Barça

RONALD KOEMAN

ENTRENADOR DEL FC BARCELONA

“M’agrada tenir un president futboler”

Ronald Koeman, al marge de seduir futbolísticament Laporta, sap que en aquesta segona temporada a la banqueta del Barça se li exigirà guanyar títols malgrat la marxa de Messi i el difícil context econòmic que ofega el club i que ha impedit tenir una millor plantilla

La marxa de Messi? Vaig quedar molt fotut. Aquesta és la paraula. Suposo que li va passar a qualsevol culer
L’últim any en el Barça m’ha comportat un desgast terrible, equivalent a haver estat tres anys en un altre club
Em sento còmode amb Laporta, però tinc un caràcter fort. L’entrenador ha de manar sobre les decisions tàctiques
Tinc ganes que Ansu ja estigui del tot recuperat per tornar a veure la samarreta amb el dorsal 10 al camp
L’objectiu sempre ha de ser guanyar títols. Però també hem de ser realistes. Encara és aviat per saber fins on podem arribar

Ronald Koeman afronta la seva segona temporada en el Barça amb el deure de liderar un projecte sense el millor futbolista del món i conscient que la seva feina al capdavant de l’equip és observada diàriament amb lupa per Joan Laporta. Després de guanyar la copa la temporada passada, l’holandès sap que guanyar la lliga s’ha convertit en una exigència. Dos anys sense aixecar aquest títol ja són massa anys. Malgrat que el club està molt malament econòmicament i que l’equip continua en procés de construcció, en el Barça sempre s’exigeixen títols sigui quin sigui el context. Ell ho assumeix.

