Barça

El retorn

De fredes i de calentes

Koeman s’enfrontarà al Benfica, equip que va entrenar la temporada 2005/06

El tècnic va arribar-hi amb les expectatives altes, que només va complir a la Champions, eliminats pel Barça de Frank Rijkaard

Ronald Koeman coneix perfectament el pa que s’hi dona, en el món del futbol. La seva sinceritat davant de la premsa i les seves idees –moltes vegades poc flexibles– s’han anat forjant en una carrera que ha anat des del més rotund dels èxits com a jugador fins a disset temporades en els últims 21 anys dirigint equips de diferents lligues. Koeman ha passat per Holanda (en cinc equips diferents), la lliga espanyola, Anglaterra i Portugal. Precisament, avui es veurà les cares amb l’equip que el va acollir la temporada 2005/06, el Benfica, on el tècnic va deixar un record amb contrastos. Va agafar un equip campió de la lliga portuguesa i el va portar cap a la tercera posició del campionat; en canvi, a la Champions va derrotar diferents gallets i es va plantar als quarts de final, on va sucumbir davant el campió: el Barça de Frank Rijkaard.

Koeman insisteix que el Barça està en un moment de transició i vol rebaixar les expectatives el màxim possible, tot i que és conscient que l’exigència dels títols encara el perseguirà des de tots els àmbits. Tot i que l’entitat dels dos clubs no és comparable, el tècnic va viure una situació similar quan dirigia el Benfica, amb la diferència que aleshores va aterrar en un equip que acabava de ser campió amb Giovanni Trapattoni. De fet, respecte a la temporada anterior, Koeman va poder mantenir bona part dels seus millors jugadors, entre ells els exblaugrana Simão Sabrosa i Geovanni. A les seves files també hi havia Nuno Gomes i Manuel Fernandes, destacats futbolistes portuguesos que van jugar a la Premier League en temporades posteriors. Amb tot, aquell Benfica va pagar un molt mal inici en la lliga –precisament per la insistència del tècnic de jugar amb tres centrals– tocant fons en la tercera jornada, en què va arribar fins a la quinzena posició. La recuperació va arribar en el moment que va començar la Champions League, encadenant cinc i set victòries consecutives abans d’acabar l’any natural només en la lliga. De nou, una sèrie de tres derrotes en quatre partits als mesos de gener i febrer van deixar l’equip de Koeman sense possibilitats d’obtenir el títol, que es va acabar enduent el Porto amb dotze punts de diferència. Koeman va guanyar els duels directes contra el primer classificat –dirigit per un altre entrenador holandès, Jacobus Adriaanse– però va pagar en excés les patinades contra l’Sporting de Portugal (0 de 6).

A la Champions

En canvi, Koeman va brillar amb el Benfica a la Champions League. En la lligueta, va passar després de derrotar el Lille i el Manchester United, a qui va deixar fora de la competició, amb l’ajuda del Vila-real de Riquelme, campió de grup. I, a més, es va colar en els quarts de final de manera inesperada després de vèncer el Liverpool per un 3-0 en el global de l’eliminatòria. El Barça, que s’acabaria proclamant campió del torneig, va posar fi a les possibilitats de l’equip portuguès, que, tot i això, es va mantenir viu en l’eliminatòria fins als darrers instants, en què Eto’o va posar el 2 a 0 en el Camp Nou després del 0 a 0 en el partit d’anada.

“Tinc l’experiència de saber com n’és de gran [el Benfica]”, va dir Koeman ahir, referint-se a la seva etapa a Lisboa, ja fa quinze anys. El present ara li demana identitat, flexibilitat i sobretot resultats, per tant, no es pot permetre una patinada a la Champions: “Ells juguen a casa i tindran l’ambient al seu favor, intentaran atacar per guanyar. I nosaltres tenim la mateixa intenció a casa o a fora: portar el domini del partit per guanyar.”

24
Victòries
amb el Benfica en l ’únic curs amb l’equip.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)