Per gaudir s’ha de patir

El Barça suma la seva primera victòria fora de casa després de vèncer amb gols de De Jong, Memphis i Coutinho un Vila-real que els va passar per sobre en moltes fases del partit

Els de Xavi van tenir un bon inici de partit però es van anar desinflant

Vila-real 1 Barça 3

GOLS:0-1 (48’) Frenkie de Jong. 1-1 (76’) Chukwueze. 1-2 (88’) Memphis. 1-3 (94’) Coutinho, de penal.ÀRBITRE:Soto Grado.Targetes grogues:A Yeremi Pino, Alba, Piqué i Dani Raba.Targetes vermelles:Cap.PÚBLIC:19.050 espectadors a l’Estadi de La Ceràmica. Vila-real: Rulli Foyth Albiol Pau Torres Pedraza
Estupiñán (64’) Manu Trigueros
Raba (84’)
Capoue Dani Parejo Moi Gómez Yeremi Pino
Chukwueze (64’)
Danjuma
RESTA DE CONVOCATS: Asenjo, Gaspar, Peña, Iborra, Mandi, Dia, Alcácer,Jorgensen.
Gavi
RESTA DE CONVOCATS: Neto, Dest, Lenglet, Umtiti, Riqui, Tenas, Demir, Luuk, Ilias.

En un camp complicat, el del Vila-real, el Barça va aconseguir la primera victòria fora de casa aquesta temporada en la lliga. El dia que possiblement menys ho va merèixer, l’equip blaugrana es va endur tres punts importantíssims per continuar remuntant en la competició domèstica. Deu ser l’efecte Xavi, que en la lliga de moment sempre li surt cara quan la moneda ha de caure d’un cantó o d’un altre. El nou tècnic blaugrana té una flor al cul. O un jardí. Contra l’Espanyol va ser l’errada inexplicable de Dimata i els pals de Raúl de Tomás, contra el Benfica l’ocasió fallada de Seferovic en el temps afegit i a Vila-real es podria dir que va sortir victoriós després de saber patir durant força minuts per acabar sentenciant amb dos gols de dos futbolistes que necessitaven redimir-se; Memphis, assenyalat pel seu irregular rendiment, i Coutinho, a qui Xavi està intentant recuperar per a la causa. El partit, però, confirma que malgrat la millora demostrada en els últims partits el tècnic encara té molta feina a fer per convertir el seu Barça en un equip sòlid i competitiu durant noranta minuts. Però és millor créixer amb victòries perquè tot és més fàcil.

La posada en escena del Barça va recordar la del dia del Benfica, amb un plantejament amb tres centrals amb Alba encarregat d’obrir el camp per la banda esquerra i el jove Abde per la dreta, com va fer Demir en la Champions. I en comptes de Lenglet, va entrar Eric Garcia. Però ràpidament va quedar clar que la disposició sobre la gespa no era un 3-4-3 sinó un 4-3-3 perquè Eric va actuar com a lateral dret. No va funcionar la proposta perquè va patir moltíssim per controlar la seva banda, on Pedraza va trobar una autopista per on fer mal.

No havia començat gens malament el partit per al Barça, amb un Abde fent mal per la banda dreta i que va estar a punt de marcar després d’un córner però entre Rulli i el travesser van evitar el gol. Dominaven els blaugrana gràcies a una bona pressió a camp contrari i controlant el centre del camp però els va tornar a mancar efectivitat. El problema de la falta de gol és una assignatura pendent a resoldre de manera urgent perquè els de Xavi s’haurien pogut avançar en una rematada de Gavi que es va estavellar al pal i en una ocasió claríssima que va fallar Memphis després de rebre una assistència fantàstica de De Jong. L’holandès no va encertar en la rematada quan estava tot sol davant Rulli i alimentarà encara més el debat que hi ha al voltant del seu rendiment. Bon futbol del Barça en els primers vint minuts però nul·la efectivitat. Dues jugades polèmiques van centrar el primer temps, la possible expulsió de Parejo per una planxa sobre Busquets i un penal per mans de Piqué després d’una errada d’Eric Garcia en una passada enrere.