Què és més difícil per a un entrenador: liderar una reconstrucció després de tocar fons amb el 2-8 de Lisboa o afrontar el repte de construir un Barça sense Messi?
El rol d’entrenador és molt complicat. Sempre estàs sotmès als resultats. Entrenar un equip gran com el Barça encara ho magnifica tot més. Estàs obligat a guanyar cada tres dies, i la pressió és molt gran. Si a tot això hi afegeixes que vaig arribar al club en un moment molt complicat institucionalment i econòmicament, doncs imagina’t... Recordo el burofax de Messi, la Covid i jugar sense públic, les eleccions... Aquest últim any en el Barça m’ha comportat un desgast terrible, equivalent a haver estat tres anys en un altre club. Sempre és complicat ser l’entrenador del Barça, però les circumstàncies d’aquest últim any encara ho han fet més dur. Però d’altra banda, és un repte apassionant. Estem vivint una etapa de canvis i intento treballar pel benefici del club.
Quina va ser la seva primera reacció quan li van comunicar l’adeu de Messi?
Vaig quedar molt fotut. Aquesta és la paraula. Suposo que com qualsevol culer. Lògicament jo he seguit de molt a prop el tema del fair-play i les negociacions, però com admirador d’un jugador com ell sempre vaig tenir l’esperança que acabaria la seva carrera aquí. Ha estat un desenllaç dolent en tots els sentits.
Tàcticament què hi guanya i què hi perd, el Barça, sense Leo?
Tàcticament no canvia gaire res, perquè el Barça té un sistema i una manera de jugar molt identificable. Una altra cosa és haver de trobar solucions futbolístiques per cobrir una baixa tan important com aquesta. Messi té un talent que et fa guanyar partits, fa molts gols durant la temporada, i ara això ho trobarem a faltar. Caldrà trobar solucions des del col·lectiu. Hem de fer un salt de qualitat en accions d’estratègia a pilota aturada. Ja no tenim un jugador que et marca més de trenta gols en una temporada i cal esprémer altres vies.
El dorsal 10 l’hereta Ansu. Un encert o massa pressió?
Portar el 10 és un pes important perquè durant molts anys l’ha lluït Messi, però també penso que cal girar full. Algú havia d’assumir aquest número, i penso que el club l’encerta donant-lo a Ansu. És una persona de la casa, amb molt talent. Tinc ganes que ja estigui del tot recuperat per tornar a veure la samarreta amb el dorsal 10 al camp i marcant gols.
Piqué pel seu carisma, Ansu pel seu talent i joventut, o Memphis pel fet de ser el gran fitxatge de l’estiu... Qui ha d’assumir el lideratge d’aquest Barça?
No tenim un altre Messi, aquesta és la realitat. La nostra força ha de ser el col·lectiu. Piqué és clar que és un líder, ho ha demostrat; també tenim joves com Ansu, Pedri i Frenkie amb un gran futur, Memphis també ha entrat amb bon peu... Entre tots hem de tirar això endavant.
Parla molt de futbol amb Laporta?
M’agrada tenir un president futboler, que li agradi tenir contacte amb els jugadors, que vingui als entrenaments... M’agrada poder parlar amb ell i tenir converses en aquesta línia. Però també és cert que aquestes converses haurien de quedar en l’àmbit privat. A vegades surten massa coses a la premsa. Ens hem de protegir una mica més, penso. Però prefereixo tancar aquest tema. El mateix president va ser clar en aquest sentit l’altre dia en una entrevista a la televisió.
Però li agrada tenir un president intervencionista o preferiria un perfil més neutre futbolísticament, un gestor, vaja, que no li parlés de la pilota?
Em sento còmode amb un perfil com el de Laporta. És la persona més important del club i m’agrada tenir un president que parli de futbol, però també hem d’entendre que sobre les decisions tècniques i tàctiques mana l’entrenador. Tinc un caràcter fort i sé quin rumb vull que tingui el meu equip.
Vostè com entén el cruyffisme?
Soc admirador incondicional de Johan Cruyff. Això és irrefutable. Però a vegades pensem que en Johan ha estat sempre un entrenador ofensiu, o que s’ha de jugar només al 4-3-3, però hi ha hagut moments en què fins i tot ell ha variat el sistema, i recordo fins i tot Eusebio jugant d’extrem. Cruyff sempre ha intentat dominar el joc, com vull fer jo. Com deia ell, és millor tenir la pilota que córrer darrere seu. Però també hem de valorar que a nosaltres el sistema de tres centrals ens va donar moltíssims punts la temporada passada. Si vols jugar amb extrems i no tens extrems, t’has d’adaptar. Però és clar que la nostra idea ha de ser aquesta: atacar, pressionar a dalt, tenir la pilota... Soc partidari de tots aquests conceptes.
Han sortit informacions al voltant de la seva renovació...
Tot dependrà dels resultats, això ho sap qualsevol entrenador. Han sortit coses a la premsa que no haurien d’haver sortit, perquè són temes interns i estem tots en el mateix vaixell. Ara mateix no hi ha cap equip al món amb un grup de jugadors de 17, 18 i 19 anys amb un futur tan gran, i jo soc un entrenador que dona oportunitats als joves i no em fa por fer-ho, i això és una cosa que el club crec que també ha de valorar a l’hora de prendre decisions sobre el futur de l’entrenador.
Nico, Gavi i Demir tindran el protagonisme que van tenir Ilaix, Araujo i Mingueza?
Dependrà d’ells. Ells saben que tenen un entrenador que dona minuts als joves. Ara tenim molts lesionats i ells han tingut participació. Desitjo que puguin continuar creixent amb nosaltres. El mirall per a tots ells hauria de ser Pedri.
Parlem de més noms propis: l’ha sorprès la gran adaptació de Memphis?
He treballat dos anys amb Memphis en la selecció holandesa i m’ha demostrat que és un jugador d’una gran personalitat. Per jugar en el Barça cal aquesta personalitat. Ell ha arribat amb molta energia. Amb pocs partits ja ha demostrat que té qualitat per jugar en aquest equip. Espero que ens ajudi molt aquesta temporada; per això l’hem fitxat.
És l’hereu de Messi des dels onze metres?
Ell és un dels dos o tres jugadors que tenim que poden llançar els penals, sí.
Pedri ha tornat ja de les vacances. Després d’un any amb tants partits, espera que encara pugui oferir un plus més en aquesta segona temporada?
Pedri ha fet una temporada fantàstica. La segona temporada a vegades pot arribar a ser més complicada, perquè ara tothom esperarà un gran partit de Pedri. Però ell és una persona honrada i té totes les virtuts per ser un grandíssim jugador, com ja ho està demostrant.
Umtiti i Riqui s’han quedat. En el cas d’Umtiti se l’ha xiulat en alguns partits. És un jugador recuperable?
Necessitem tots els jugadors. Tindrem molts partits i tots els jugadors tindran les seves oportunitats. No tinc res en contra d’aquests dos jugadors.
La sortida d’Emerson: aprovació o resignació?
Els jugadors saben com està el club econòmicament, i jo vaig dir a qui pren aquestes decisions que si teníem una oferta d’aquesta quantitat per aquest jugador, doncs donava el meu consentiment a fer el traspàs perquè tenim altres jugadors que poden actuar al lateral dret. La situació econòmica ara mateix és molt important, i jo en aquest sentit hi poso totes les facilitats.
L’Atlético té la millor plantilla de la lliga?
L’Atlético pot ser que tingui la plantilla més completa del campionat. No vull dir amb això que sigui millor que la nostra, però tenen unes idees de joc molt clares, tenen molts jugadors de qualitat i amb versatilitat per jugar a diferents llocs, són jugadors amb experiència... La temporada passada van guanyar la lliga, i és per alguna cosa.
Què li sembla l’arribada de Carlo Ancelotti?
Ancelotti és un entrenador molt experimentat. Ha estat en clubs molt grans. Està acostumat a guanyar títols i a la pressió. El Madrid necessitava un perfil així.
La temporada passada el Barça va guanyar la copa. Quin ha de ser l’objectiu aquest any?
L’objectiu sempre ha de ser guanyar títols. Però també hem de ser realistes. Estem en un moment molt inicial de la temporada i no podem fer encara valoracions de fins on podem arribar com a equip. Tenim molts jugadors lesionats i quan tornin donaran un plus de qualitat. Parlem d’Ansu, Coutinho, Dembélé, Agüero... Són quatre jugadors de molta qualitat i quan els tinguem a tots disponibles i amb ritme de partit, llavors veurem un altre Barça. Alguns d’ells han tingut lesions de llarga durada i caldrà donar-los temps. Tindrem un equip fort, però hem d’esperar una mica.
Debuten en la Champions contra el Bayern i tornen a Lisboa en la jornada 2. Massa mals records. La ferida del 2-8 està curada?
Cal girar full. Allò del 2-8 són coses que poden passar en el futbol. Ara ens hem de centrar en el present, i el present és que estem enquadrats en un grup fort. El Bayern i el Benfica són equips importants, però el Barça també ho és.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)