Aquell partit del 2014

Una final perduda a casa

Fa set anys, el Barça i l’Atlético es van jugar la lliga en l’últim partit i la van guanyar els madrilenys

Jorge Pautasso, ajudant de qui era el tècnic blaugrana, Gerardo Martino, recorda un curs en què va passar de tot

La situació no és la mateixa que la del 2014, però sí molt semblant. Després d’avui, encara quedaran tres jornades de lliga i la lluita pel campionat és cosa de quatre: el Barça, l’Atlético de Madrid, el Real Madrid i el Sevilla. Aquell 17 de maig es disputava l’última jornada de lliga. El títol se’l jugaven el Barça i l’Atlético de Madrid al Camp Nou. Una final en què als madrilenys els servia l’empat. I el partit va acabar amb empat (1-1). Alexis Sánchez va fer avançar el Barça amb un gran xut que va entrar per l’escaire de la porteria de Courtois. Godín, en un córner, va empatar en els primers minuts de la segona part, i Mateu Lahoz –curiosament el mateix àrbitre que dirigirà el partit d’avui– va anul·lar un gol a Messi per un fora de joc inexistent. “Recordo que els aficionats ni van protestar per aquella errada, que van aplaudir l’Atlético de Madrid després del partit quan celebrava el títol sobre la gespa. És com si haguessin assumit que no es guanyaria aquella lliga, que, per cert, hauríem guanyat amb el VAR”, diu a L’Esportiu Jorge Pautasso, ajudant en aquells moments de qui era entrenador del Barça, Gerardo Martino. La veritat és que les últimes jornades d’aquella lliga van ser decebedores. A l’empat contra l’Atlético de Madrid, cal sumar-hi dos empats més del Barça, contra el Getafe i l’Elx, desaprofitant una derrota dels madrilenys contra el Llevant i un empat contra el Màlaga. “Va ser tota la temporada molt estranya. Podríem haver guanyat títols i al final, res. Podríem haver guanyat la lliga amb aquell gol de Messi. I vam perdre la final de copa en la pròrroga”, diu Pautasso. Els de Martino van perdre aquella final contra el Real Madrid amb aquell gol de Bale després d’una gran cavalcada del gal·lès. L’Atlético de Madrid va ser el botxí dels blaugrana en els quarts de final de la Champions.

Martino havia arribat al Camp Nou l’estiu del 2013 per substituir Tito Vilanova, que havia recaigut de la malaltia. Va signar per dues temporades, però només va dirigir un any el Barça. Minuts després de perdre la lliga, el club va comunicar la seva desvinculació. Martino no va fer ni roda de premsa i va marxar sense acomiadar-se. “Vam plorar després del partit, però la decisió de marxar estava presa feia mesos. Va ser una temporada més que difícil, de les més complicades que he passat en una banqueta. Moltes vegades no enteníem res del que passava”, explica Pautasso fent referència a les crítiques rebudes per perdre la possessió de la pilota a Vallecas contra el Rayo en un partit guanyat pel Barça per golejada (0-4). “Gerardo es va passar dos dies en un avió. Va viatjar a l’Argentina per enterrar el seu pare i va tornar ràpidament per poder dirigir aquell partit. Vam golejar i les crítiques van ser molt grans”, diu el preparador argentí.

La temporada va tenir uns quants episodis més que no van ajudar que l’equip tingués tranquil·litat. Havia arribat Neymar a l’estiu i pocs mesos després van començar les denúncies pel seu fitxatge i la posterior dimissió del president, Sandro Rosell, que havia estat la persona que havia apostat per Martino després que Tito Vilanova hagués de deixar la banqueta durant el mes de juliol amb la pretemporada ja iniciada. Rosell va intentar fitxar Luis Enrique, que arribaria després de Martino per guanyar el triplet en la seva primera temporada, però l’asturià no va voler trencar el seu compromís amb el Celta i Rosell va apostar per l’argentí, a qui coneixia de la seva etapa a Nike i que havia triomfat al futbol del Paraguai. “Va morir Tito Vilanova i allò va afectar molt el vestidor”, recorda Pautasso, que tampoc deixa passar les moltes lesions que va tenir el Barça aquella temporada. Neymar va estar pràcticament dos mesos aturat per dues lesions i va arribar molt just al decisiu partit contra l’Atlético de Madrid; va ser suplent aquell dia. També ho va ser Xavi, en aquest cas per decisió tècnica. Valdés es va trencar el genoll i Pinto va ser el porter titular els últims dos mesos de campionat. Puyol va tenir problemes durant tot el curs i es va acabar retirant a final de temporada.

Set anys després, el Barça i l’Atlético de Madrid es tornen a jugar la lliga. Diego Simeone continua sent l’entrenador dels madrilenys. Mateu Lahoz tornarà a ser l’àrbitre. Pautasso, en aquell moment ajudant de Martino, ho viurà des de la distància, des de Mèxic, on entrena ara.

1
gol
li va faltar al Barça per guanyar la lliga. El va fer Messi, però el va anul·lar Mateu Lahoz
1
títol
va guanyar el Barça la temporada 2013/14 amb Gerardo Martino: la supercopa contra l’Atlético de Madrid