Barça

El club dels mil

L’uruguaià renova fins al 2026 i tindrà la mateixa clàusula que Ansu Fati, Pedri i Ferran Torres

És el següent de la llista, no és una operació senzilla

Gavi acaba contracte el 2023 i té una clàusula de 50 milions

L’agent de Roland Araujo (1999), Edmundo Kabchi, i el director de futbol del Barça, Mateu Alemany, van arribar el 5 d’abril a un principi d’acord per a la renovació del central uruguaià, un pacte que s’ha fet efectiu amb la renovació ja oficial del central uruguaià, que passa a formar part oficialment del selecte grup de jugadors de la plantilla amb una clàusula de mil milions. Els altres també són pals de paller del futur del primer equip, Ansu Fati, Pedri i Ferran Torres. El següent de la llista serà, si no es torcen les negociacions, Gavi, al qual el club també ha ofert un contracte fins al 2026 amb una clàusula de mil milions. Ara la té de 50 i acaba contracte la temporada vinent, un caramel per a les grans potències de la Premier i la Champions.

El gran salt

Araujo, que ha signat fins al 2026 tot i algunes ofertes que l’obligaven a reflexionar molt bé els seus següents passos, va arribar al Barça l’estiu del 2018 com un autèntic desconegut. El seu club de formació, el Boston River, és un clàssic de la ciutat de Montevideo però està lluny de la fama del Peñarol i el Nacional en una capital on el futbol va molt més enllà de l’esport. El Barça va pagar 5,2 milions per un defensa amb una constitució física envejable però calia veure com s’adaptaria a Europa i sobretot al club blaugrana. Va debutar amb el primer equip l’octubre del 2019 amb Ernesto Valverde a la banqueta i l’any següent ja debutava com a internacional absolut, un honor que el confirmava com un dels centrals de moda a Sud-amèrica.

El contracte d’Araujo, amb 200 milions de clàusula, s’acabava el 2023 i per això Xavi i la direcció esportiva tenien pressa a lligar un jugador que pot marcar una etapa en el club i que molts ja comparen amb Carles Puyol. De fet, com el de la Pobla, l’internacional ha demostrat que pot ser també un lateral dret de garanties.

Koeman i Xavi

Tant amb el neerlandès com amb el tècnic de Terrassa, el protagonisme de l’uruguaià ha estat sempre vital fins a consolidar-se com a titular gairebé indiscutible. Dels 78 partits que ha jugat en el primer equip, en 39 ho ha fet aquesta temporada amb Koeman i Xavi, que havia insistit en la renovació del jugador. “Per nosaltres és una garantia comptar amb ell. Tenim central per a 10 anys o més”, va remarcar l’entrenador quan el jugador negociava la renovació.

Entre les seves característiques també hi ha la capacitat golejadora, sobretot en situacions de pilota parada (sis gols), la rapidesa en les cobertures defensives i la sortida de pilota. Aquest era un dels punts febles quan va arribar al Barça B però aquesta temporada el percentatge de passades completades amb èxit s’aprova al 90% segons es estadístiques del club.

En la decisió sobre renovar pel Barça o acceptar alguna de les ofertes que tenia sobre la taula, Araujo també va escoltar l’opinió de Luis Suárez, company de selecció i el jugador uruguaià més rellevant de la història del club blaugrana.

“Felicitat enorme”

Tot i que divendres hi haurà un acte al Camp Nou per presentar la renovació del jugador, aquest ja va parlar en els mitjans del club sobre l’acord. “Per a mi és una felicitat enorme poder-me quedar aquí. Això és fruit de molta feina. Estic agraït a la meva família, al meu club, als meus companys, també als tècnics que sempre em van ajudar.” “Quan vaig ser per primera vegada al Camp Nou, tota la gent li deia «uruguaià» a Luis [Suárez]. I jo em vaig quedar –hi afegeix– impressionat pensant que tant de bo un dia m’ho diguessin a mi. Que la gent estigui donant-me suport des del principi fa que sigui feliç, que estigui content. Sentir aquest suport és espectacular.”

Els centrals

Araujo és una de les apostes per trobar un relleu de llarga durada per a Gerard Piqué (35 anys), tot i que el club també té lligat el danès Andreas Christensen (1996, Chelsea) com a central per a la temporada 2022/23. El danès, l’uruguaià més Piqué, Eric Garcia i Lenglet seran els cinc centrals de Xavi. Umtiti, tot i la seva renovació amb un salari molt més baix fins al 2026, no compta i el seu agent continua buscant un equip per al francès.

Operacions imminents

A banda de la renovació de Gavi, amb una clàusula assequible per als clubs de la Premier, la pròxima renovació serà la de Sergi Roberto, que signarà un contracte a la baixa per petició de Xavi Hernández. El club també ha de decidir sobre la clàusula per renovar un curs més Alves. El seu rendiment, el cost i l’ascendència sobre els companys fan pensar que el brasiler continuarà una temporada més.

El club necessita també vendre de forma urgent jugadors per quadrar els comptes i complir amb el límit salarial. Un dels candidats és Dest si Xavi considera que Sergi Roberto, Alves i Araujo poden cobrir el flanc dret de la defensa. Més problemes hi haurà amb els jugadors cedits. Els casos més flagrants són els de Pjanic i Coutinho, ara mateix en el Besiktas i l’Aston Villa. En el cas del bosnià, el club turc ja ha fet saber que no vol més el jugador.

L’AGRAÏMENT

“Això és el fruit de molta feina; estic agraït al club, als jugadors i als tècnics per tot”

LA DADA

78
partits.
Són els que ha jugat ja Araujo amb la samarreta del primer equip del Barça

LUIS SUÁREZ

“Sentir la gent com cridaven ‘uruguayo’ em va deixar impressionat”

El 2023, punt d’inflexió

Entre l’estiu vinent i el del 2023, fins a 11 jugadors acaben contracte ara mateix al Camp Nou. Hi ha casos en què el Barça negociarà com sigui la continuïtat d’alguns d’aquests jugadors, com ara Gavi i Busquets, però molts altres acabaran deixant en aquest període de temps el primer equip en una nova fase de renovació ara sí que absoluta. Parlem de Neto, Memphis, Mingueza, Riqui, Alves, Dembélé, Adama, Luuk de Jong i fins i tot Sergi Roberto, que si renova ho farà només per a una temporada. També Umtiti ho farà. Mateu Alemany sembla que ha llançat la tovallola per Dembélé tot i les paraules de Xavi elogiant el jugador, el més incisiu aquestes últimes jornades en atac. Trobar un extrem que desequilibri i un 9 que no perdoni en un mercat que s’ha tornat boig són les prioritats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)