Barça

Un trasllat temporal

El Barça i l’Ajuntament de Barcelona formalitzen l’acord que permetrà al club blaugrana jugar a Montjuïc la temporada 2023/24

El trasllat costarà entre 15 i 20 milions d’euros, incloent-hi el lloguer i diverses adequacions

Acord tancat. El Barça canviarà de casa durant la temporada 2023/24. Un trasllat momentani a un dels llocs emblemàtics dels Jocs Olímpics de Barcelona 92: l’estadi olímpic Lluís Companys. Un conveni que formalitza que les obres de l’Espai Barça segueixen el seu curs. De fet, Joan Laporta va assegurar en l’acte de l’acord per aquest trasllat que la primera fase de la reconstrucció del nou Camp Nou ja ha començat aquest mes, tal com estava previst. Unes obres que duraran pràcticament tot el curs, però que “no afectarà la comoditat dels socis”. Serà després, la temporada 2023/24 quan els culers hagin de fer les maletes durant un temps, mentre el gruix principal de les reformes de l’estadi estiguin en el seu punt de màxima ebullició.

Entre 15 i 20 milions

“Hola Barça!”. És el missatge que l’Ajuntament de Barcelona va utilitzar per donar la benvinguda al club blaugrana a Montjuïc. “La ciutat estarà al costat del club durant aquest trànsit”, va assegurar Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde del consistori barceloní. I per facilitar aquest canvi, tant l’estadi com l’entorn han d’experimentar una sèrie d’adequacions. El Barça serà el que assumeixi la major part dels costos que impliquin aquests canvis. En total, el trasllat al Lluís Companys costarà entre 15 i 20 milions a l’entitat blaugrana. “És la xifra de referència que tenim. No puc concretar perquè anirem liquidant-ho partit a partit”, va dir Laporta. Aquesta xifra engloba el lloguer, les millores que s’hagin de fer a l’estadi, els serveis de dia de partit (seguretat, neteja, etc.) i el pla de mobilitat que reforçarà la xarxa de transport fins a Montjuïc. Aquest últim cost serà compartit amb l’Ajuntament de Barcelona: 7,2 milions, dels quals un 66% els assumirà el Barça –4,6 milions– i un 34%, el consistori –2,6 milions–. Aquest pla de mobilitat fomentarà la utilització del transport públic i la sostenibilitat. Es reforçarà el funicular i s’habilitaran busos llançadora fins a l’estadi. També hi haurà un servei més ampli de Bicing i es milloraran les escales mecàniques. A més, es reforçaran els pàrquings per als autobusos de les penyes. “Estem parlant de l’estadi icònic de la Barcelona Olímpica i volem que sigui l’epicentre del barcelonisme”, va assegurar Laporta. “Hem d’accelerar les inversions ja previstes pel que fa a l’accessibilitat a la muntanya”, va remarcar Collboni.

Pel que fa a les millores de l’estadi, Joan Laporta va especificar que caldrà renovar la graderia de premsa i els vestidors, a banda de potenciar una zona d’aparcament intern. Tot plegat estarà pensat per millorar el confort dels socis el dia de partit. “Les instal·lacions estan en molt bones condicions, però hi haurem de facilitar l’accés de 55.000 persones i cal modernitzar diversos espais i adaptar-los per a un partit del Barça”, va aclarir Laporta.

Un sol curs

El màxim mandatari blaugrana també va deixar clar que, si no sorgeix cap mena d’imprevist, el Barça només jugarà una temporada a l’estadi Lluís Companys: “En el pla d’execució d’obres està previst que tornem al Camp Nou la temporada 2024/25. Els veïns de les Corts ens esperaran amb ganes. Però agraïm a la ciutat que ens permeti estendre aquest conveni si hi ha algun problema”, va explicar. De la mateixa manera, el club no preveu en cap cas començar a jugar abans de l’estiu del 2023: “Necessitem protegir el compte de resultats. El Camp Nou, que té capacitat per a gairebé 100.000 persones, ens proporciona uns ingressos que no podem perdre. Mentre el puguem utilitzar, ho farem. La ciutat estarà preparada perquè s’hi celebrin partits abans, però està descartat”, va insistir. Precisament també va ser preguntat per aquest impacte econòmic que el club deixarà d’ingressar en dia de partit en un estadi amb menor capacitat. Laporta va ser clar: “Ens en sortirem. Hi ha coneixement, capacitat i imaginació per trobar una solució i compensar aquests ingressos, en cas que minvin. Estic tranquil.” Pel que fa al finançament, el president blaugrana va explicar que continuen treballant amb Goldman Sachs per aconseguir la millor operació possible.

