Barça

Laporta: “No podíem allargar l’agonia”

L’adeu del 10. “Fa dos dies, arribo a la conclusió que això no arriba per més”, diu el president que ha assumit un Barça sense Messi. “Comença una nova etapa”. Raons sortides: límit salarial, negativa al Fons d’Inversió de LaLiga i herència letal de Bartomeu

Joan Laporta ha comparegut aquest matí per valorar el comiat de Leo Messi. Una sortida difícil, complicat i que no entrava en els plans ni del crac argentí ni del mateix president blaugrana. La notícia saltava ahir amb un breu comunicat de l’entitat, però calien més explicacions i posar negre sobre blanc de com el millor futbolista de la història del club surt d’una manera tan abrupta i traumàtica. “Les raons és el fet que hi havia situacions objectives molt clares: la situació econòmica de l’entitat i fer una inversió del Leo Messi suposava certs riscos, que estaven disposats a assumir, però quan vam conèixer l’auditoria no volíem posar en risc l’entitat. La junta anterior va excedir el límit salarial i no hem tingut temps de revertir aquesta situació. Hi ha contractes que si es resolen, unilateralment, també ens posa en risc”, ha explicat el mandatari blaugrana que, també, ha deixat clar que no tenia cap intenció d’acceptar la maniobra de la lliga amb el fons d’inversió que injectarà 2.700 milions. “L’operació representava una hipoteca pel club i els drets televisius durant 50 anys i no estic disposat a fer-ho. Ningú està per sobre de la institució, ni entrenador, ni presidents ni el millor jugador del món. Renovar el Leo exigia acceptar una operació que hipotecava els drets audiovisuals del Barça durant 50 anys”, ha reblat un Joan Laporta que s’ha queixat, amargament, de l’herència rebuda “és encara pitjor del que ens havien dit” i ha xifrat en 480 milions el deute que pot presentar de pèrdues del Barça després de l’auditoria que ha de presentar en breu. La sortida de Messi s’emporta els titulars però el Barça, és ara, un club arruïnat que necessita recuperar pistonada en un context incert de pandèmia.

Laporta ha deixat patent la voluntat de Messi de quedar-se i també ha lamentat la poca flexibilitat de LaLiga, però entenc que han de complir la normativa. El mandatari ha deixat clar que “la voluntat del jugador de voler-se quedar” i que “Calia fer compatible el Fair Play financer i fer-ho en el temps perquè el futbolista també té altres ofertes. Hi ha un moment en què t’has de planter i deixar les emocions a fora”. La realitat de LaLiga ha estat un altre dels detonants. “Dins de la Lliga Espanyola ens hem d’acollir a aquesta norma i no la podíem complir per l’herència que hem rebut, però podria ser flexible” i també ha tingut paraules d’elogi pel crac argentí. “El Leo s’ho mereix tot i ha mostrat la seva estima pel Barça, la seva voluntat de quedar-se i si em permeteu una reflexió: estic trist, però hem fet el millor pel FC Barcelona”.

LLEGAT DE MESSI.

“Ha estat la referència d’una etapa esplendorosa del Barça, la millor. Ara comença una nova era i hi ha un abans i un després en la història del Barça. Leo Messi ha deixat un munt d’èxits esportius i moltes imatges per la història. El club, amb ell, li tenim un agraïment etern”.

CANVI ESCENARI COMPLICAT

“No vull generar falses esperances. El jugador també té altres propostes i hi ha un temps límit perquè la lliga comença aviat i ell també necessita un temps per no haver de seguir en aquesta línia i avaluar i executar altres opcions que té. Feia més de dos mesos que treballàvem i hem passat per moltes fases: primer dos anys a pagar en cinc anys. Pensàvem que això podia entrar en el Fair Play i que la lliga fos més flexible. La lliga també tenia les seves pressions perquè hi ha clubs que volen que es compleixin les normes. Després hem passat a un contracte de cinc anys, però ell li encaixava dos anys al Barça. Hem avançat el post Messi dos anys. Des de la lliga se’ns havia insinuat que aquest contracte de cinc anys podria entrar, però al final no ha entrat. El Fair Play només entrava si acceptàvem (l’operació del Fons d’Inversió CVC) que no convé a l’entitat. El FC Barcelona està per sobre de jugador, presidents i entrenadors”.

LÍMIT SALARIAL

“Per entrar 25 milions de salari, n’hem d’alliberar 100. Estem treballant a marxes forçades per alliberar límit salarial, però no és gens fàcil. Són contractes que estan en vigor i alguns jugadors ja s’ha rebaixat el salari i s’ha reestructurat el salari en anteriors ocasions. No és senzill. Potser hem d’adoptar altres mesures que no són garantia que les resolucions sigui favorables. El volum de massa salarial ens té molt lligat i venen d’inversions desmesurades que es van fer, al marge, del salari pactat. Per què poden venir l’Emerson, el Kun, Memphis? Pel fet que venen amb condicions que són favorables pel Barça”.

