Ansu, nascut el 2002, i Vinicius, l’any 2000, acapararan tots els focus demà al Camp Nou en el primer clàssic post Messi

Tots dos polaritzen el clàssic i lideren la nova fornada de Gavi, Nico, Eric Garcia, Camavinga i Rodrygo

7

gols

en 11 partits 21/22

Leo Messi i Cristiano Ronaldo van enfrontar-se per primera vegada en un clàssic la tardor del 2009. Aquell 29 de novembre va escriure’s el primer capítol d’una batalla d’egos i de talent que ha alimentat el clàssic durant una dècada. Les dues cares del mirall. Dos futbolistes capaços d’esgotar tots els adjectius del diccionari.

Messi va debutar en un clàssic el novembre del 2005, assistint Eto’o en el primer gol, en la nit que el Santiago Bernabéu es va rendir a Ronaldinho (0-3). En el clàssic del 2007, dos anys abans de l’arribada de Cristiano, l’argentí va obtenir el seu primer hat-trick en un Barça-Madrid (3-3). Són tres dels 26 gols que Messi va marcar en els 44 clàssics que va jugar. Ningú ha marcat més gols que ell en la història dels clàssics. Cristiano va ferir 18 vegades el Barça en la seva etapa com a madridista.

L’última vegada que tots dos van creuar els seus camins al Camp Nou va ser el 8 de desembre del 2020, aleshores amb Ronaldo defensant la samarreta del Juventus (0-3). No va ser el mateix i no ho serà tampoc si el destí els uneix de nou ara en la Champions en un hipotètic PSG-Manchester United. El context d’un clàssic és diferent a tot. L’embolcall mediàtic ideal per entendre una lluita futbolística que ha marcat tota una generació. Entre tots dos, més de 1.500 gols, 11 Pilotes d’Or, 9 Champions i més de 70 títols. Difícilment tornaran a coincidir en temps i espai dues figures tan transcendents. Messi, el geni innat; Cristiano, la voracitat extrema. Dues maneres d’entendre el futbol i dues icones que s’han fet millors l’una a l’altra. Batalla viva en el record.

La vida continua, i demà el Camp Nou viurà (16.15 h, Movistar LaLiga) el primer clàssic post Messi. Ansu i Vinicius agafen el testimoni. Relleu generacional. Tots dos ja saben què és jugar un Barça-Madrid i tots dos han marcat en un partit d’aquestes característiques, però per primera vegada centraran veritablement tots els focus. Serà el quart clàssic per a Ansu Fati i tot just el segon com a titular. En els seus dos primers clàssics va disputar només set i nou minutets, respectivament. En l’últim precedent al Camp Nou sí que va ser titular i seu va ser l’únic gol del Barça en el partit (1-3). El 10 del Barça arriba a la cita després de marcar un golàs contra el València i provocar un penal, i de descansar en els primers quaranta-cinc minuts del partit contra el Dinamo de Kíev. El de demà podria ser el primer partit en què completi els noranta minuts després de tornar de la lesió, però que el sí serà segur és el seu primer partit després d’haver renovat amb el Barça fins al 2027. Laporta li va posar pressió dijous i va dir públicament que el Barça guanyaria contra el Madrid amb gol d’Ansu. El president confia que el seu nou 10 hereti també la incidència que tenia Messi en partits contra l’etern rival.

Ansu suma dos gols des que va reaparèixer contra el Llevant. Més gols suma Vinicius. El brasiler ha passat de ser carn de meme, a ser el millor soci en atac per a Benzema. Serà el seu cinquè clàssic. Ha estat sempre titular en els quatre anteriors i va marcar un dels gols de la victòria del clàssic de la temporada 2019/20 jugat al Bernabéu, en què també va marcar Mariano (2-0). Vinicius arriba en un moment òptim de forma. Segurament viu el millor moment de la seva carrera. Vinicius ha trobat la pausa al seu futbol elèctric. Ha marcat cinc gols en la lliga i dos en la Champions, els dos últims en la golejada contra el Xakhtar (0-5). En total, 7 gols en 11 partits oficials aquest curs. Grans xifres.

Assemblea (capítol 2)

Abans del clàssic, el Barça té una cita encara més important, referent al futur i la viabilitat de la institució. Avui (15 h) tindrà lloc la segona part de l’assemblea se socis compromissaris que va quedar ajornada el dia del Barça-València. A diferència de la cita de diumenge passat, el segon capítol de l’assemblea es farà en una carpa annexa al Palau Blaugrana. Ahir el club ultimava els últims preparatius. Aprovat el tancament de l’exercici 2020/21, queda pendent per votar l’Espai Barça i la reforma dels estatuts.