Barça

Soldat Jutglà

Ferran Jutglà, un dels noms propis del Dream Teen de Xavi, jugarà avui contra el Madrid Castilla (19 h) el seu tercer clàssic en quatre mesos

Dani Guerrero i Max Espígol, companys seus en l’etapa al Sant Andreu, recorden els seus inicis

Quan Ferran Jutglà va marcar el seu primer gol amb el Barça a primera divisió a Dani Guerrero se li van humitejar els ulls. Aquell gol contra l’Elx al Camp Nou va transportar l’excapità de la UE Sant Andreu quatre o cinc anys enrere. Als seus 40 anys, el de Santa Coloma de Gramenet, retirat ja del món del futbol, té ara per fi la certesa que no va errar en el seu pronòstic. Li van caldre només dos entrenaments per veure que aquell nano tímid i amb accent osonenc tenia un talent especial.

Jutglà va arribar al Narcís Sala cedit per l’Espanyol, en edat juvenil. Dani Guerrero el recorda com un noi introvertit, callat, amb les seves inseguretats, pròpies de l’edat, i amb moltes inquietuds i sobretot ganes d’aprendre. “Em va sorprendre la seva capacitat per entendre el futbol. Era un jugador amb alguna cosa diferent. Ja es veia. Hi ha nanos que amb 17 o 18 anys brillen deu minuts només quan tot els va de cara i ja està, però aquí el rendiment l’has de donar durant noranta minuts, cada set dies”, explica. “A ell li va anar molt bé l’etapa al Sant Andreu. Li va servir per madurar. Hi ha molts nois que tenen molt talent però que viuen en una bombolla. Ell havia estat a l’Espanyol i quan arribes a un equip de tercera divisió i et trobes amb jugadors veterans que porten tota la vida jugant en aquesta categoria, jugadors amb menys qualitat però més ofici que tu, i juguen ells i tu no, a vegades et pot costar d’assimilar. Jo sempre li deia: «Ferran, tu tens talent i ets tu qui ha de decidir si vol jugar en camps de tercera o ser professional.» Aquí va tastar el fang. En aquella època el club li pagava la gasolina, i mira’l ara. Jo li exigia moltíssim i el vam ajudar a créixer.”

Abans de fer el salt al primer equip quadribarrat, Jutglà va coincidir amb David Prats en el juvenil del Sant Andreu a divisió d’honor. Prats era l’entrenador d’aquell equip i és ara un dels homes de confiança de Xavi al Barça i Ferran és un dels seus soldats. Un dia marca en l’homenatge a Maradona contra el Boca Juniors, un altre dia fa el gol de la victòria contra el Linares en la copa i un altre dia fa dos gols contra el Costa Brava amb el filial. Així és Jutglà. És aquell quadre que tant llueix en una galeria d’art com en una sala d’estar. No li importa l’escenari ni el context. Li és igual el Camp Nou que el Nou Municipal de Palamós. És un soldat del gol. Joventut i aire fresc per al Barça de Xavi i talent per al Barça B de Sergi Barjuan. “És un jugador mentalment fort. Controla molt les emocions dins el camp. No té res a veure jugar en un camp de 1a FEF que fer-ho la setmana següent al Camp Nou contra l’Elx amb 50.000 espectadors, però ell actua igual”, explica Max Espígol, lateral de la Guineueta a tercera divisió i excompany de Jutglà en aquell juvenil de divisió d’honor. “És molt versàtil. S’adapta bé a les tres posicions d’atac, com s’ha pogut veure amb el Barça. Té un futbol molt vertical. La seva eclosió amb el primer equip ens ha sorprès a tots. Hi ha hagut lesions, ell ho estava fent bé al filial, Xavi ha confiat en ell i el resultat, aquí està”, explica.

