Barça

El rival del Barça

Iraola i el pla A

El tècnic basc ha demostrat tant al Mirandés com ara al Rayo Vallecano una fusta d’entrenador que ja se li entreveia com a futbolista

“De la seva etapa com a jugador li deuen quedar coses de Bielsa, els seus equips són intensos, mai els veuràs plantejar un partit en bloc mitjà o baix, sempre intenta pressionar”, diu Chema Aragón

“Processava molt ràpid la informació que reclamava el futbol de Marcelo Bielsa”, assegura Claudio Vivas

En més d’una ocasió, Andoni Iraola (Usurbil, 1982) s’havia dirigit al seu director esportiu quan estava al Mirandés, Chema Aragón, amb certa vehemència. “Chema, jo em moro amb el pla A”, li deia. “Jo li solia respondre que morir no era bon negoci amb cap pla, però la seva expressió ja denotava una mica el tipus d’entrenador que és, algú convençut de la seva idea de joc”, explica Aragón, que amb Iraola com a arquitecte del seu Mirandés, el club burgalès va assolir per segona vegada en la seva història una semifinal de copa. Va ser el primer èxit d’un entrenador a qui molts ja havien projectat virtuts que de mica en mica es van manifestant a les banquetes. Després d’una primera experiència de tempteig al futbol xipriota (AEK Làrnaca) i de presentar-se en societat a Anduva, Iraola ja expressa al capdavant del Rayo Vallecano uns dots de lideratge que es veien reflectits sobretot en el seu tarannà com a futbolista, fiable, regular i sobretot d’una intel·ligència contrastada en els més de 500 partits amb la samarreta de l’Athletic Club. “A Iraola se li veia que seria un gran entrenador, acabarà a l’Athletic segur”, diu Claudio Vivas, ajudant de Marcelo Bielsa a Bilbao, en una etapa d’una fogositat enorme a Biscaia, en què l’Athletic va modificar profundament els seus fonaments futbolístics. “La manera de jugar de Marcelo obligava a assumir molta informació i Andoni sempre era el primer que ho agafava tot. Fins i tot tenia temps d’ajudar els companys a fer-ho”, continua Vivas, que destaca de l’actual entrenador del Rayo Vallecano una intel·ligència innata i sobretot un rigor per l’ofici que també completa la seva figura: “Era el primer que arribava a l’entrenament.”

Fill d’Ernesto Valverde, que el va fer debutar a San Mamés l’any 2003 i havent treballat a Lezama amb entrenadors com Mendilibar, Clemente o Caparrós, queden en Iraola les brases d’un bielsisme que va encendre l’Athletic fins al vermell viu abans d’apagar-se de forma precoç. “Crec que sí, que si algun entrenador el pot haver marcat és Bielsa en algunes coses, per l’agressivitat que vol que demostrin els seus equips, per la verticalitat que els demana i per la profunditat que intenta incorporar. Rarament veuràs un equip d’Andoni Iraola en bloc mitjà o baix, són equips que saben orientar la pressió i ser intensos”, assegura Chema Aragón, evocant el que és actualment un Rayo Vallecano desinhibit i ambiciós, botxí del Girona en el play-off d’ascens la temporada passada i una de les revelacions d’aquesta lliga per la seva vistositat. Tot, sota el paraigua d’un entrenador que mai va destacar per les seves estridències, més aviat al contrari, per ser tímid i poc expressiu, fet que no li va impedir ser capità de l’Athletic com a futbolista i que tampoc li nega ara la possibilitat de ser el jerarca d’un vestidor. “Això dels lideratges ja fa temps que està desmitificat que ha d’anar incorporat a parlar molt o a cridar”, sosté Vivas. “Com a futbolista Andoni predicava amb l’exemple i amb la seva proximitat a la gent. Això és ser un líder també.” “És una persona que intenta convèncer sobretot des del diàleg. Al Mirandés tenia l’avantatge de ser una figura prestigiosa dins del futbol espanyol i això l’ajudava, però és veritat que no és una persona de males paraules ni d’estar cridant”, confirma Aragón, que va escollir anar amb Iraola en la seva primera experiència professional com a director esportiu i només té gratitud per a un entrenador que ha entès que ha de cremar etapes des de baix, més enllà del seu llegat com a futbolista.

L’irreverent

Des de l’AEK Làrnaca fins al Mirandés i d’allà al Rayo Vallecano, un històric que torna a somriure, que torna a posar l’avinguda del Payaso Fofó al mapa de la primera divisió. I que ho fa, com sol ser costum, amb un estil irreverent, molt en sintonia amb el que significa la franja vermella creuant el pit. Colors que al final també són els d’un Iraola que està edificant un entrenador que millora els seus equips.

“És dels que detecten molt ràpid el que necessiten els jugadors, fins i tot des de la banda té una capacitat notable per intervenir i fer que el futbolista se senti segur”, conclou Aragón. En ple debat sobre l’intervencionisme de Koeman, el Barça visita Vallecas, on l’ull i el tarannà d’Andoni Iraola només generen unanimitat.

510
partits
amb la samarreta de l’Athletic ha jugat Andoni Iraola.
1,59
punts per partit
suma de mitjana el guipuscoà des que va començar com a entrenador.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)