Barça

Herència enverinada

El Barça no pot inscriure Messi pel límit salarial i el llegat “nefast” de l’anterior junta

Laporta rebutja l’ajuda de LaLiga amb CVC perquè és lesiva i hipoteca l’entitat 50 anys

La sortida de Leo Messi del Barça ha suposat un sotrac per a la institució i per als seus aficionats. Una sortida que molts encara no es volien creure després de veure el comunicat del club a última hora de dijous. Un document asèptic, curt i directe a la jugular del barcelonisme, que no es volia creure la sortida del mite. El president del FC Barcelona, Joan Laporta, compareixia ahir puntualment, a les onze del matí, per valorar el comiat del crac argentí. Era l’últim punt d’ancoratge on s’agafaven molts per intentar veure una llum d’esperança en la continuïtat de La Pulga. El mandatari blaugrana va esvair qualsevol bri d’optimisme. “No vull generar falses esperances. Com és obvi, el jugador té altres propostes. La lliga comença aviat, fa falta marge. Si el fair play continua tancat, i tot indica que continuarà tancat, necessita un temps per executar altres opcions que té”, relatava contrariat Laporta, que va explicar la cronologia dels esdeveniments. “Hem passat per diverses fases. Primer, dos anys a pagar en cinc anys. Leo hi va posar facilitats, totes les que ha pogut. Pensem que això podia encaixar en el fair play, pel criteri del cash, que en altres països està acceptat, però aquí no. LaLiga té les seves pressions també, per part dels clubs que volen que es compleixin les normes”, insistia el jerarca, que no ha acceptat el regal de LaLiga. “Des de LaLiga se’ns havia insinuat que aquest contracte de cinc anys podria entrar, però al final no ha entrat. El fair play només entrava si l’acceptàvem (l’operació del fons d’inversió CVC), que no convé a l’entitat. El FC Barcelona està per sobre de jugadors, presidents i entrenadors. No podia hipotecar els drets de televisió del club durant els pròxims 50 anys.” I és que Joan Laporta ha argumentat que l’aposta de LaLiga és lesiva per als interessos del conjunt blaugrana, tot i que va evitar parlar de xantatge de la patronal.

La soga de Bartomeu

La pregunta que flotava en l’ambient era què havia passat perquè en qüestió de poques hores es passés d’una renovació pactada i tancada a un comunicat en què es donava per impossible la continuïtat de Messi. Les raons per a la sortida de Messi són múltiples, però convergeixen en un punt concret: la delicada situació econòmica del club amb l’afegit de la pandèmia. Un còctel diabòlic que s’ha anat cuinant a foc lent i que acaba amb el crac argentí fora del club. Laporta va disparar amb bala contra l’anterior junta directiva de Josep Maria Bartomeu, a qui acusa de gestionar i malbaratar els recursos del club en els últims anys. “Hem rebut una herència nefasta i no hem pogut inscriure Messi pel límit salarial”, va dir en l’inici de la compareixença. Una posició que va anar dibuixant amb més precisió al llarg dels prop de 90 minuts en què va atendre els mitjans de comunicació: “Haig de dir que hem rebut una herència nefasta, i això ha fet que la massa salarial esportiva sigui un 110% dels ingressos. Això vol dir que no tenim marge. Les normes de la lliga espanyola marquen unes limitacions i no tenim marge. Ho sabíem des que vam arribar. Els números són molt pitjors del que ens havien dit i del que havíem previst sobre la base de les xifres que es deien oficialment.” La tragèdia econòmica és de dimensions bíbliques i l’auditoria feta per l’actual directiva està destapant un autèntic forat negre que s’acosta als 500 milions d’euros de pèrdues en l’últim exercici: “Després de conèixer les primeres conclusions de l’auditoria, les pèrdues previstes per a aquesta última temporada, que havien de ser d’uns 200 milions d’euros, seran de 487 milions, més del doble de les previstes. I el deute previst també és molt més elevat.” Un cop en la línia de flotació que ens presenta un club arruïnat i amb molts problemes per afrontar la gestió d’aquest mercat i també convertir-se en un club competitiu després de la sortida del futbolista més determinant de l’entitat. Un desert esportiu i econòmic que pot tocar, de manera letal, la competitivitat d’un equip acostumat a tocar el cel i la glòria en els últims anys. Una dolçor infinita que ara es veu compromesa de manera clara. “Estem pagant la gestió calamitosa i l’entramat de la junta anterior, i quan no és el Barça Gate és un altre forat negre o l’Espai Barça. Encara estem pensant com han acceptat certes coses”, tornava a disparar el president. I és que el gran repte de la directiva de Joan Laporta és recuperar el temps perdut i tornar a fer el Barça competitiu sense Messi. De moment, i tot i el delicat panorama econòmic, el mandatari va deixar clar que el club no tindrà problemes per inscriure els nous futbolistes fitxats aquest estiu: Agüero, Eric Garcia, Memphis Depay i Emerson. “Segons els nostres càlculs, podrem inscriure’ls. La seva incorporació reuneix una sèrie de circumstàncies que fan possible encaixar-los en el límit salarial. Esperem que aquí no hi hagi problemes, perquè han fet aquest esforç”, va insistir.

