La fe d’Araujo i gràcies

El Barça salva un punt gràcies a l’orgull de l’uruguaià, però l’alegria pel gol en el 90’ no tapa la frustració pel mal joc de l’equip

L’afició esperava una reacció després del 0-3 contra el Bayern, però l’única arma tàctica va ser penjar pilotes a l’olla, amb Piqué de 9

BARÇA 1 GRANADA 1

GOLS:0-1 (2’) Domingos Duarte. 1-1 (89’) Araujo.ÀRBITRE:Jaime Latre (comitè aragonès).Targetes grogues:als locals Araujo, Mingueza i Piqué; als visitants Maximiano, Quini, Monchu, Montoro, Gonalons i Bacca.Targetes vermelles:cap.PÚBLIC:27.097 espectadors al Camp Nou. BARÇA: Ter Stegen Dest Araujo Eric Garcia Balde
Gonalons, 67’ Jorge Molina Darwin Machis
RESTA DE CONVOCATS: Arias, Bacca, Escandell, Soro, Ismael Ruiz, Rochina i Víctor Díaz

Hi ha nits en què el context pesa tant que atribueix sense complexos tots els rols de la festa abans que la pilota comenci a rodar. La força del context. L’escenografia era clara i els papers estaven assignats d’entrada, no de manera arbitrària, i l’única incertesa per descobrir era comprovar si els protagonistes assumirien el seu paper amb diligència o bé resignació, o si algun d’ells, disconforme amb el rol atorgat, optaria per rebel·lar-se i buscar un canvi de guió en una nit abocada a un destí que a molts els podria semblar prèviament escrit. La xiulada dels aficionats el dia del Bayern a algun jugador en concret i el rum-rum de tota la setmana sobre la figura i el futur incert de Ronald Koeman dibuixaven perfectament l’escena abans del xiulet inicial de Santiago Jaime Latre. Ambient enrarit, tens, en una nit freda a l’estadi, amb Koeman i algun jugador com ara Sergi Roberto asseguts a la banqueta dels acusats, amb Laporta a la llotja vestit amb la toga i el públic assegut a la grada com a jurat popular, expectant a veure quina seria la resposta d’aquest Barça després del bany de realisme contra el Bayern de Munic, abans de pronunciar un veredicte ferm. Nit de judici al Camp Nou. El primer dels tres que el Barça afrontarà aquesta setmana. I una pregunta sobrevolant l’estadi abans de l’inici del partit contra el Granada: més xiulets i més decepció al final dels noranta minuts o exercici de resiliència de la plantilla? Cara o creu?

L’aposta pel talent jove i per la titularitat de nanos com ara Alejandro Balde i Yusuf Demir, el retorn al sistema del 4-3-3 i allunyar Sergi Roberto del lateral van ser alguns dels arguments de defensa inicials de Ronald Koeman. I a la grada una pancarta: “Força Koeman”. Propòsit d’esmena. Però el Granada de Robert Moreno també tenia clar el seu rol com a fiscal. Primera arribada del Granada i gol. Gol en el primer minut i mig de partit. Terrible. Si Koeman havia visualitzat mentalment un inici de partit, el pitjor era aquest. El conjunt andalús va servir un córner, i en la jugada continuada Sergio Busquets va estar massa tou davant Escudero, aquest va acabar centrant al segon pal i allà el central Domingos Duarte va rematar de cap al fons de la xarxa amb Frenkie de Jong també massa contemplatiu. Primers xiulets del públic.

El gol va ferir el Barça, i el Granada va jugar bé psicològicament amb els nervis blaugrana, amb pèrdues constants de temps, flagrants, per fer enrabiar la parròquia local i treure de polleguera el rival. Tot amb la permissibilitat de Jaime Latre. El Granada va marcar el ritme durant molts minuts de la primera part.

Koeman va substituir Balde per Mingueza en el minut 31, en un canvi que molts aficionats van interpretar erròniament i que va originar més xiulets. No era un canvi tàctic. Si ho hagués estat Ronald s’hauria tirat un tret al peu. Era un canvi obligat per molèsties de Balde a la zona lumbar. Crits de “Balde! Balde!” del públic, però sí, canvi obligat.

