Barça

A mitges

Ajornament. Els socis voten la liquidació i el pressupost, però la resta de punts s’abordaran el dia 23 en la represa de l’Assemblea suspesa per Laporta

El FC Barcelona és un club especial. Per a moltíssima gent, més que un club, com se sol dir. I per molts motius. Un dels quals, el que va passar ahir en l’assemblea de compromissaris. Una assemblea que, en paraules del president, Joan Laporta, era una de les més importants de la història del club, perquè s’hi havien de votar punts tan importants com ara l’aprovació per demanar permís per buscar el finançament de fins a 1.500 milions d’euros per a l’Espai Barça, així com una modificació dels estatuts que en l’article 67 deixés en suspens sine die l’obligació de restaurar l’equilibri patrimonial després de dos anys de pèrdues.

Però el Barça és molt gran perquè, en l’era dels clubs estat controlats per xeics o per milionaris, continua mantenint la seva idiosincràsia i un model de propietat que fa que els socis siguin els veritables propietaris del club. I en l’assemblea d’ahir va tornar a quedar molt clar quan Laporta, sorprenentment, va donar per acabada l’assemblea quan només s’havien votat dos dels punts previstos –la liquidació de l’exercici i el pressupost–, i just després que s’hagués explicat i debatut una de les votacions de més importància, la que feia referència a demanar permís per buscar el finançament de 1.500 milions d’euros per a l’Espai Barça. Després que la vicepresidenta institucional, Maria Elena Fort, detallés el projecte i que el CEO, Ferran Reverter, expliqués el cost de l’operació i com es finançaria, es va obrir el torn de paraula per als socis.

Molts dels quals van mostrar els seus dubtes sobre l’envergadura del projecte i van reclamar que es fes un nou referèndum perquè hi votessin tots els socis. D’altres van demanar que es posés punt final a l’assemblea i es deixés per a més endavant la votació per poder anar al Camp Nou a donar suport a l’equip de Koeman contra el València. Aquesta iniciativa va rebre moltíssims aplaudiments de la resta de compromissaris presents a la sala –molts ja havien marxat–. Laporta va accedir a la petició i va donar per acabada l’assemblea després de consultar els serveis jurídics i assegurar-se que ho podia fer sense incomplir els estatuts. També quedava pendent de votació l’autorització per vendre un percentatge del 49% de Barça Studios, ingressos que ja estan apuntats en el pressupost aprovat, així com la reforma dels estatuts. L’assemblea es reprendrà el dia 23 al Sant Jordi Club.

Fins aleshores, l’assemblea havia estat molt plàcida per al president del Barça, perquè els compromissaris li havien aprovat per àmplia majoria els dos primers punts sotmesos a votació, la liquidació de l’exercici 2020/21, amb unes pèrdues de 481 milions d’euros, i el pressupost de la temporada 2021/22, de 765 milions d’euros i amb un benefici estimat de cinc milions. La liquidació es va aprovar amb 637 vots a favor, 39 en contra i 42 en blanc, i el pressupost, amb 643 vots a favor, 17 en contra i 23 en blanc. Li va tocar defensar aquests dos punts al vicepresident econòmic, Eduard Romeu, que va detallar els motius pels quals havien depreciat alguns futbolistes en els llibres i les diferències a l’hora de calcular l’impacte de la Covid. Això sí, també es va mostrar convençut que seran capaços de redreçar la situació econòmica del club, perquè el valor de la marca Barça era enorme i el farien valer per aconseguir molts més ingressos. Jaume Guardiola, president de la comissió econòmica del club, va assenyalar que l’objectiu de revertir la situació econòmica i patrimonial del Barça en cinc anys era difícil i molt ambiciós.

L’informe del president

El president del FC Barcelona va ser l’encarregat d’obrir l’assemblea de compromissaris amb el seu informe. Com no podia ser d’una altra manera, va destacar que l’herència rebuda no és bona, però es va mostrar convençut que el club se’n pot sortir i que ell i la seva junta directiva estan preparats per solucionar la situació. “Tenim un pla per salvar el Barça”, va assenyalar. Laporta va voler deixar molt clar que, malgrat la nefasta situació econòmica, la propietat no canviarà i que més que mai cal defensar que el club estigui en mans dels socis. “El Barça és més que mai a les nostres mans, i això és una bona notícia: el Barça no és en mans de tercers, de cap estat ni cap fons d’inversió. El Barça depèn de si mateix i, mentre siguem aquí, així serà. Els grups polítics, financers, econòmics i mediàtics ho tenen malament si creuen que poden prendre el Barça, perquè hem traçat una línia vermella.”

Què cal fer amb Bartomeu

Molts socis compromissaris van reclamar actuacions judicials contra la junta directiva de Josep Maria Bartomeu. Fins i tot alguns socis van demanar que se’ls expulsi del club per haver deixat una situació econòmica tan desastrosa. Joan Laporta, però, va demanar prudència i esperar a tenir el resultat de l’auditoria forensic, i va insistir que caldrà actuar sempre que les responsabilitats que es demanin tinguin possibilitats de prosperar. “La Covid ho perdona tot, i no estem per llençar els diners. No ens acarnissarem amb ningú, però tampoc blanquejarem res. Volem garanties que totes les accions que fem poden prosperar”. Laporta va anunciar que convocarà una assemblea extraordinària perquè siguin els socis els que decideixin quines accions caldrà emprendre contra l’anterior junta directiva de Bartomeu.

Tenim un pla per salvar el Barça. És més que mai a les nostres mans i cal defensar més que mai que el club sigui dels socis

LIQUIDACIÓ

Van aprovar les pèrdues amb 637 vots a favor, 39 en contra i 42 en blanc

PRESSUPOST

Tindrà 5 milions de benefici i es va aprovar per 643 vots a favor, 17 en contra i 23 blanc

EL MÉS DESTACAT DEL PRESIDENT

La Covid ho perdona tot, i no estem per llençar els diners. No ens acarnissarem amb ningú, però tampoc blanquejarem res
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)