Barça

La copa i Koeman

La copa del Rei és el primer títol que va guanyar quan va arribar al Barça, i també quan va ser tècnic del València

Amor i Silva rememoren per a aquest diari els dos títols aconseguits pel tècnic holandès

La copa del Rei és un títol especial per a Ronald Koeman. Més enllà que podria ser la seva taula de salvació aquesta temporada, és una competició de la qual guarda molt bons records, tant en la seva etapa com a futbolista com en la d’entrenador. La copa del Rei és el primer títol que va aconseguir amb el club blaugrana i és l’últim que es pot apuntar en el seu palmarès com a entrenador. Aquesta temporada, aspira a repetir títol i també lluitarà per la lliga fins a l’última jornada.

Koeman va arribar al FC Barcelona la temporada 1989/90 i ja va alçar el seu primer títol en el primer any al club. Precisament va ser la copa del Rei, un títol que va servir perquè Johan Cruyff pogués continuar consolidant les bases del que seria el seu projecte esportiu i que acabaria amb la creació del dream team. En aquella final al Luis Casanova, l’estadi del València, el Barça es va imposar al Real Madrid i es podria dir que va ser l’inici d’un canvi de cicle en el futbol espanyol, perquè el Barça posaria fi al domini del Madrid de la quinta del Buitre. “Va ser una final de copa guanyada contra el Real Madrid, un gran equip que havia dominat el futbol abans d’aquella final. Va representar molt per a l’equip, per al club i per al projecte que s’havia iniciat l’any anterior. Això últim va tenir continuïtat després de la victòria, i el grup va guanyar en confiança i en mentalitat guanyadora per a les pròximes temporades. I després d’aquell títol, va venir el que tothom ja sap”, explica Guillermo Amor a aquest diari. Precisament, ell va ser un dels golejadors en aquella final al camp que ara és Mestalla. També va marcar Julio Salinas, en un partit que va acabar 2 a 0 i que va canviar el cicle en el futbol espanyol. Perquè el Madrid havia guanyat quatre lligues consecutives. Però va topar amb el naixement d’un Barça que en els anys posteriors seria imparable. I en aquell equip, Ronald Koeman va ser un dels grans referents des del centre de la defensa. En aquella final, l’ara tècnic del FC Barcelona va ser titular. L’onze va ser el següent: Zubizarreta, Aloísio, Alexanko, Koeman, Amor, Bakero, Salinas, Eusebio, Laudrup, Robert i Begiristain. També hi van tenir minuts Ricardo Serna i Miquel Soler. El curs següent, el Barça de Cruyff ja aconseguiria la primera de les seves quatre lligues consecutives i posaria els fonaments perquè el 1992 l’equip pogués aconseguir la primera copa d’Europa en la història del club, precisament gràcies a un gol de falta de Ronald Koeman.

Però la història de l’actual tècnic blaugrana amb la copa del Rei no s’acaba en l’equip blaugrana. Va tenir continuïtat quan va ocupar la banqueta del València. Koeman va arribar al club valencianista el novembre del 2007 per substituir Quique Sánchez Flores. No va tenir una temporada fàcil en un club força inestable i que posa molta pressió als seus jugadors i entrenadors. A més a més, va ser una temporada en què va apartar pesos pesants de la plantilla com Albelda, Cañizares i Angulo, però per contra va donar oportunitats a joves com ara David Silva i Mata. Malgrat totes les turbulències que es van viure aquella temporada, el València es va endur la copa del Rei imposant-se al Getafe en la final per 3 a 1. L’equip valencianista va eliminar el Real Unión, el Betis, l’Atlético de Madrid i el Barça en les semifinals. David Silva, que acaba de guanyar la copa del Rei amb la Real Sociedad precisament contra l’Athletic, el rival del Barça dissabte, recorda per a L’Esportiu aquella final. “Havíem jugat altres partits a Mestalla, que és un camp amb molt d’ambient, però d’aquella final recordo sobretot l’ambient que es va viure. Inigualable respecte a qualsevol altre partit. Va ser un ambient espectacular”, recorda Silva. De la final, el jugador canari amb prou feines en té records, però sí que assegura que no van patir gaire, malgrat que durant una estona van estar 2 a 1 contra el Getafe. “Recordo que vam començar molt bé el partit i que ens vam situar 2 a 0, que en una final és molt important. Ens van marcar un gol, però no vam patir gaire i després vam poder fer un tercer gol.” Aquell títol no se li oblida, a David Silva. “Aquella copa la tinc molt present, perquè va ser el primer títol de molts. Després d’allò, he tingut la sort d’aconseguir molts altres títols, però aquell sempre serà el primer. A més a més, poc després vaig guanyar l’Eurocopa amb la selecció, així que va ser un any que no podré oblidar mai”, ens explica el canari.

ELS PROTAGONISTES

Va ser una final guanyada contra el Madrid, que havia dominat el futbol abans d’aquella final
Guillermo Amor

LA COPA

Si el tècnic guanya el títol dissabte, serà la seva tercera copa del Rei

LA PRIMERA

Va aconseguir la primera com a jugador la temporada 1989/90

L’INICI DE TOT

Aquella final guanyada contra el Real Madrid va ser l’inici del ‘dream team’

VALÈNCIA

Havíem jugat altres partits a Mestalla, però d’aquella final sobretot recordo l’ambient; va ser inigualable
David Silva
Va representar molt per a l’equip, per al club i per al projecte que s’havia iniciat. Després d’aquell títol, va venir tot
Guillermo Amor
Va guanyar la final contra el Getafe després d’haver eliminat el Barça en les semifinals
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)