En els últims minuts de la primera part el Barça va tancar el Granada a la seva àrea. Una gran rematada de cap d’Araujo després d’un servei de falta de Memphis (44’) va trobar l’enorme resposta de Maximiano per evitar l’empat. Molt abans, en el minut 18, el travesser havia evitat el gol de Sergi Roberto. Precisament el de Reus va ser el damnificat en el descans per donar entrada a Luuk de Jong. Koeman va desprendre’s d’un migcampista per col·locar una peça més en atac. També marxaria Coutinho abans del primer quart d’hora del segon temps. Ja havia advertit Koeman que el brasiler encara no estava amb un bon to físic. Es va notar. Xiulets per a ell i aplaudiments per a Gavi. Més joventut.

Sense futbol, el Barça va viure més de la voluntat que de la pilota. Més intencions que certeses. Poc perill real. Moltes centrades i poques rematades. Laporta, incòmode a la llotja, afluixant-se el nus de la corbata, mirant el mòbil... No li agradava el que veia. Memphis va rematar alt una centrada de Frenkie. Connexió neerlandesa sense premi. Més nervis.

L’entrada de Riqui Puig i Piqué a un quart d’hora per al final per Demir i Sergio va ser l’últim cartutx de Koeman. Un canvi del gust del president, el de Riqui, i un canvi per guanyar centímetres, el de Piqué. El vell recurs d’èpoques pretèrites amb Alexanko. Canvis a la desesperada. Veure Piqué jugant de 9, ja al minut 75, contra un Granada que arribava al Camp Nou sense haver guanyat cap partit, fa mal als ulls. Qui busqui estètica que es quedi a casa. Al Camp Nou aquesta temporada la guerra és una altra i tothom n’és conscient.

Luuk de Jong va rematar de cap a fora quan ho tenia tot a favor per marcar. Més desesperació. Centrades i més centrades. Pocs recursos.

Només l’amor propi de futbolistes com ara Araujo va salvar el Barça de la derrota. Una centrada de Gavi la remataria al fons de la xarxa el central uruguaià per fer pujar l’1-1 al minut 90. El gol va arribar per caràcter i per centímetres, no per futbol. Aquesta és ara mateix la realitat d’aquest Barça. Pilotes a l’olla i que la caci el més alt. Un punt i gràcies. Aquest no és el camí.

A LA DESESPERADA

Sense futbol, Luuk de Jong, Araujo i Piqué van acabar dins l’àrea com a recurs

LESIÓ DE BALDE

Balde va ser titular però va marxar al minut 31 amb molèsties a la zona lumbar

AMBIENT CRISPAT

El Barça va jugar de nou un mal partit i es van tornar a sentir xiulets a l’estadi

MINUT A MINUT

2’ Centrada des de la banda esquerra d’Escudero després d’un córner, i Domingos Duarte, sol al sego pal, remata a gol.
12’ Centrada des de l’esquerra de Machis i remata Jorge Molina desviat per sobre del travesser.
18’ Sergi Roberto envia la pilota al travesser recollint una pilota després d’un córner.
42’ Xut de Monchu des de la frontal de l’àrea i intervé Ter Stegen.
45’ Estirada de Maximiano a un cop de cap d’Araujo.
48’ Xut de Busquets que surt desviat.
56’ Araujo remata al primer pal un servei de córner, però l’envia a fora.
58’ Doble ocasió de Memphis: el primer xut és blocat per la defensa, el segon el bloca Maximiano.
61’ Centrada des de la banda dreta de De Jong i remata fora Memphis.
64’ Centrada en diagonal de Demir, però no troba Luuk de Jong.
79’ Luuk de Jong queda absolutament sol davant la porteria en una centrada i remata massa amunt.
80’ Centrada des de la banda esquerra i rematada d’Araujo.
89’ Gol d’Araujo amb un gran cop de cap rematant una centrada de Gavi, que havia rebut una passada de Piqué dins l’àrea.