Agraït a Messi

Ara Leo haurà de buscar-se un nou destí lluny del Barça i amb la sensació d’orfandat que li provocarà deixar el club de la seva vida. “No està content. Volia quedar-se i ara s’enfronta a la realitat. Una realitat que no es pot canviar. Li desitjo el millor on estigui i el Barça és casa seva”, deia el president, que està disposat a fer al jugador l’homenatge que desitgi. “Li hauríem de fer un homenatge cada dia. Espero veure l’homenatge que es mereix a can Barça.” I deixava clar quin llegat deixa Messi. “Ha estat la referència d’una etapa esplendorosa del Barça, la millor. Ara comença una nova era i hi ha un abans i un després en la història del Barça. Leo Messi ha deixat un munt d’èxits esportius i imatges per a la història. Al club, li tenim un agraïment etern.”

LES DECLARACIONS DE JOAN LAPORTA

Ha estat la referència de la millor etapa del Barça. Ara comença una nova era. Al club, li tenim un agraïment etern
Ens hauria agradat gaudir més de la màgia i el talent de Messi, però el club està per sobre de jugadors, presidents i tècnics
Les pèrdues per a l’última temporada, que havien de ser d’uns 200 milions, seran de 487, més del doble del previst
Hem rebut una herència nefasta, i això ha fet que la massa salarial esportiva sigui un 110 per cent dels ingressos

Nova era i el pes dels capitans

La sortida de Messi s’emporta els titulars, però el Barça és ara un club arruïnat que necessita recuperar pistonada en un context incert de pandèmia. Joan Laporta va aprofitar la compareixença per començar a construir el Barça post-Messi. Un club on, de moment, el col·lectiu haurà de créixer i fer-se fort sense la figura del millor futbolista del món.

El president ja ha mantingut diverses converses amb els capitans de l’equip per elevar les exigències en una temporada que serà convulsa pel pes que tenia el deu. “Ara comença una nova etapa i els jugadors han d’assumir que poden guanyar sense el millor jugador del món. He demanat una màxima implicació als futbolistes i els capitans han de liderar tot aquest procés”, deia Laporta, que també confia en el perfil de Ronald Koeman per adaptar-se a la pèrdua d’un jugador referencial com l’argentí. “És un gran professional i és un home de club. S’adapta a les circumstàncies, conscient que marxa un jugador que feia més de 30 gols per temporada.” El repte de la plantilla serà gegantí. Nova era sense Messi.

Tebas i el fons d’inversió CVC

Un dels eixos de la roda de premsa va ser la negativa del Barça d’acceptar l’acord amb el fons d’inversió CVC, que injectarà 2.700 milions d’euros a canvi dels beneficis, durant 50 anys, dels drets de televisió de tots els clubs. “No parlo de xantatge, però si entraven aquests diners de la lliga, no ens arreglava el tema. Només teníem un 15 per cent més de marge salarial, però havíem de trencar contractes en vigor i això també porta uns riscos. Al final, i amb molt desencís, hem de prendre una decisió i no podíem allargar l’agonia. I, per la part de Leo, tampoc no teníem gaire més marge. És millor prendre aquesta decisió i hem avançat el final del Leo al Barça en dos anys.”

El president també va aprofitar per respondre al president de LaLiga, Javier Tebas, que no entenia la posició del Barça. “No ho interpretem com el Javier. Això és posar a disposició una part dels drets audiovisuals del Barça per mig segle i no ho hem de fer. L’import de CVC és molt inferior de com s’ha de valorar el 10 per cent de la lliga”, reblava el jerarca blaugrana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)