Barça

Champions

Final Chelsea-Barça

L’èxit de dues filosofies

El Barça repeteix presència en una final dos anys després sense haver-se desviat de la seva essència de club, abraçat a la Masia; al davant hi haurà un agitador del mercat, un Chelsea que s’ha gastat molts diners en fitxatges com Harder i Kerr

Des que el Barça va decidir professionalitzar la secció de futbol femení la temporada 2015/16, el somni de guanyar la Champions no ha deixat de bategar ni un sol dia. Sempre ha estat el gran objectiu. La casella final del tauler en aquest procés de creixement progressiu d’un equip que aquesta nit al Gamla Ullevi aspira a assolir la seva consagració. El 2019 es va acariciar l’objectiu a Budapest, però l’Olympique de Lió va atropellar el Barça amb un 4-1 incontestable, amb un hat-trick d’Ada Hegerberg. En aquella final va quedar palès l’abisme que hi havia aleshores entre el totpoderós Lió i aquell Barça tendre. Allò hauria pogut generar dubtes interns. Hauria estat temptador desviar-se de la filosofia de club i apostar per invertir econòmicament en estrelles mundials. Però el talent era a casa. Hi havia el convenciment que mantenint el model que sempre ha defensat aquest club, cuidant el planter, es podria aconseguir la Champions en un futur no gaire llunyà. Ara, només dos anys després d’aquella primera final, el destí torna a situar el Barça en disposició d’aixecar la seva primera Champions i ho farà sense haver traït la seva essència. Abraçat a la Masia, aquest Barça tornarà a lluitar pel gran títol del futbol europeu.

“Hem crescut molt com a equip des de la final de Budapest. El model estava clar abans i està clar ara. Aquest club es caracteritza per cuidar la Masia i això és el que s’està fent també amb el femení. Sempre s’ha intentat tenir una bona base de jugadores formades a la casa i complementar-ho amb jugadores de fora que donin aquest salt qualitatiu. Però el planter és el motor”, explicava Aitana Bonmatí en el media day previ a la gran final. La de Sant Pere de Ribes és la millor fotografia per entendre el model Barça. Un dels talents més grans formats al planter. Aitana va jugar la final de la Champions del 2019 com a titular i repetirà en la final contra el Chelsea. Ella no va ser l’única jugadora de la casa titular en aquella final. També ho van ser Leila i la capitana Vicky Losada, que ha mamat Barça des dels 13 o 14 anys. Alexia va arribar amb 18 anys i Torrejón és al Barça des del 2013. Melanie Serrano va fitxar el 2003, amb 14 anys i és a dia d’avui la jugadora del club amb més partits de la història. Repetirà final també Patri, la primera futbolista que va estudiar batxillerat a la Masia, quan hi va arribar amb només 17 anys. I a la porteria, un nom propi: Gemma Font. La de Tagamanent ha passat per totes les categories del futbol formatiu del club fins a arribar al primer equip.

El camí està traçat i s’han afegit noms a la llista que són el futur d’aquest Barça com ara Bruna Vilamala, autora del gol contra el Granadilla Tenerife que va servir per guanyar una lliga gràcies a l’empat del Llevant, i Jana Fernández, medalla d’or al mundial sub-17 i que amb 16 anys i 9 mesos és a dia d’avui la segona futbolista del planter més jove a debutar amb el primer equip. Producte de la casa, igual que Laia Codina, campiona d’Europa sub-18 el 2018, i excapitana del Barça B.

Contrasta aquest model amb els dòlars del Chelsea. El club anglès ha estat el gran agitador del mercat des del 2020. Aquell estiu va fitxar Melanie Leupolz, que va canviar Munic per Londres després de sis temporades. Però el premi gros vindria amb els fitxatges de Sam Kerr i Pernille Harder. L’estrella australiana, ex dels Chicago Red Stars i cinc vegades Bota d’Or a la lliga dels Estats Units, va ser el fitxatge que el Chelsea va robar al seu dia al PSG. Encert total. Sense anar més lluny, aquesta temporada Kerr ha estat pitxitxi de la Premier amb 21 gols. Però qui va trencar la banca va ser Pernille Harder. El Chelsea va pagar a l’estiu ni més ni menys que 350.000 euros per l’estrella danesa. La d’avui serà la seva tercera final de Champions. Fins ara n’ha perdut dues amb el Wolfsburg. El preu de Harder és el més alt que s’ha pagat per un fitxatge en la història del futbol femení. Elles dues i l’anglesa Fran Kirby són la gran amenaça del Barça avui a Göteborg.

350
mil euros
va pagar el Chelsea a l’estiu per la danesa Pernille Harder. L’ex del Wolfsburg és el fitxatge més car de la història del futbol femení
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)