Barça

Un mercat disparat

El Barça activarà imminentment una palanca amb la venda d’un 10% dels drets televisius durant 25 anys per tancar el curs amb beneficis i generar un ‘fair play’ que li permeti competir en una finestra de fitxatges encarida

Quan encara no s’ha arribat al mes de juliol, ja hi ha hagut tres traspassos de 100 milions

Just ha començat l’estiu i el mercat està en unes xifres imponents, de gairebé final de finestra. Encara no és ni el mes de juliol i ja s’han efectuat fins a tres traspassos que han abastat els 100 milions d’euros; Aurélien Tchouameni (del Mònaco al Real Madrid), Darwin Núñez (del Benfica al Liverpool) i Erling Haaland (del Borussia Dortmund al Manchester City). Tres operacions que posen el llistó, només d’engegar, molt amunt. És el context que es troba el Barça, amb uns rivals que tenen múscul i l’utilitzen, mentre espera activar les palanques. Els 600 milions d’euros que li han d’entrar amb la venda de fins a un 49,9% de Barça Licensing & Merchandising (BLM) i de la cessió de fins a un 25% dels drets televisius li haurien de fer recuperar la normalitat en termes econòmics i li haurien de permetre moure’s em el mercat i competir-hi. “La combinació de totes dues operacions saneja el club econòmicament, abans del previst”, va explicar Joan Laporta. S’espera, de fet, que entre avui i demà, el 30 de juny és el dia límit, el club anunciï l’activació d’una primera palanca amb la venda d’un 10% dels drets televisius els pròxims 25 anys al fons d’inversió Sixth Street, en una maniobra que li aportarà liquiditat financera, uns 200 milions d’euros, que li permetran acabar el curs amb beneficis, cosa que no havia passat els dos últims, i, també, generar fair play, per poder-se moure en el mercat.

En aquest sentit, el Barça té com a prioritat la incorporació de Robert Lewandowski, que ja ha donat el sí a l’entitat blaugrana, però que no aconsegueix que el Bayern, amb el qual té contracte fins al 2023, s’avingui a negociar. No serà el club bavarès l’únic os dur de rosegar per fitxar, en un mercat en què el producte està molt encarit i ja no només pels tres esmentats traspassos de Tchouameni, Darwin i Haaland. I és que hi ha hagut altres operacions que palesen aquesta inflació i que, a més, posen de manifest la superioritat econòmica dels clubs anglesos. Que el catorzè de la Premier League, Aston Villa, sigui capaç de fitxar al quart de la lliga espanyola, el Sevilla, Diego Carlos, n’és el clar exemple. 31 milions d’euros van pagar els villans al Sevilla per obtenir els serveis del central brasiler. També a Anglaterra, un altre equip que no està entre els capdavanters del campionat, el West Ham, ha pagat 35 milions euros per Nayef Aguerdi, de l’Stade Rennais, i en vol pagar cap a 40 per Arnaut Danjuma, del Vila-real, un dels millors equips de la lliga espanyola i semifinalista de la Champions. I encara en la Premier, el Leeds, que va acabar la lliga dissetè i que es va salvar en l’última jornada, ha desembutxacat 33 milions d’euros per Brenden Aaronson, del RB Salzburg. Si ho comparem amb la lliga espanyola, traient el de Tchouameni, la inversió més gran fins al moment l’ha feta la Real Sociedad per Mohamed-Ali Cho, per qui va pagar 12 milions.

La tendència

L’excepcionalitat d’aquest mercat, respecte al dels últims anys, radica en com de primerencs han estat aquests fitxatges de tants diners, unes operacions que s’acostumen a fer en els últims compassos. Així va passar amb els tres més cars de la història: el de Neymar (222 milions), del Barça al PSG, es va fer a l’agost; el de Mbappé (180), del Mònaco al PSG, l’últim dia de mercat, i el de Dembélé (140), del Dortmund al Barça, en l’última setmana d’agost. D’altres que van trencar registres en el seu dia, com ara el de Pogba (105), de la Juve al United, o el de Bale (100), del Tottenham al Madrid, també es van fer al final del mercat.

I la tendència estava sent similar darrerament. L’estiu del 2020, l’any de l’aparició de la covid-19, la incorporació més important va ser la de Havertz, per qui el Chelsea va pagar 80 milions d’euros al Leverkusen, no es va arribar als tres dígits. Sí en el següent, però aquests fitxatges no van obrir foc en el mercat, ni de bon tros. Tant el de Jack Grealish pel Manchester City, que li va costar 117 milions, procedent de l’Aston Villa, com el de Romelu Lukaku, de l’Inter al Chelsea per 113 milions, van arribar a l’agost, en l’última setmana que la finestra de fitxatges estava oberta a la Premier League.

EL TOP 5 DE FITXATGES MÉS CARS DELS ÚLTIMS MERCATS D’ESTIU

2022 (aquest)
1- Aurélien Tchouameni
100 milions (Real Madrid)
1- Darwin Núñez
100 milions (Liverpool)
1- Erling Haaland
100 milions (Man. City)
4- Sadio Mané
41 milions (Bayern)
5- Fábio Vieira
40 milions (Arsenal)
2021
1- Jack Grealish
117 milions (Man. City)
2- Romelu Lukaku
113 milions (Chelsea)
3- Jadon Sancho
85 milions (Man. United)
4- Achraf Hakimi
66 milions (PSG)
5- Ben White
58 milions (Arsenal)
2020
1- Kai Havertz
80 milions (Chelsea)
2- Víctor Oshimen
75 milions (Nàpols)
3- Rubén Dias
68 milions (Man. City)
4- Leroy Sané
60milions (Bayern)
5- Timo Werner
53 milions (Chelsea)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)