Barça

La Champions més difícil

Demà arrenca la competició de clubs per excel·lència, amb el Barça sense Leo Messi i, per primera vegada en molt de temps, lluny ‘a priori’ dels favorits

El Chelsea, vigent campió; el Manchester City, subcampió, i el PSG van un pas al davant de la resta de competidors

“L’objectiu sempre ha de ser guanyar títols, però també hem de ser realistes.” Ronald Koeman ho va reconèixer recentment: al Barça li costarà aquest any. Amb aquestes paraules, és cert que el tècnic neerlandès es treu pressió, a ell i a l’equip que orienta, però també ho és que manifesta un fet fefaent, i és que el conjunt blaugrana ja no és un dels més potents d’Europa. Almenys a priori, perquè això és futbol i, més en aquests nivells, un equip pot treballar i progressar i elevar el nivell competitiu, però ara mateix el Barça no és un dels favorits per a la Champions League que comença demà. L’adeu de Leo Messi, a més de significar un cop anímic per a l’entitat, ha fet perdre a l’equip, dins del camp, aquella figura que li permetia estar sempre en disposició de guanyar qualsevol partit. Tot i que no era garantia de res, perquè amb Messi l’equip també ha perdut, l’astre argentí era la diferència, algú capaç de resoldre partits i inventar solucions del no-res, fos qui fos el rival, i això suposava un gran avantatge que ja no té. Sense Messi, que ja no és només el millor jugador de la història, sinó el millor del món actualment, es fa difícil pensar que el conjunt blaugrana pugui guanyar qualsevol rival ara, a diferència d’abans, agafant com a referència el futbol que està oferint l’equip darrerament.

El repte dels catalans, doncs, és majúscul i requereix temps. Primer de tot, ha d’establir un pla de joc col·lectiu i aplicar-lo amb continuïtat, cosa que no està passant en aquest inici de temporada, i, després, per fer un altre salt de qualitat i pensar en coses grans, necessita individualitats que marquin la diferència. També sense Antoine Griezmann, ha trobat Memphis Depay, una benedicció, però li calen més efectius diferencials de veritat si vol acostar-se a conjunts com el Chelsea –vigent campió–, el Manchester City –subcampió– i el PSG –el botxí el curs passat a vuitens de final i el destí de Messi–, que són els principals candidats al títol. La realitat, però, és que el Barça té poques alternatives a la plantilla en aquest sentit, i, pràcticament en un acte de fe, només pot aferrar-se a la possibilitat que Coutinho i Dembélé es destapin i mostrin la versió de futbolista que el brasiler va ser un dia al Liverpool i que el francès va anticipar al Dortmund. L’altra carta és Ansu Fati, el nou 10, però tenint en compte que només té 18 anys i que ha passat una greu lesió, l’entitat blaugrana faria bé de no tenir pressa amb un jugador d’enorme potencial.

Aquesta és una Champions més que difícil per al Barça, pel context en què es troba, i perquè li ha tocat un grup amb el Bayern, el Benfica i el Dinamo de Kíev que no li permet despistar-se ni un dia. Demà, l’estrena és de màxima exigència, contra un dels millors del continent, el Bayern, al Camp Nou.

El Madrid, semblant

En una situació similar a la del Barça es troba el Madrid, a la recerca d’un pla de joc en el retorn a la banqueta de Carlo Ancelotti i amb falta de jugadors superiors en la parcel·la ofensiva, a excepció de Karim Benzema. Florentino Pérez va intentar pal·liar aquest dèficit i convertir de cop l’equip que presideix en aspirant a tot amb el fitxatge de Kylian Mbappé, però la jugada no li va sortir, i el conjunt blanc tampoc figura entre els favorits quan comença una competició de la qual el curs passat es va acomiadar en les semifinals, eliminat pel Chelsea. També per l’equip blue va ser despatxat l’Atlético, que va marxar a vuitens de final i que s’ha reforçat de manera molt interessant a la recerca del seu somni per enèsima vegada. Amb les incorporacions de Rodrigo de Paul i Antoine Griezmann, que hi torna després de dues campanyes infructuoses al Barça, el grup dirigit per Diego Pablo Simeone ha fet un pas endavant, però l’atzar li va complicar la vida ja en el sorteig, perquè, enquadrat en el “grup de la mort” amb el Liverpool, el Porto i el Milan, haurà de remar de valent per classificar-se. Completen la nòmina d’equips de primera divisió el Sevilla i el Vila-real, amb l’objectiu de passar de grup i amb possibilitats.

Una norma nova

La UEFA va anunciar que a partir d’aquest curs els gols marcats fora de casa en les eliminatòries no valdran el doble. S’aboleix la norma. D’aquesta manera, quan al final dels dos enfrontaments s’arribi amb empat en el resultat global, hi haurà pròrroga de dues parts de 15 minuts, i si s’acaba amb empat, hi hagi hagut gols o no, es resoldrà en els penals. La norma, que és una revolució en la competició tal com s’entenia, ja s’ha aplicat en els play-off de classificació.

LA NOVA NORMA

En les eliminatòries, deixa d’existir el valor doble dels gols marcats fora de casa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)