Un dels punts calents d’aquest trasllat, i també de les obres que afectin temporalment la capacitat del Camp Nou, és el sistema de rotació que permeti als socis amb abonament accedir a l’estadi. En aquest sentit, Joan Laporta va deixar clar que tot es farà de manera democratitzada: “Serà un sistema democràtic. Volem que tots els abonats puguin tenir el seu torn i que el màxim de barcelonistes tinguin accés als partits del Barça a Montjuïc.”

10 anys sense futbol

L’estadi Lluís Companys va acostumar-se als partits de futbol. Entre el 1997 i el 2009 hi va jugar l’Espanyol després d’abandonar l’antic camp de Sarrià. El club blanc-i-blau es va acomiadar del recinte olímpic el 31 de maig del 2009. Però l’últim duel que s’ha vist a Montjuïc va ser el 30 de desembre del 2013, quan s’hi va disputar un Catalunya-Cap Verd –victòria 4-1 del combinat català–. Això vol dir que haurà passat gairebé una dècada des de l’últim cop que l’estadi Lluís Companys va presenciar un partit de futbol. Un fet que no preocupa en absolut Joan Laporta: “L’estadi està perfectament habilitat per jugar-hi enfrontaments de primer nivell. Ja farem les obres de condicionament necessàries. Al Camp Nou ja canviem la gespa regularment. Estem tranquils, no ens preocupa gens. Estem contents d’haver trobat aquesta solució”, va explicar el president blaugrana. I és que en un primer moment s’havia plantejat l’estadi Johan Cruyff com a residència temporal durant aquest any d’obres. Finalment, el Lluís Companys, amb capacitat per a 55.000 espectadors, és la seu escollida.

L’últim cop que el Barça va jugar a Montjuïc va ser el 21 de gener del 2009. Va ser com a visitant, com ha fet la majoria de vegades, en un derbi de quarts de la copa que va acabar amb empat a zero. A partir de la temporada 2023/24 ho farà com a local. El Barça i la seva gent s’hauran d’acostumar a caminar fins a la muntanya de Montjuïc i asseure’s en unes graderies alienes per veure el seu equip de futbol.

El club procurarà que tots els socis abonats que ho desitgin tinguin el seu torn i puguin anar a l’estadi
Estem contents amb la solució que hem trobat. Tenim una bona relació amb l’Ajuntament
Joan Laporta
president del barça
És un honor donar la benvinguda al Barça al seu nou espai. Començarà una etapa de canvi
Jaume Collboni
primer tinent d’alcalde de bcn
És tot un privilegi formar part d’aquest entorn. Gràcies per deixar-nos compartir l’esperit olímpic de la ciutat de Barcelona

Joan Laporta es mostra optimista amb les palanques econòmiques

Ha passat gairebé una setmana des de l’assemblea de compromissaris que va aprovar que el Barça pugui vendre un 49,9% de BLM i cedir fins a un 25% dels drets televisius. Dues operacions enfocades a reactivar i sanejar l’economia del club, que està en una situació molt delicada. Amb el vistiplau dels socis concedit, Laporta va explicar que la palanca relativa als drets televisius serà la primera a executar-se: “Aviat en tindreu notícies. S’hi ha treballat intensament aquests dies i estem a punt de concloure aquesta primera operació. Al juliol, amb més tranquil·litat, abordarem l’altra”, va assegurar. El president blaugrana va explicar que pensen en fer entre dues i tres accions que permetin “aconseguir fons propis positius, retornar el deute de manera raonable i sostenible i fer les inversions necessàries perquè els nostres equips siguin competitius”. Tot i això, no va voler parlar de fitxatges quan va ser preguntat per alguns noms propis del mercat d’estiu que podrien reforçar la plantilla de Xavi Hernández.

El Barça confia tancar algunes d’aquestes operacions, com ara les de Christensen i Kessié, que ja tenen un acord tancat amb el club, en les pròximes setmanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)