Barça

ROBERT LEWANDOWSKI

FUTBOLISTA DEL BARÇA

“Fer gols em continua provocant èxtasi”

L’ariet polonès parla amb L’Esportiu de com se sent en el conjunt blaugrana, amb el qual no podrà jugar pròximament per la sanció de tres partits que li van imposar. “Aprofitaré aquest temps per preparar-me millor per al que queda de curs”, explica

Al Barça estic veient que puc marcar tipus de gols diferents dels que havia anotat en els meus clubs anteriors
Amb els anys he après com preparar-me per a la competició. Sé el que haig de fer perquè un entrenament sigui més efectiu per a mi

Robert Lewandowski (Varsòvia, Polònia, 1988) és algú molt disciplinat. No és casualitat que amb 34 anys sigui un dels millors jugadors del planeta i que hagi caigut dempeus al Barça, amb el qual suma 18 dianes en quatre mesos de competició abans del mundial. I aquesta disciplina la desprèn en tot moment, a dins del terreny de joc, en l’entrenament i els partits, i també a fora. Engalanat amb un jersei nadalenc, parlant en anglès, tret d’un “Hola” al principi per saludar i un “Gracias” i un “Adiós” al final per acomiadar-se, acudeix, educat, a la cita amb L’Esportiu a la Ciutat Esportiva Joan Gamper, tot seguit d’exercitar-se i d’atendre altres compromisos amb més mitjans de comunicació. Després de brindar per les festes i el que ha de venir, entra en una sala que hi ha al centre d’entrenament blaugrana, mira el mòbil ràpidament i s’asseu per parlar amb aquest diari. Seriós però distès, recte però reflexiu, escolta amb atenció i es pren temps per respondre amb tranquil·litat, mesurant, això sí, disciplinat, és clar, cada paraula.