PORTA TANCADA.

“No podem inscriure el jugador perquè no tenim límit salarial i no cal generar falses esperances. Però estem més motivats que mai perquè tots els estaments del club se’ns exigirà un gran nivell i acceptem el repte de què el Barça continuï tenint èxits i sense Messi. La decisió s’ha pres perquè el Barça està per sobre de tot”.

PROMESA ELECTORAL.

“Hem dit sempre que faríem tot el possible per la continuïtat de Messi dins de les possibilitats econòmiques del club. Hem arribat a un acord amb el jugador, però no l’hem pogut inscriure perquè no hi ha marge salarial per la nefasta herència que hem rebut. Els números que van presentar (l’anterior junta) era una cosa, ja era dolenta, però la constatació és pitjor. Vam dir que la cosa progressava adequadament perquè semblava que canviaven les regles del Fair Play i estaven esperant el moment. Però va arribar un moment que ens hem hagut de plantar per les exigències i que posava en risc la institució. No podíem seguir endavant i he pres la decisió”.

XANTATGE DE LA LLIGA?

“Jo no parlo de xantatge, però si entraven aquests diners de la lliga, no ens arreglava el tema. Només teníem un 15 per cent més de marge salarial, però havíem de trencar contractes en vigor i això també porta uns riscos. Al final, i amb molt desencís, hem de prendre una decisió i no podíem allargar l’agonia. I, per la part de Leo, tampoc no teníem molt més marge. És millor prendre aquesta decisió i hem avançat el final del Leo al Barça en dos anys”.

CRONOLOGIA

“Fa dos dies que arribo a la conclusió que això no arriba per més. Ahir estava fent les últimes converses amb el pare del Leo. Ha estat negociacions d’un parell de mesos molt intenses”.

LALIGA I MESSI.

“Sé, de bona font, que LaLiga vol a Messi i que es quedés, però hem de complir amb el Fair Play i molts clubs volen que es compleixin les regles”.

MESSI.

“No està content. Ell volia quedar-se i ara s’enfronta a la realitat. Una realitat que no es pot canviar. Li desitjo el millor on estigui i el Barça és la seva casa”.

ESPERANÇA.

“Són hipòtesis que no són reals i hem de viure de realitats i això és el que passa”

CAPITANS I VESTIDOR.

Ara comença una nova etapa i els jugadors hem d’assumir que poden guanyar sense el millor jugador del món. He demanat una màxima implicació als futbolistes i els capitans han de liderar tot aquest procés.

NOUS FITXATGES.

“Es podran escriure i els salaris dels nous jugadors no tenen res a veure amb la magnitud del salari del Messi, que era merescut”.

HOMENATGE.

“Serà el que ell vulgui. Li hauríem de fer un homenatge cada dia al Leo. Ara, la situació en què estem, ho fa complicat. Espero veure l’homenatge que es mereix a Can Barça”.

FUTUR EQUIP LEO.

“A mi m’hauria agradat veure’l jugar el Barça, el que faci en el seu futur ja depèn d’ell”.

CONFIGURACIÓ PLANTILLA.

“No està tancada i fins al 31 d’agost poden passar moltes coses”

ACORD TOTAL.

“Fa uns dies ja ho teníem tot acordat amb l’acord de dos anys a pagar en cinc. Si hauria encaixat, el futbolista ja estaria aquí i això és el que estàvem parlant fa dos dies, però ens diuen que hem d’acceptar una cosa que no ens convé pel bé de l’entitat (Fons d’inversió)”.

TEBAS.

“No interpretem això com ho diu el Javier i això no ens beneficia. Això es posar a disposició una part dels drets audiovisuals del Barça per mig segle i no ho hem de fer. L’import de CVC és molt inferior de com s’ha de valorar el 10 per cent de la lliga”.

KOEMAN

“És un gran professional i és un home de club. S’adapta a les circumstàncies conscient que es marxa un jugador que feia més de 30 gols per temporada”

HERÈNCIA DE LA JUNTA ANTERIOR.

“Estem pagant la gestió calamitosa i l’entramat de la junta anterior i quan no és el Barça Gate és un altre forat negre o l’espai Barça. Encara estem pensant com han acceptat certes coses. La normativa de LaLiga ja la coneixíem, però ells tampoc han d’acceptar que no podem passar per un acord que no és beneficiós. Alguns clubs poden cedir però nosaltres ens plantem i no ho acceptem”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)