Barça

Xavi reviu el clàssic

El Barça afronta avui a Riad la primera semifinal de la supercopa contra el Madrid, conscient que l’equip d’Ancelotti està més madur i que el repte és gran

Xavi no assaboreix un clàssic des del 2015 i vol el seu primer títol

El clàssic recupera Xavi Hernández. Fi a l’enyorança. El tercer futbolista amb més partits de la història dels clàssics (42) –Messi i Ramos (45)– tornarà a viure set anys després un Barça-Madrid des de dins. Xavi reviurà avui a Riad velles sensacions. Del lideratge des de la gespa al lideratge des de la banqueta. No serà ni al Camp Nou ni al Santiago Bernabéu. Serà a l’Estadi Internacional King Fahd (20 h, Movistar). Canvia l’escenari, varia el context i sobretot canvia el prisma. Mateixa rivalitat eterna, però un nou rol. Xavi viurà aquesta nit a l’Aràbia Saudita el seu primer clàssic com a entrenador del Barça i ho farà amb un títol en joc: la supercopa d’Espanya.

Des del 22 de març del 2015 que Xavi no vivia un clàssic en primera persona. Guarda un bon record de l’últim. Va ser una victòria del Barça per 2-1 al Camp Nou, amb gols de Jérémy Mathieu i Luis Suárez. Cristiano Ronaldo va marcar pel Madrid. Aquell dia Luis Enrique li va concedir onze minutets, substituint Andrés Iniesta en el minut 79. Alves, Piqué, Busquets, Alba, Carvajal, Marcelo, Kroos, Modric, Isco i Benzema van jugar aquell partit i repetiran aquesta nit a Riad. No serà el cas de Gareth Bale. El gal·lès, un altre dels noms presents en el clàssic de fa set anys, s’ha quedat a Madrid juntament amb l’altre lesionat, Mariano. Són les dues úniques baixes del Real Madrid de Carlo Ancelotti, que ahir en la sessió que l’equip blanc va fer a l’Estadi Príncep Faisal va veure com Dani Carvajal i Jovic s’entrenaven amb normalitat. La presència en la llista de Carvajal després de moltes setmanes lesionat genera certs dubtes sobre qui ocuparà el lateral dret, però sembla que l’italià es decantarà finalment per Lucas Vázquez, amb menors prestacions defensives, però amb més ritme de competició que Carvajal. Rodrygo i Asensio es disputen l’extrem dret. La resta, faves comptades, amb Courtois sota pals, Alaba, Militão i Mendy en defensa, Kroos, Casemiro i Modric al mig, i Vinícius i Benzema com a principals amenaces a dalt.

Curiosament, Ancelotti era l’entrenador del Real Madrid en aquell últim clàssic que Xavi va viure com a futbolista. Era la seva primera etapa allà. Es coneixen tots dos molt bé. Xavi sap com pensa Carlo i Ancelotti sap com pensa Xavi Hernández. Tots dos es van saludar efusivament ahir a l’estadi, on tots dos equips es van entrenar i van fer les rodes de premsa.

Si l’onze del Real Madrid està més o menys clar, molts més dubtes genera l’onze del Barça en aquesta primera semifinal. Fins a cinc altes mèdiques va confirmar el club després de l’entrenament. Ansu Fati, Pedri, Ferran Torres, Frenkie de Jong i Ronald Araujo estaran disponibles per a la cita. Sorprèn especialment el cas del central uruguaià, que dilluns, en l’arribada a Riad, va baixar de l’avió amb un aparatós cabestrell, després de la lesió a la mà que es va fer en el partit de copa contra el Linares i que el va fer ser baixa contra el Granada en la lliga. Pedri i Ferran Torres, ja negatius de covid i recuperats de la lesió, han entrat en una llista en què destaca el retorn d’Ansu Fati, que no juga un partit des del 6 de novembre. Serà la primera vegada que Xavi podrà disposar d’Ansu, Pedri i Ferran Torres. El valencià ja està oficialment inscrit i hereta el dorsal del Kun, el 19.

Serà un partit també molt especial per a Dani Alves. Qui li hauria dit a ell fa uns mesos que als seus 38 anys, i després de passar per Torí, París i el seu Brasil natal, tornaria a viure un Barça-Madrid. Ell sí que serà titular. Alves té 46 trofeus a la seva vitrina –23 com a blaugrana– i somia poder aixecar aquesta supercopa i continuar engrandint la seva llegenda encara més.

Xavi, tot i les novetats en la llista, podria apostar per un onze similar al del dia del Granada i reservar per a la segona meitat homes com ara Ansu, Ferran, Pedri i Frenkie de Jong. Gavi, sancionat per al pròxim partit de lliga, serà titular i potser podria entrar Abde a la banda esquerra per mirar de fer mal a la banda on Ancelotti té més dubtes amb Lucas i Carvajal. Són baixa per a aquest partit i per a la hipotètica final del diumenge contra l’Atlético de Madrid o l’Athletic, Eric, Sergi Roberto i Braithwaite.

Joan Laporta, ja recuperat de la covid, serà a la llotja presidencial de l’estadi King Fahd al costat de Florentino Pérez. Qui no hi serà és Emilio Butragueño, positiu en coronavirus.

El Barça no guanya la supercopa des del 2018. Va ser contra el Sevilla, a Tànger, quan aleshores encara el torneig es disputava a partit únic amb dos únics finalistes. El 2020, ja en format de final a quatre, el Barça no va passar de les semifinals contra l’Atlético a Jidah (2-3), en una supercopa que acabaria significant la defunció d’Ernesto Valverde, en la que seria una altra mala decisió de Josep Maria Bartomeu. La temporada passada el Barça sí que va superar la barrera de les semifinals després de derrotar la Real Sociedad en els penals, però acabaria caient en la final contra l’Athletic de Marcelino, el botxí del Madrid, per 2-3, amb un gol de Villalibre en el 90 i un altre de Williams en la pròrroga.

CINC ALTES MÈDIQUES

Ansu Fati, Pedri, Araujo, Frenkie i Ferran Torres, per fi ja inscrit, disponibles

EL DILEMA DE CARLO

Ancelotti dubta entre Lucas o Carvajal al lateral i Rodrygo o Asensio a l’extrem

Venudes totes les entrades en menys d’una hora

Que el clàssic traspassa fronteres no és cap novetat. Ha tornat a quedar clar una vegada més. La federació va posar a la venda les entrades i en menys d’una hora totes les localitats van quedar exhaurides. L’Estadi King Fahd de Riad estarà ple de color per a l’ocasió. Hi haurà un total de 30.000 espectadors a les grades, que és el màxim permès al país per les restriccions de la pandèmia. El gener del 2020, abans de l’esclat de la pandèmia en un àmbit, un total de 58.410 espectadors van viure en directe la semifinal entre el Barça i l’Atlético de Madrid a l’Estadi King Abdullah Sports City de Jidah. La temporada passada, el Barça va jugar les semifinals contra la Real a Còrdova i la final contra l’Athletic a La Cartuja sense públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)