Què se sent quan es marca un gol?
És especial. És una sensació d’èxtasi. En els primers segons no sents res, però de seguida ja sents els aficionats a l’estadi i després ja és un sentiment increïble.
En el mundial, amb Polònia en va fer dos. Va plorar en el primer que va marcar...
No havia marcat mai en una copa del món i va ser un moment emocionant. No es tenen gaires oportunitats de marcar en un mundial per a la teva selecció, cada partit pot ser l’últim i per això va ser tan especial i tan maco per a mi.
El gol s’aprèn o és innat?
Sempre es pot aprendre. Es tracta de buscar la millor manera per evolucionar i no quedar-se, en aquest sentit, fent sempre el mateix gol, marcant en una situació similar. S’han de provar coses noves. Al Barça ho estic veient, puc marcar diferents tipus de gol dels que havia marcat als meus clubs anteriors; per la lliga, pels companys i pels oponents, que son diferents. És un nou repte i soc més flexible en la manera de com puc marcar un gol.
Els seus millors registres golejadors són a partir dels 30 anys. L’edat és un número, vostè n’és l’exemple. Però com ho explica?
Precisament pel temps. Amb els anys he guanyat força i també he anat aprenent com preparar-me per a la competició. Sé perfectament el que haig de fer perquè un entrenament sigui més efectiu per a mi i també, és clar, tinc més experiència i això ajuda dins del camp.
En aquest punt de la seva carrera. Quina és la seva millor virtut?
Sempre intento jugar un millor futbol. Intento trobar coses noves que donin un plus al meu joc, que no només sigui marcar gols, i ajudar els meus companys amb accions més efectives. Treballo en tot això per ser cada dia millor futbolista.
Parlem dels llançaments de penal, vostè és un especialista. Expliqui la seva tècnica; sempre mira el porter, fent una mica de parada, abans de xutar per esperar què fa i després triar costat.
A vegades canvio. Mirin, en la copa del mon, contra Mèxic, vaig utilitzar la fàcil de xutar directament la pilota i vaig fallar. No sempre els xuto així esperant. De vegades intento que el porter pensi que espero fins al final i xuto ràpid. És loteria, però per mi és molt important aprendre dels errors que faig i és un aspecte que practico. Insisteixo, sempre es pot millorar i aprendre. I en un penal el més important és estar concentrat, centrar-se en el llançament, focalitzar-se i estar calmat.
I quan en falla un o té un mal partit, hi dona moltes voltes? Hi pensa molt?
Quan ho has fet malament no s’hi ha de pensar gaire. Sí en com millorar i com arreglar-ho, però no trencar-s’hi el cap. Els anys això ho fan més fàcil perquè ràpidament ja saps què has fet malament i que el millor és centrar-se en el següent partit per guanyar-lo i mostrar que només va ser un mal dia. És normal tenir partits dolents perquè no som màquines, som humans, amb emocions, però quan això passa toca apartar les males sensacions i les males energies i centrar-se en el partit. No pots estar sempre a dalt de tot i marcant gols. És impossible. Es pot tenir una o dues setmanes dolentes, que poden ser quatre o cinc partits, que són molts és veritat, però les dues setmanes següents poden ser espectaculars i cal pensar en això. És futbol.
La pressió és gran, també.
Sé el que és jugar sota pressió, no és una cosa nova. Però el suport que estic notant a Barcelona ho fa més fàcil. Quan sento el Camp Nou corejant el meu nom, això em dona força extra, més energia per jugar millor, perquè aquest escalf per mi significa molt i em fa donar més sobre el terreny de joc.
Com està després del mundial?
Molt bé. Vam aconseguir l’objectiu i, a més, vaig marcar dos gols i vaig fer una assistència. I amb el Barça crec també que el mundial ens pot anar molt bé en un aspecte col·lectiu perquè jugar una competició d’aquest nivell és molt important per a la gent jove. És una vivència diferent i per al que queda de temporada pot anar-nos molt bé. Podrem jugar més des de l’experiència, amb més confiança. Som un equip amb una qualitat i un potencial increïbles i ara ens toca demostrar-ho al camp.
Per la sanció (tres jornades) es perdrà els següents partits. Encara hi pensa en el càstig?
Sí... sí m’ho pregunta ara, doncs sí que hi penso. La sanció és massa dura. Però bé, m’ho miro com una oportunitat per així preparar-me millor. Ara tinc més temps per posar-me a punt per al meu primer partit, perquè això és molt llarg. Comencem ara i no acabarem fins al mes de juny, sis mesos. Utilitzaré aquest temps per entrenar-me, perquè jo no acostumo a tenir-ne tant per fer aquest tipus de treball extra i ara sí que el tindré. El vull aprofitar per estar més en forma i més ben preparat per al que queda de temporada.
La supercopa (semifinal, el 12 de gener) sí que la podrà jugar. És la seva primera oportunitat per guanyar un títol com a blaugrana.
Seria fantàstic guanyar aquest primer títol amb el Barça. Primer, però, hem de guanyar el Betis en la semifinal i després la final en el següent partit. Si aconseguim aquest títol estaré molt feliç perquè un títol sempre és un títol.
En l’equip ha encaixat com un guant. Ha estat tan fàcil com ha semblat des de fora?
Des del primer moment vaig intentar utilitzar la meva experiència per adaptar-me a l’equip. No només aprendre la manera de jugar, sinó mostrar als meus companys què podríem fer junts. Al final guanyar ho fem junts, igual que perdre. A l’estiu, quan vaig saber que venia al Barça, no volia perdre el temps adaptant-me a l’equip i a LaLiga, volia estar preparat i acoblat en el primer partit. Vaig arribar amb la mentalitat de fer veure a l’equip que era aquí per ajudar-los i que tots junts podem guanyar.
Per què va triar el Barça?
És un club gegant. I, després de tot el que havia assolit al Bayern, tenia clar que el següent capítol en la meva carrera era venir aquí, jugar a LaLiga i guanyar els pròxims títols del Barça. És un somni per mi jugar aquí.
L’eliminació de la Champions League ha de servir a aquest equip per aprendre?
Segur. Tot i que és dolorós no jugar ara la Champions League. Penso que les lesions que vam tenir en l’aturada internacional de finals de setembre, la majoria defenses, ens van fer perdre el ritme. En la lliga potser no, però en la Champions, quan jugues contra equips com ara el Bayern o l’Inter, aquests petits detalls que vam perdre perquè vam haver de canviar en cada partit, amb un nou sistema i nous jugadors, no ens van permetre tenir aquests partits sota control, i va ser complicat. Tot i això, vam estar molt a prop. En l’últim contra el Bayern ja no teníem possibilitats, però contra l’Inter al Camp Nou, que era el que havíem de guanyar, si haguéssim tingut estabilitat en l’equip probablement no haguéssim encaixat tres gols. Si marques tres gols a casa i n’encaixes tres, hi ha alguna cosa que no rutlla. Les lesions ens van fer perdre estabilitat i si haguessin estat un o dos partits, ho hauríem pogut suportar, però un mes va ser massa. Vam perdre aquesta estabilitat, la confiança en defensa, i és per això que vam encaixar tants gols.
En aquest sentit, vostè va dir que en el futbol de vegades cal saber com guanyar i no com jugar per guanyar.
He de dir que en la lliga sí que ho fem, però a Europa hem de fer un pas més. En la lliga ho estem fent molt bé, anem primers, això ho demostra i espero que continuem així, però en la Champions, no, i allà la clau va ser el que els comentava: les lesions i el fet d’encaixar massa gols. En la Champions no vam ser prou forts com a equip.
I com s’aprèn això?
En la lliga hem de continuar guanyant. Tant és com de fort sigui el rival al qual ens enfrontem, l’hem de guanyar. I en l’Europa League, contra el Manchester United també és un desafiament dur i un oponent complicat, però si volem créixer hem d’estar preparats per guanyar qui tinguem al davant.
És un líder a l’equip. Es veu des de fora, ho diu Xavi també. S’hi sent, de líder?
Intento donar el millor de mi a l’equip. Ajudo els meus companys, sé que tinc experiència, he après molt de futbol perquè he tingut entrenadors boníssims. A vegades, durant un partit, veig un moviment que fa el rival, que pot ser interessant per aprofitar-ho nosaltres i aleshores vaig amb algun company i, per exemple, li dic: “Mira, aniré cap aquí, això deixarà un espai lliure allà, utilitza’l.” Son detalls que serveixen i que ens poden acostar a guanyar partits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)