Barça

En mans de Tebas

Renovar Messi i fitxar un crac com ara Neymar són dos dels objectius del Barça, però per aconseguir-ho haurà de negociar amb LaLiga alguna flexibilitat per complir una normativa impossible amb aquests dos jugadors

Tot i que s’ha decidit que no es posarà fil a l’agulla fins que no hagi acabat la lliga, la nova cúpula esportiva del Barça, encapçalada pel vicepresident esportiu, Rafa Yuste, i el director general d’esports, Mateu Alemany, fa setmanes que treballen en la planificació de la temporada vinent. Ho fan amb el secretari tècnic, Ramon Planes, i l’entrenador, Ronald Koeman. La idea és donar sortida a un nombre important de jugadors. Futbolistes com ara Coutinho, Neto, Umtiti, Júnior, Pjanic i Braithwaite estan en la rampa de sortida. I caldrà veure què passa amb d’altres d’importants, com per exemple Dembélé i Griezmann. Arribaran jugadors a cost zero, com ara Èric Garcia i Depay, i es completarà la plantilla amb futbolistes de les categories inferiors, amb els noms de Mingueza, Iñaki Peña, Collado i Ilaix Moriba, entre els escollits. La planificació, però, té dos punts més, els dos més bàsics i importants. Són la renovació de Leo Messi i l’arribada d’un jugador que marqui diferències. De fet, el fitxatge d’un jugador top ha aparegut en les converses que s’han mantingut amb l’argentí com un dels reclams perquè decideixi continuar de blaugrana. Perquè Messi acceptaria una important rebaixa de fitxa, però vol un projecte guanyador que li permeti competir a Europa. Dos noms estan sobre la taula de la direcció esportiva blaugrana com a reforç top: Neymar i Haaland. En les últimes setmanes la balança s’ha inclinat cap a la banda del brasiler. Per les ganes de Neymar de tornar, per la seva bona relació amb Messi, per la seva qualitat i també perquè pot ser un futbolista important, per la seva imatge, per redreçar la més que delicada economia blaugrana. Neymar és màrqueting pur. El brasiler, a més, seria més econòmic que Haaland, un jugador que des del Barça esperen que continuï un any més en el Borussia Dortmund i poder intentar-ne el fitxatge l’any 2022, quan tindrà una clàusula de sortida de 75 milions d’euros.

Objectius complicats

Aquests dos últims objectius semblen, a priori, utòpics, segons fonts consultades per aquest diari, per l’estricta normativa de LaLiga pel que fa a fitxatges, vendes i massa salarial, que està disparada en el Barça des de fa anys. El primer problema apareix amb la renovació de Messi. Segons ha pogut saber L’Esportiu, el Barça va rebre un correu de LaLiga avisant que la renovació de Messi té el mateix tractament que un fitxatge, perquè l’argentí acaba contracte aquesta temporada. La normativa i el control de LaLiga pel que fa a contractacions i massa salarial fa que les fitxes i les amortitzacions en aquest primer any de contracte dels nous jugadors –Messi té la consideració de nou tot i que no tindria amortització– no puguin superar el 25% de les fitxes alliberades, amb les seves consegüents amortitzacions, dels futbolistes que marxin. Per posar un exemple pràctic, si Messi renova amb un sou de 50 milions d’euros per temporada, el Barça hauria d’alliberar 200 milions d’euros entre fitxes i amortitzacions.

Segons les mateixes fonts, la renovació de Messi és possible gràcies a l’esforç econòmic de l’argentí i a les baixes que es volen donar, substituint molts jugadors per futbolistes del planter, però expliquen que sumar a la renovació l’arribada d’un crac com per exemple Neymar sembla pràcticament impossible perquè s’haurien d’alliberar encara més diners. Si Neymar tingués un preu de 100 milions d’euros, amb un contracte de cinc anys i una amortització de 20 milions d’euros per temporada i un sou de 30 milions l’any, per exemple, el brasiler costaria 50 milions al Barça en aquest primer curs, i el club hauria d’alliberar 200 milions d’euros més.

A negociar

Amb la normativa de LaLiga sembla clar que és utòpic que el Barça pugui renovar Messi i fitxar Neymar, però des del club no volen descartar res i, segons ha pogut saber L’Esportiu, hi ha una estratègia pensada perquè això sigui possible, tot i que dependrà molt de la voluntat de Javier Tebas, president de LaLiga, que té una bona relació amb Joan Laporta i una magnífica relació amb Mateu Alemany, havent mantingut contactes les dues parts. Això sí, abans de la polèmica de la Superliga. L’estratègia del Barça se centra a fer veure a Tebas que, per continuar tenint una lliga potent i que ell pugui vendre el producte a l’exterior, cal que hi juguin els millors futbolistes del món. I això implica que Messi continuï jugant al Barça. No serà el mateix vendre els drets de televisió de la competició amb Messi que sense Messi. I també li volen fer veure que encara podrà treure més diners si la lliga inclou futbolistes com ara Neymar. Perquè això sigui possible, el Barça vol demanar que se suavitzi la normativa. I això es pot fer de dues maneres. Una seria no comptant la renovació de Messi com un fitxatge. L’altra, que el Barça es comprometi a arribar a complir la normativa de manera progressiva i que tot quedi estabilitzat en tres o quatre temporades pel que fa a massa salarial.

MESSI

El club sap que LaLiga veu la seva renovació com un fitxatge perquè acaba contracte

LA NORMA

El Barça pot invertir en Messi i un crac només un 25% del que alliberi

NEGOCIACIONS

Volen que Tebas flexibilitzi la norma perquè pugui tenir una lliga potent

Expedient de LaLiga pel dinar de la plantilla

LaLiga ha obert un expedient informatiu a la plantilla del Barça arran de la trobada que va tenir lloc dilluns al domicili de Leo Messi, amb la presència de tots els integrants del primer equip i les seves respectives parelles. Per ara, no hi ha sanció, però l’expedient informatiu podria acabar desembocant en un expedient disciplinari.

LaLiga considera que hi ha indicis per creure que s’ha vulnerat el protocol Covid marcat pel mateix organisme. També ha obert una investigació la Generalitat. Meritxell Budó, consellera de la Presidència, deia això: “Hem vist les imatges. L’Agència de Salut Pública, que té les competències, farà una valoració tècnica i ens informarà de com cal procedir.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)