Barça

Els reptes de Xavi

El nou tècnic del Barça ha promès que treballarà de valent i de feina no li’n faltarà els pròxims mesos

Té diversos objectius i la situació és complicada

Dimarts, ben d’hora ben d’hora, Xavi Hernández ja era a la ciutat esportiva amb el xandall posat i disposat a començar la seva feina com a nou entrenador del primer equip del FC Barcelona. Hi ha molta feina a fer i poc temps per perdre. El gruix de la plantilla està amb les seves respectives seleccions, però els que s’han quedat aquí més alguns joves del filial ja s’han començat a impregnar de l’ideari futbolístic del nou tècnic i a conèixer les normes que s’hauran de complir a partir d’ara perquè les coses comencin a funcionar millor.

No són res d’extraordinari –moltes existien en les èpoques de Guardiola i Luis Enrique– i la gran majoria es basen en el sentit comú i en com ha de ser la vida d’un esportista professional del Barça. Coses com ara exigir puntualitat i avançar l’hora d’arribada als entrenaments, dinar plegats a la ciutat esportiva, el retorn de les multes per faltes en funció de la gravetat, descans obligat abans dels partits, limitar les activitats extraesportives i premiar amb titularitats aquells jugadors que millor s’hagin entrenat durant la setmana.

Aquests dies Xavi ha parlat molt d’exigència, que en el Barça no es pot perdre i que només val la victòria i que, a més a més, cal aconseguir-ho jugant de manera excel·lent. Discurs ambiciós i amb objectius elevats, a l’altura del nivell del club. La situació de l’equip no és còmoda, però hi ha marge per reaccionar i la de l’entitat tampoc és per tirar coets, amb tots els estaments remant per redreçar l’economia i ajudar en el que es pugui per millorar l’equip. Encara no fa ni una setmana que és aquí, però Xavi ja té reptes al davant. Aquí n’apuntem alguns.

preparació

Millorar el físic i parar les lesions

La gran quantitat de lesionats que hi ha en la plantilla preocupa Xavi Hernàndez i el club en general. El tècnic està fent alguns canvis en el cos tècnic del primer equip amb l’objectiu de millorar la preparació física i també fer una feina de prevenció de lesions. Xavi vol que les sessions guanyin en qualitat i que es treballi més i millor. Entre els canvis que es fan hi ha les substitucions d’Albert Roca, el fins ara preparador físic del primer equip, i de Juanjo Brau, màxim responsable de l’equip de fisioterapeutes, per Ivan Torres i Carles Nogueira, respectivament. També s’incorporaran al nou projecte Jaume Munill, el preparador físic Andrés Martín i l’analista Eloi Jordan.

objectiu de club

Classificar-se per als vuitens i escalar llocs

Xavi Hernández ha arribat amb urgències importants. Haurà de treballar a correcuita per millorar l’equip i, al mateix temps, que els resultats acompanyin. Perquè el primer repte que té Xavi és guanyar el Benfica i segellar la classificació per als vuitens de final de la Champions. Per a l’equip però també per al club és molt important continuar vius en la màxima competició europea. Per prestigi i per diners. I per això, l’equip també ha de començar a remuntar en la lliga perquè seria una hecatombe no quedar entre els quatre primers, els llocs que donen accés a la Champions.

Laporta ja va admetre que classificar-s’hi és imprescindible i que en el cas que quedessin fora no se sap amb exactitud quines conseqüències hi hauria a tots nivells –esportiu, econòmic, accés als fitxatges...–. Per això, el repte és guanyar i guanyar.

gestió de grup

Parlar amb els capitans, que són excompanys

Xavi no para d’insistir que és un avantatge entrenar jugadors que van ser companys seus, perquè els coneix i sap de quin peu calcen. I també manté que serà a qui més exigirà. Però haurà de tenir en compte que els temps han canviat i que el Piqué d’ara està lluny del rendiment de fa uns anys, que Alba no té un recanvi clar però que té alts i baixos i que Busquets, un referent per a ell, en partits trencats pateix més del compte. Tot això ho haurà de saber gestionar. A més a més, Piqué és un dels que més compromisos extraesportius té. Al marge de parlar amb els capitans, Xavi haurà de continuar fent créixer els més joves de la plantilla –Pedri, Gavi, Nico, Balde i també Eric Garcia– i millorar les prestacions de jugadors que o bé s’han quedat encallats, com ara De Jong, o han baixat el rendiment, com per exemple Ter Stegen o Lenglet.

aposta clara pel model

Recuperar d’una vegada l’estil de joc

Xavi és un radical del model Barça i un ferm defensor de l’estil de joc que va enlluernar el món futbolístic no fa pas gaire. Per Xavi, l’estil de joc és innegociable. Ho va assegurar durant la seva presentació. Joc de posició, ser agressius en la pressió, intensitat, extrems ben oberts, domini del joc a través de la possessió de la pilota i clara vocació ofensiva. Després d’un temps en què l’equip s’havia anat allunyant d’aquest model, el gran repte de Xavi a partir d’ara mateix és recuperar-lo perquè el Barça torni a ser recognoscible. Amb aquest estil s’acabarà jugar amb cinc defenses o no aprofitar les bandes. I també defensar a prop de la porteria de Ter Stegen. Xavi té feina perquè l’equip ha anat adquirint uns vicis en aquestes últimes temporades que caldrà erradicar de cop. El gran repte és convèncer els jugadors i fer-los creure en la seva idea.

molt important

Mantenir la il·lusió i que el soci torni al camp

Un total de 9.422 persones van assistir a la seva presentació com a nou tècnic. Xavi ha generat una il·lusió entre els barcelonistes com pocs entrenadors ho han fet en els últims anys. Veuen en ell la persona ideal per reconstruir l’equip i per tornar a fer del Barça un equip que sigui reconegut pel seu futbol i que guanyi títols. El repte de Xavi és aconseguir que aquesta il·lusió que hi ha es mantingui i això implica aconseguir victòries i anar millorant el joc. A més a més, si ho aconsegueix els socis i els seguidors tornaran a omplir el Camp Nou, un dels objectius a partir d’ara. El president Joan Laporta també té moltes esperances dipositades en ell, fins al punt de qualificar de “moment històric” el seu fitxatge. Tal com es va dir en la seva presentació, el projecte de Xavi és a mitjà i llarg termini. I la il·lusió no s’ha d’apagar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)