Barça

Un líder menys

La tendinopatia de Gerard Piqué a l’adductor esquerre empitjora i difícilment tornarà a jugar aquesta temporada

L’absència del central, un puntal a la defensa, no sempre afecta els resultats

Gerard Piqué és el líder de la defensa des de fa temporades. El central va créixer al costat de Carles Puyol en els seus inicis com a blaugrana i li va agafar el relleu quan es va retirar. Ell ha estat l’únic fix d’un eix defensiu que ha compartit amb Mascherano, Mathieu, Vermaelen, Umtiti, Lenglet, Araujo o Eric Garcia. Les parelles han anat variant, però ell ha continuat sent intocable per a tots els entrenadors.

Als 35 anys, Piqué està vivint les temporades més difícils amb el club. El 3 del Barça encadena dos cursos en què, més enllà dels mals resultats esportius i de la delicada situació institucional i econòmica, les lesions li han fet la guitza. Ahir, el club va confirmar la reagudització de la tendinopatia que té a l’adductor llarg de la cuixa esquerra. El central es perdrà el decisiu duel de demà contra el Betis al Benito Villamarín (21 h), en què l’equip confia a segellar el bitllet per a la propera Champions. Les molèsties que ha anat arrossegant les últimes setmanes el fan parar i no sembla que pugui reaparèixer. Queden quatre partits i Piqué podria dir adeu a la temporada. Ha forçat i el seu cos sembla que ha arribat al límit.

El de demà serà el desè partit que es perdrà el català, entre lesions, molèsties i sancions. Si es mira el balanç de resultats en aquests duels, el Barça ha pagat l’absència del central precisament en el moment més important de la temporada. Dels cinc enfrontaments que Piqué es va perdre entre l’agost i el febrer, el Barça no en va perdre cap –quatre victòries i un empat–. Ha estat aquest mes d’abril, en què l’equip de Xavi ha deixat escapar els títols, quan el conjunt blaugrana ha patinat més sense ell: victòria contra el Llevant, però derrotes contra l’Eintracht i el Cadis al Camp Nou. Va reaparèixer amb victòria a Anoeta, però tres dies després va descansar contra el Rayo Vallecano. L’equip va tornar a perdre a casa.

El curs passat, Gerard Piqué va estar de baixa pràcticament tres mesos per culpa d’una lesió al genoll que es va fer al camp de l’Atlético al novembre. El central es va perdre 23 partits fins al febrer, amb un balanç de 16 triomfs, tres empats i quatre derrotes. El genoll el va tornar a fer parar després de coronar la remuntada en la copa contra el Sevilla. Llavors, el Barça va guanyar quatre partits, va empatar-ne un i va perdre el clàssic contra el Madrid, en què Piqué va anar convocat però no va jugar.

En general, les absències de Piqué s’han notat més en el joc que en els resultats, exceptuant aquest mes d’abril, en què tots dos conceptes han anat junts. En els precedents més recents i en el d’altres temporades, l’equip ha trobat més a faltar el seu lideratge, la seva col·locació, la sortida de pilota o el treball defensiu que no pas les victòries. També és cert que, a diferència d’aquest curs, en les altres ocasions el Barça tenia nombrosos arguments de mig camp cap endavant, començant pel més important: Leo Messi. Aquest any, l’equip va necessitat de jugadors decisius a la parcel·la ofensiva que puguin desencallar els partits quan és necessari.

El record del 2014

L’últim cop que Piqué es va lesionar en el tram decisiu de la temporada, el Barça també ho va pagar. Va ser en la temporada 2013/2014. El central es va fer una fissura al maluc contra l’Atlético de Madrid en l’anada dels quarts de final de la Champions (1-1). En aquell moment, els blaugrana eren segons en la lliga, a un sol punt dels colchoneros, i havien de disputar la final de la copa del Rei contra el Madrid.

El balanç va ser desastrós. En la lliga de campions, la tornada al Calderón va acabar amb derrota culer i adeu a la màxima competició europea. La final de la copa es va perdre per 1-2. En la lliga, el conjunt blaugrana va deixar escapar el títol tot i vèncer contra el Betis, l’Athletic i el Vila-real. La derrota al camp del Granada i els empats contra el Getafe i l’Elx haurien permès al Barça arribar al duel decisiu al Camp Nou contra l’equip de Simeone amb el títol a les mans. Piqué va reaparèixer aquell dia, però no va ser suficient i la lliga es va escapar.

Poques alternatives

Amb la baixa de Piqué per a demà, i potser per al que queda de temporada, Xavi perd un líder en un moment delicat anímicament i futbolísticament. A més, haurà de trobar una nova parella de centrals. La lògica indica que Araujo i Eric Garcia ocuparan l’eix de la defensa en els pròxims partits. Tots dos estan cridats a ser els centrals del present i del futur, per la seva edat i la seva projecció. De fet, entre tots dos s’han dedicat a acompanyar Piqué aquesta temporada: la parella més utilitzada ha estat la dels dos catalans, i la segona, la formada per Piqué i l’uruguaià. La tercera és la que formen Eric i Araujo, tot i que no han arribat ni a la desena de partits junts. Lenglet ha compartit eix amb tots tres quan la situació ho ha requerit, però no és una opció predilecta per a Xavi. Umtiti només ha jugat un partit en tota la temporada i Mingueza ha estat utilitzat al lateral dret. Faves comptades.

Amb Ronald Koeman
Barça-Getafe 2-1
Araujo-Lenglet *Eric sancionat
Amb Sergi Barjuan
Dinamo-Barça 0-1
Eric-Lenglet
Celta-Barça 3-3
Eric-Lenglet
Amb Xavi Hernández
Barça-Elx 3-2
Eric-Lenglet *Araujo al lateral dret
València-Barça 1-4
Araujo-Eric
Llevant-Barça 2-3
Araujo-Eric
Barça-Eintracht 2-3
Araujo-Eric
Barça-Cadis 0-1
Eric-Lenglet *Araujo sancionat
Barça-Rayo 0-1
Araujo-Eric

UNA CONSTANT

Les lesions han frustrat la continuïtat del central els darrers dos anys

MAL MOMENT

Piqué no va jugar en les tres últimes derrotes del Barça aquesta temporada

ERIC GARCIA-ARAUJO

El català i l’uruguaià, present i futur, apunten a parella de centrals titular

Un maldecap per a Xavi

La temporada del Barça ha estat marcada per les lesions. Dels 25 jugadors amb fitxa de la primera plantilla, prop d’una vintena s’han perdut algun partit per lesió. Només Neto, Dani Alves, Busquets, Riqui Puig, Aubameyang, Luuk de Jong i Adama han sobreviscut a la plaga d’afectacions físiques de l’equip. Ferran va arribar encara lesionat. A més, cal sumar-hi la covid i el brot que va deixar tocat el conjunt blaugrana al mes de gener. El Barça va quedar en quadre per a la visita al camp del Mallorca, un partit que va arribar a perillar. La covid també va afectar Gavi, amb fitxa encara del filial. Ni Ronald Koeman, ni Sergi Barjuan ni Xavi Hernández han aconseguit tenir la infermeria completament buida en algun moment d’aquesta temporada. Actualment, a banda de Piqué, són baixa per lesió Pedri, Nico, Dest i Sergi Roberto. El curs passat, el 2020/2021, el Barça també va tenir nombroses lesions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)