El signe del partit va canviar quan el Vila-real va pispar la pilota al Barça. Els blaugrana en aquest escenari mai es troben còmodes i se’ls veuen totes les carències. L’experiment de situar Eric a la dreta va ser un naufragi i els castellonencs ho van saber aprofitar per generar perill. En una mala sortida de Ter Stegen, Pau Torres va estar a punt de marcar i després Danjuma va obligar el porter alemany a intervenir. El Barça demanava a crits anar al descans per solucionar el problema a la seva banda dreta i per frenar l’ímpetu dels d’Unai Emery.

Va sortir endollat el Barça en el segon temps, i ja en la primera jugada Abde es va escapar per la banda però la seva centrada no va trobar rematador. Aquesta jugada seria el preludi del gol blaugrana, també iniciat per una centrada d’Abde que va anar a parar als peus d’Alba, que va fer una centrada xut rematada malament per Memphis però De Jong va recollir el refús per marcar a pler. En un primer moment, l’àrbitre no va donar el gol perquè entenia que Memphis estava en fora de joc però el VAR va corregir-li la decisió i va concedir el gol.

Els de Xavi estaven sent superiors al Vila-real i Emery se’n va adonar i va fer entrar Chukwueze i Estupiñán. I van millorar i van frenar el joc del Barça, que ja tenia Dembélé sobre el camp. Chukwueze tradicionalment és un flagell contra els blaugrana i ahir no va faltar a la cita. Va revolucionar l’atac dels castellonencs i va saber aprofitar una consecució de diverses errades del Barça per empatar el partit. Malament Eric Garcia en el servei de banda, malament Busquets, malament Piqué i malament Mingueza, que havia entrat per Alba, lesionat.

A partir de l’empat, el Barça va desaparèixer i va tenir uns minuts on semblava molt tocat, també físicament. Això sí, va saber aguantar les envestides del Vila-real i fer mal després en dues jugades aïllades. En la primera Memphis va saber aprofitar una errada d’Estupiñán en una cessió enrere per demostrar sang freda per driblar Rulli i definir i després Coutinho va transformar un penal que li havien fet. Victòria important per al Barça i sis de sis de Xavi en la lliga.

ABDE

Va ser titular en l’extrem dret i va oferir una bona imatge i Dembélé suma més minuts

MEMPHIS

Assenyalat en els últims partits, va estar sublim en la jugada del segon gol blaugrana

ARBITRATGE

El Vila-real va reclamar un penal per mans de Piqué i un altre d’Eric Garcia

MINUT A MINUT

2’ Entrada lletja de Parejo a Sergio sense càstig.
4’ Córner executat per Memphis, rematada de cap d’Abde, Rulli desvia la pilota amb la punta del dits i aquesta acaba tocant el travesser.
6’ Errada greu d’Eric, que li regala la pilota a Danjuna; el neerlandès xuta i Piqué llançant-se a terra en l’emergència evita el gol. La pilota li toca a la mà però el VAR no intervé.
7’ Rematada de Memphis que frega el pal.
8’ Gavi recull una pilota dins l’àrea del Vila-real, xuta creuat i la pilota s’estavella a l’arrel del pal.
18’ Brutal assistència de Frenkie entre els dos centrals i Memphis perdona sol davant de Rulli.
32’ Córner del Vila-real i la rematada de cap de Pau Torres surt alta.
38’ Passada en llarg de Pau Torres, controla Danjuma i el seu xut l’atura Ter Stegen amb el pit.
42’ Acció d’estratègia del Vila-real i el xut de Pedraza surt desviat.
48’ Centrada d’Abde un pèl llarga, centrada xut d’Alba des de l’altre costat, toca la pilota Memphis, evita el gol Rulli i el refús l’aprofita Frenkie per marcar. Validat pel VAR.
70’ Lesió d’Alba. Entra Mingueza.
73’ Xut de Trigueros per damunt del travesser.
76’ Gol de Chukwueze. Servei de banda a favor del Barça, pèrdua de pilota, Trigueros s’anticipa a Busquets, Danjuma s’anticipa a Piqué, Mingueza no tanca bé i Chukwueze defineix bé.
88’ Passada llarga de Ter Stegen, Memphis guanya l’acció, dribla Rulli i defineix per sota de les cames d’Estupiñán.
94’ Penal de Foyth a Coutinho i el brasiler el transforma a la dreta de Rulli.