Dues cares per complir l’objectiu

El Barça goleja el Getafe patint més del compte en la segona part, després que Araújo fes un penal absurd, i no pot sentenciar el partit fins al minut 87 amb un gol d’Araújo mateix

Brillants 45 primers minuts, amb un bon Messi definint i un gran Busquets dirigint

barça 5 getafe 2

GETAFE:David Soria; Damián, Iglesias, Djene, Chakla, Chema (Miranda, 76’); Take, Maksimovic (Sabit, 46’), Aleñá (Arambarri, 46’), Cucurella (Koffi, 46’); Ángel (Enes Ünal, 63’). BARÇA:Ter Stegen; Mingueza (Umtiti, 75’), Piqué (Araújo, 46’), Lenglet (Ilaix Moriba, 46’; Sergi Roberto (Trincao, 64’), Busquets, De Jong, Pedri, Jordi Alba, Messi i Griezmann. GOLS:1-0, Messi (8’). 1-1, Lenglet p.p. (13’). 2-1, Chakla p.p. (28’). 3-1, Messi (33’). 3-2, Enes Ünal, de penal (69’). 4-2, Araújo (87’). 5-2, Griezmann, de penal (92’).ÀRBITRE:Figueroa Vázquez (andalús).TG:Lenglet.

El Barça, després de ser proclamat campió de copa dissabte passat, va golejar el Getafe per continuar depenent d’ell mateix per guanyar la lliga. Als blaugrana els queden set partits, set finals en què hauran de patir, però que són capaços de tirar endavant. Sigui amb el joc brillant mostrat ahir en la primera part o amb el patiment i el sacrifici mostrat després del segon gol del Getafe i que no es va acabar fins a falta de tres minuts, quan Araújo, que havia complicat la vida a l’equip cometent un penal absurd a falta de vint minuts, va sentenciar el resultat amb un gol de cap a la sortida d’un córner.

El Barça va donar continuïtat, en la primera part, al bon joc que li havia servit per golejar l’Athletic i guanyar la copa. Amb només un canvi en l’alineació de La Cartuja, Sergi Roberto per Dest al carril dret, els blaugrana van ser molt superiors a un Getafe més dèbil que el de temporades anteriors i que encara haurà de lluitar per evitar el descens. Els madrilenys van empatar diumenge passat contra el Real Madrid, però sumen ja set jornades consecutives sense guanyar. El Barça va moure molt bé la pilota, amb un gran Sergio Busquets com a capità a la sala de màquines. Pepe Bordalás va decidir jugar amb una defensa de cinc, però lluny de l’àrea de David Soria. Volia allunyar els jugadors del Barça de la porteria, però Busquets va llegir molt bé la majoria de jugades, sempre amb el suport de De Jong, Pedri i Messi. El de Badia sabia quan ho havia de provar amb una pilota a l’espai o quan havia d’anar avançant metres a poc a poc, amb precises combinacions en curt. Una gran passada seva a l’esquena de la defensa del Getafe va servir per obrir el marcador molt aviat, fet sempre important quan jugues contra un equip que té com a principal objectiu no encaixar. El destinatari va ser Messi. L’argentí havia estavellat una pilota al travesser en el minut 3, i cinc minuts després va fer diana. Ni l’intent desesperat de Djené per fer-lo caure va poder evitar la seva cursa. La definició, creuada.

El Barça havia fet el més difícil en aquesta mena de partits, però dues desgràcies consecutives esperaven als de Koeman només girar la cantonada. Mingueza va caure lesionat en un genoll. Feia mala pinta. Per com s’havia produït i per la cara del català. Va poder tornar al camp passats uns minuts i tot va quedar en un ensurt. Però mentre el Barça estava amb un home menys, el Getafe va empatar. L’equip de Bordalás sempre ha estat especialista a l’hora d’aprofitar les debilitats del rival. Van atacar per la banda que no podia defensar Mingueza. Cucurella va posar una bona centrada i Ángel va rematar. La pilota anava fora, però va tocar en Lenglet, que ja havia vist una targeta groga en la primera acció del partit, i va entrar a la porteria de Ter Stegen. El francès havia abandonat en els últims partits la mala sort que l’havia perseguit en una fase important de la temporada, però ahir van tornar a aparèixer vells fantasmes. Segurament per això, Koeman el va deixar en el vestidor a la mitja part.

No va ser l’únic central que el tècnic holandès va substituir en el descans. També va donar descans a un Piqué que havia jugat la final de copa infiltrat. Ho va poder fer perquè els seus homes havien deixat en no res el gol del Getafe. Ho havien fet en cinc minuts bons i també afortunats. Perquè el segon del Barça va arribar després d’una cessió de Chakla cap a David Soria que va agafar al porter sortint. La pilota, mansament, es va introduir en la porteria del Getafe. El gol va deixar tocats als de Bordalás, que van veure com un actiu Messi tornava a colpejar la porteria de David Soria cinc minuts després. Ho va fer amb un gol de bandera. Primera rematada creuada al pal i segona cap a dins amb poc angle i evitant al porter.

Koeman va moure la banqueta en el descans protegint els seus centrals, i també ho va fer Bordalás, que va ordenar als seus homes pressionar més amunt per incomodar la sortida de pilota del Barça, que havia estat molt còmode en la primera part. Calia veure si els blaugrana tornaven a colpejar i sentenciaven de manera definitiva el partit o els madrilenys eren capaços de fer un gol i somiar amb aconseguir alguna cosa positiva en el Camp Nou. I va passar la segona.

Araújo va trepitjar Enes Ünal. Figueroa Vázquez no ho va veure, però sí l’àrbitre de VAR, Hernández Hernández. El penal era clar i el va assenyalar l’àrbitre. El propi Enes Ünal va batre Ter Stegen. El gol va canviar l’escenari del partit. El Getafe va començar a creure i el Barça començava a tenir problemes per sortir. Per la pressió dels madrilenys i perquè Koeman havia fet uns quants canvis pensant que el partit estava sentenciat que no ajudaven. El tècnic holandès ho va veure complicat i es va posar molt nerviós a la banqueta. Va esbroncar Araújo quan l’uruguaià protestava la jugada del penal, i ho va fer de manera continuada amb Mingueza després que el del planter arrisqués en una sortida de pilota i marxés a l’atac una altra vegada sense ser conscient que era Trincao qui ocupava el carril i no Sergi Roberto, substituït minuts abans del penal. Estava tan empipat Koeman que va decidir fer entrar Umtiti per Mingueza.

El bon joc de la primera part i la tranquil·litat que es respirava en el descans s’havien convertit en nervis i dificultats sobre el terreny de joc. Es van haver de multiplicar els defenses durant uns quants minuts davant la insistència del Getafe. Fins que un d’ells, Araújo, va esmenar la seva errada en el penal marcant el quart del Barça, de cap, a la sortida d’un córner. Amb el gol, els de Bordalás van abaixar els braços i els blaugrana encara van fer un altre gol, gràcies a un penal sobre Griezmann que Messi, sempre generós, va deixar que llancés i transformés el francès amb un bon xut ajustat al pal de la porteria de David Soria.