La vida sense gol

Problema greu. La falta de gol detectada en el Barça de Koeman està tenint continuïtat ara amb Xavi. En la Champions, només hi ha tres equips amb menys gol: Malmö, Dinamo i Xakhtar

El Barça xuta i no marca. El problema estava diagnosticat ja en el Barça de Koeman, també durant el parèntesi amb Sergi Barjuan, i està tenint ara continuïtat en l’inici de l’era Xavi. Un únic gol, i de penal, en els últims 180 minuts. Xavi Hernández només ha pogut celebrar un gol en dos partits: el de Memphis contra l’Espanyol. En el derbi, el Barça va rematar dotze vegades contra la porteria de Diego López i cinc d’aquests xuts no van anar ni entre els tres pals. Contra el Benfica, l’equip també va tenir arribada i fins i tot va disposar d’oportunitats més clares que en el partit contra l’Espanyol, però la pilota tampoc va entrar: 8 rematades, el xut al travesser de Demir i el gol anul·lat a Ronald Araujo. Protagonisme per al grec Odisseas Vlachodimos i desesperació màxima entre els culers.

La veritat és que les dades pel que fa a gols d’aquesta temporada fan mal als ulls, especialment en la Champions. El Barça suma només dos gols en cinc partits, a falta de només un per tancar la fase de grups. Només ha marcat contra el Dinamo. El gol de Piqué al Camp Nou i el d’Ansu Fati a Kíev són dos oasis en el desert. Només el Malmö, el Xakhtar i el Dinamo han marcat menys gols que el Barça en aquesta Champions (1).

Dels 243 gols comptabilitzats per la UEFA fins ara, només dos han estat del Barça. Contrasta la deficiència golejadora blaugrana amb equips letals davant la porteria rival com el Bayern (19 gols), el City (17) i l’Ajax (16). És un altre món. Hi ha jugadors que ells sols superen per molt les dades d’aquest Barça. És el cas de Lewandowski (9), Haller (9) i Nkunku (7).

Aquesta temporada el Barça s’ha quedat sense marcar en sis partits, un fet gairebé inèdit en altres temporades, en què costava trobar un partit en què el Barça no hagués vist porteria. Els blaugrana s’han quedat a zero contra el Bayern, en els dos partits contra el Benfica, i en les visites al Nuevo Mirandilla, el Wanda Metropolitano i Vallecas.

La dramàtica situació del Barça amb el gol s’explica des de molts factors: la pèrdua de gol pura i dura causada per la marxa de Leo Messi i Antoine Griezmann, la falta de recursos en atac en l’aspecte futbolístic en l’era Koeman, i també les moltíssimes lesions que ha tingut l’equip en aquest últims mesos, la majoria amb afectació a davanters. Des dels problemes d’Ansu Fati i Ousmane Dembélé fins al delicat tema cardiològic del Kun Agüero, passant per l’operació de genoll de Martin Braithwaite.

La situació de Luuk

Luuk de Jong ha estat un dels pocs futbolistes de la plantilla que no ha visitat encara la infermeria. Però el seu problema actual és un altre. El seu fitxatge va ser una petició expressa de Koeman, però no ha jugat ni un sol minut ni amb Sergi Barjuan ni amb Xavi Hernández. Els seus últims minuts amb la samarreta del Barça són els sis minutets que li va concedir Koeman contra el Rayo la mateixa nit que el neerlandès acabaria sent destituït per Laporta. Des de llavors no ha jugat més. Cinc partits en blanc amb Sergi i Xavi: Alavés, Dinamo, Celta, Espanyol i Benfica.

Luuk de Jong és un dels futbolistes que no han tingut participació amb Xavi. Umtiti tampoc ha jugat gens i Coutinho, només vint minuts contra l’Espanyol. En un partit de vital transcendència com ho era el del Benfica, el brasiler ni va sortir al terreny de joc i Luuk de Jong ni tan sols va arribar a fer exercicis d’escalfament a la banda, tot i que el Barça necessitava fer almenys un gol. L’ex del Sevilla no entra en els plans de Xavi i podria ser un dels jugadors que marxessin aquest hivern. Amb Koeman sí que va tenir participació, però la seva incidència va ser baixíssima. Un únic gol amb el Barça en 399 minuts. El gol contra el Llevant amb assistència de Dest (3-0), i res més.

LA DADA

243
gols
s’han marcat en els 80 partits de la Champions jugats. El Barça només n’ha fet dos.

SIS COPS A ZERO

6
partits
del Barça en què no ha vist porteria: Bayern, Benfica (2), Cadis, Atlético i Rayo Vallecano.