Giovanni, Rivaldo, Riquelme i Ansu

Quan Messi va estrenar el dorsal 10, Ansu Fati només tenia 6 anys. Va ser un dia trist per al Barça, i és que els blaugrana, en el debut en la lliga de Guardiola a la banqueta, van perdre 1-0 al camp del Numància. Aquell dia el partit de Messi, com de la resta de l’equip, seria per oblidar si no fos perquè sempre es recordarà com el primer partit de l’astre argentí amb el 10 a l’esquena. Messi agafava el relleu de Ronaldinho, que va estrenar el dorsal 10 fent un partit no gaire brillant, tot i que el Barça va acabar guanyant al camp de l’Athletic Club.

Per anar a buscar l’últim cas d’una estrena d’un dorsal 10 del Barça que marqués, tal com va fer diumenge Ansu Fati, cal anar a la temporada 2002/03, quan Riquelme va marcar en la fase de classificació per a la Champions. Aquell dia, l’argentí també va sortir des de la banqueta i el resultat va ser idèntic al del triomf contra el Llevant (3-0). Aquell dia, Ansu Fati no havia ni nascut –va néixer un parell de mesos després.

Riquelme no és l’únic que va estrenar el dorsal 10 deixant el seu nom a la llista de golejadors. Abans ho havien fet Rivaldo i Giovanni Silva. De fet, tots dos van tenir una estrena amb el 10 brillant, i és que el primer va marcar els dos gols que van donar la victòria al Barça i el segon va marcar un gol i va donar dues assistències per encarrilar el títol de la supercopa 1996/97.

A l’altre extrem hi ha l’estrena grisa de Litmanen i la d’Ángel Cuéllar, el primer dorsal 10 fix del Barça, que es va lesionar de gravetat el dia que debutava.

Ángel Cuéllar
TEMPORADA 1995/96
Valladolid 0-2 Barça 40’
En la primera jornada de lliga, acabat d’arribar del Betis, va tenir la desgràcia de trencar-se el lligament encreuat en la primera part i va estar mesos de baixa.
Giovanni Silva
TEMPORADA 1996/97
Barça 5-2 Atlético 90’, 1 g.
El brasiler va tenir un debut espectacular en l’anada de la supercopa. Va marcar el 2-0 en la primera part i va assistir Pizzi en el 3-2 i Ronaldo en el 5-2.
Jari Litmanen
TEMPORADA 1999/00
València 1-0 Barça 90’
El finlandès va debutar en l’anada de la supercopa al camp del València i no va poder ajudar a evitar el triomf local amb un gol del ‘Piojo’ López.
Rivaldo
TEMPORADA 2000/01
Barça 2-1 Màlaga 90’, 2g.
El brasiler, que acabava de guanyar la Pilota d’Or, va ser l’autor dels dos gols blaugrana en la victòria en la primera jornada de lliga contra el Màlaga.
Riquelme
TEMPORADA 2002/03
Barça 3-0 Legia V. 32’, 1g.
En l’eliminatòria de classificació per a la Champions, l’argentí va entrar en la segona part i va marcar el 2-0 amb un xut ajustat a la base del pal.
Ronaldinho
TEMPORADA 2003/04
Athletic Club 0-1 Barça 90’
El debut del brasiler de blaugrana va acabar amb victòria gràcies a un gol de Cocu, en un duel en què Ronaldinho no va demostrar què podia fer.
Messi
TEMPORADA 2008/09
Numància 1-0 Barça 90’
El debut de Messi amb el 10, el primer any de Guardiola a la banqueta, va ser una taca per oblidar, amb una derrota a Los Pajaritos.
Ansu Fati
TEMPORADA 2021/22
Barça 3-0 Llevant 10’, 1g.
Després d’onze mesos de baixa va entrar amb un 2-0 al marcador i va arrodonir el triomf amb un gol des de fora l’àrea en el minut 90.