Jutglà ha marcat en la lliga i en la copa amb el Barça, i dissabte jugarà el seu tercer clàssic de la temporada. Reforç de luxe per a Sergi Barjuan. Amb l’aturada de la lliga a la primera divisió, Xavi l’ha alliberat perquè pugui jugar amb el B. Dimarts va marcar els dos gols en l’empat contra el Costa Brava (2-2) i ara ja té la porteria del Madrid Castilla entre cella i cella. En el clàssic de filials de la primera volta jugat al Di Stéfano el 16 d’octubre no va marcar (0-0) i tampoc va poder-ho fer en el clàssic de la supercopa jugat a Riad (3-2). Jutglà va jugar la pròrroga, però ni ell ni el Barça van poder batre Courtois en el temps extra. Ara el seu objectiu és batre Toni Fuidias. El Madrid Castilla de Raúl González té una cita al Johan (19 h, Esport3). Ell té fam de clàssic: “Estic content de poder ajudar l’equip, per sumar un empat, tot i que tots hauríem preferit la victòria. Soc jugador del Barça B i estic a disposició del club per al que faci falta”, explicava dimarts en el postpartit, després del seu doblet a Palamós. “El partit contra el Madrid Castilla és un partit especial, tots ho sabem; tenim ganes de sumar els tres punts com sempre i contra el Madrid encara més”, hi afegia.

Autor de sis gols aquesta temporada amb el Barça B, Jutglà té ganes de marcar per fi contra el Real Madrid. Sergi li reserva un lloc en l’onze: “Jugar amb el primer equip i després tornar a baixar al filial és un canvi que costa molt. Però ell i Balde han fet un gran partit i això és el que se’ls exigeix. Se’ls demana aquesta implicació i oferir el treball que anteriorment els ha portat a dalt. El treball de Jutglà és molt gran. La seva prioritat és continuar treballant com ha treballat aquí sempre per estar preparat quan arribi una altra oportunitat amb el primer equip, que pot ser demà, demà passat o d’aquí a un cert temps”, explicava Sergi després de l’últim partit del Barça B.

Dani Guerrero augura un bon futur a Ferran Jutglà ja sigui al Barça o a primera divisió. Té el talent i té la mentalitat: “En el futbol modern, en què hi ha molta velocitat, costa trobar jugadors que ataquin bé els espais. Ell ho fa. És una virtut que té. A molts jugadors els agrada rebre la pilota als peus i encarar ells el rival, com podria ser un perfil com el de Dembélé, però costa trobar aquest altre perfil. Segurament, des de Pedro i Villa el Barça no tenia un jugador amb aquesta intuïció natural per atacar els espais.”

LES XIFRES DE FERRAN JUGLÀ EL CURS 21/22

3
gols
ha marcat amb el Barça. Un en la lliga (Elx), un en la copa (Linares) i un en la Maradona Cup.
6
gols
ha marcat amb el Barça B. Els dos últims van ser dimarts a Palamós contra el Costa Brava (2-2)
L’etapa al Sant Andreu li va servir per madurar. Aquí va tastar el fang. En aquella època el club li pagava la gasolina, i mira’l ara
Dani Guerrero
EXCAPITÀ A LA UE SANT ANDREU
2
clàssics
ha jugat aquest curs. Contra el Castilla al Di Stéfano (0-0) i el de Riad en la supercopa (3-2)
Jo li exigia moltíssim i el vam ajudar a créixer. Sempre li deia: «Ferran, tu tens talent i ets tu qui ha de decidir si vol jugar en camps de tercera o ser professional»
Dani Guerrero
EXCAPITÀ A LA UE SANT ANDREU
Controla molt les emocions dins el camp. No té res a veure jugar en un camp de 1a FEF que fer-ho la setmana següent al Camp Nou contra l’Elx amb 50.000 espectadors, però ell actua igual
Max Espígol
JUGADOR DE LA GUINEUETA
La seva eclosió amb el primer equip ens ha sorprès a tots. Hi ha hagut lesions, ell ho estava fent bé al filial, Xavi ha confiat en ell i el resultat, aquí està
Max Espígol
JUGADOR DE LA GUINEUETA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)