 13.

BARÇA

L’equip s’ha rellançat i juga millor des que Koeman va canviar el sistema
Ha aconseguit 51 punts de 57 en disputa i el 2021 només ha cedit un empat

Un equip que no perd mai la fe

El Barça de Ronald Koeman s’estava especialitzant en remuntades i també ho està fent a marcar gols en els darrers minuts del partit, una mostra més que evident que aquest equip no perd mai la fe i que està guanyant en confiança. Dilluns contra el Valladolid va tornar a quedar demostrat amb el gol de Dembélé en l’últim minut. Aquesta temporada ja són 19 els gols que ha fet l’equip a partir del minut 80 en totes les competicions i alguns d’aquests han estat molt importants, per exemple contra el Granada en la copa del Rei amb gols de Griezmann i Jordi Alba, que forçaria la pròrroga. També en aquesta mateixa competició va marcar Piqué contra el Sevilla en el minut 90, gol que permetrà als blaugrana de ser a la final del dia 17 contra l’Athletic. En la lliga també va ser decisiu el gol de Trincão en el minut 88 del Betis-Barça, que va situar el 2-3 en el marcador.