Barça

El fitxatge és Gavi

El Barça inscriu Gavi després que LaLiga acati una sentència judicial i evita el drama perquè tenia una clàusula alliberadora en el nou contracte

Hèctor Bellerín marxa traspassat a Portugal, a l’Sporting Club

Gavi ja és a tots els efectes futbolista de ple dret del primer equip del Barça. Ara sí. Oficial. El club s’havia assegurat la seva continuïtat des del mes de setembre, amb un acord de renovació signat fins al 2026 i amb una clàusula de 1.000 milions d’euros, però faltava formalitzar el seu nou status a la seu de LaLiga. L’oficialització s’havia de produir en aquesta finestra del mercat d’hivern i ha acabat arribant en l’últim dia. El nom de Gavi va aparèixer escrit al web de LaLiga a quarts de sis de la tarda i en aquest precís instant va respirar tot el barcelonisme. Enrere queda definitivament el seu contracte com a juvenil. Moviment confirmat i els culers tranquils. Era una absoluta prioritat oficialitzar aquesta operació perquè en la renovació signada per Gavi el mes de setembre passat hi havia una clàusula que explícitament deia que si aquesta renovació no quedava formalitzada ara, el 30 de juny el jugador quedava lliure i podia fitxar per qualsevol altre club a cost zero. No haver tancat aquesta carpeta ara era una temeritat que el Barça no es podia permetre sota cap concepte. No passa aquesta circumstància, en canvi, amb les renovacions de Ronald Araujo i Marcos Alonso, pendents d’oficialitzar encara. En aquests dos casos no existeix aquesta clàusula i per tant el Barça no tenia tanta urgència. El club també ha intentat formalitzar a LaLiga aquestes dues renovacions, però el fair-play no ho ha permès. Les inscripcions d’Araujo i Marcos Alonso són deures per a la propera finestra d’estiu. Amb tots dos està tot tancat. Araujo ho té signat amb el Barça des d’abans del mundial de Qatar i Marcos Alonso va ampliar un any més el seu contracte la setmana passada, però el registre a LaLiga no es farà fins que hi hagi més fair-play.

El límit salarial continua escanyant el Barça, i per això el club ha estat poc intervencionista en aquest mercat d’hivern. Tampoc s’espera un alt protagonisme a l’estiu en la carpeta de compres. No hi ha diners. Una altra cosa és el paper que pugui jugar el club en la carpeta de vendes. El Barça té grans actius, i en aquest sentit podria haver-hi alguna venda important.

Oficialitzar Gavi no ha estat fàcil. L’operació s’ha desbloquejat via tribunals. LaLiga ha acabat acatant la sentència judicial que ha arribat des del jutjat mercantil número 10 de Barcelona, que ha fallat a favor del club blaugrana. El Barça va presentar recurs la setmana passada perquè Javier Tebas es resistia a permetre la inscripció de Gavi, però la justícia ha resolt a favor del Barça. LaLiga podria presentar ara també un recurs en contra d’aquesta decisió, però de moment ha formalitzat la inscripció. Gavi hereta un dorsal que han lluït futbolistes com el mateix Xavi Hernández, Migueli, Guillermo Amor, Dani Alves, Denis Suárez, Todibo, Carles Aleñá i Riqui Puig més recentment. Lligat de mans i peus pel límit salarial, el Barça ha centrat gran part dels esforços en la inscripció dels tres futbolistes renovats, i només s’ha pogut concretar la més urgent.

Bellerín per Julián Araujo?

El club no tenia previst moure’s per reforçar la plantilla, però amb els adeus de Gerard Piqué (retirat), Memphis (Atlético) i Héctor Bellerín, que ahir va marxar rumb a l’Sporting Club de Portugal, Xavi va demanar un esforç al club. “Penso que un fitxatge ens podria anar bé”, va reconèixer ahir en la prèvia del Betis-Barça. I el club ho va intentar. Va buscar algun futbolista que encaixés, tant en l’aspecte esportiu com en l’econòmic i pogués ser inscrit. Un nom va estar molt present en les converses: Sofyan Amrabat (Fiorentina). El pivot defensiu internacional amb el Marroc i una de les revelacions de l’últim mundial, va quedar-se fins i tot fora de la convocatòria del partit de copa que el Fiorentina disputa avui contra el Torí, amb la possibilitat d’un traspàs que no va fructificar perquè l’entitat viola i la blaugrana no es van entendre. Hauria estat una peça important per dosificar Sergio Busquets en aquest segon tram de la temporada. Mirant més enllà, al Barça li urgeix trobar un futbolista de garanties per a aquesta posició, perquè el capità acaba contracte el 30 de juny. 

 No va ser Amrabat, però la idea és que sí ho fos Julián Araujo, lateral dret de 21 anys del LA Galaxy. Desconegut a escala europea, aquest futbolista nascut a Lompoc (Califòrnia, EUA) d’origen mexicà –internacional absolut amb Mèxic– era l’aposta del club culer però els documents no van entrar a temps per inscriure'l i el fitxatge no va poder ser anunciat. L'entitat presidida per Joan Laporta intentarà avui resoldre el problema parlant amb la FIFA i aconseguir el fitxatge. D'acabar-se produint, seria la primera experiència fora dels Estats Units d’Araujo, que només ha jugat com a professional en LA Galaxy, encara que tot i la seva joventut ja acumula més d’un centenar de partits disputats a la MLS. El defensa es presentaria com el relleu de Bellerín i tindria fitxa del filial. Bellerín marxa a l’Sporting de Portugal a la recerca d’uns minuts que no ha tingut en el Barça, en què no ha comptat gaire per a Xavi. En la lliga la seva presència ha estat testimonial i ha jugat més en competicions com la Champions (180 minuts) i la copa (173). S’acomiada després del seu retorn a l’estiu amb la carta de llibertat procedent de l’Arsenal. Aleshores va signar fins al pròxim mes de juny, però la falta de protagonisme ha precipitat la seva sortida. El Barça s’ha assegurat un milió fix pel traspàs i un altre d’opcional i un percentatge d’una futura venda. Signa fins a final de curs, s’entrenarà ja avui i demà serà presentat. 

Balde i Peña, pròxims moviments

O.T.

Al marge d’oficialitzar amb LaLiga la inscripció del nou contracte dels Marcos Alonso i Ronald Araujo, el Barça també treballa en altres fronts, i un d’aquests és el cas de les renovacions d’Alejandro Balde i Iñaki Peña. En el cas del porter, l’acord està fet i només està pendent de signatura. En el cas del lateral, les negociacions estan molt i molt avançades i la redacció del nou contracte és a la seva recta final. Balde serà blaugrana per més anys. Aquesta era una prioritat del club i de Xavi, perquè tot i que Marcos Alonso renovi per un any més, Xavi l’està usant molt més com a central i Alejandro Balde, per edat i projecció, és una aposta de present però sobretot a llarg termini. I més tenint en compte la situació de Jordi Alba, que finalitza contracte el 2024.

Demir, venut i Valle i Maia, cedits

O.T.

Activitat intensa en el filial. El Barça va oficialitzar tres baixes per a l’equip orientat per Rafa Márquez. La primera la d’Emre Demir, traspassat al Fenerbahçe, en una operació en què el club es queda un 20% d’una futura venda. El turc de 19 anys va arribar al Barça Atlètic l’estiu passat procedent del Kayserispor però amb prous feines ha jugat. Àlex Valle, de 18 anys, acabarà la temporada a l’Andorra. El club blaugrana i el lateral format en el planter, on ha estat des del 2014, quan es va enrolar procedent del Sant Gabriel, van arribar a un acord per a la renovació del seu contracte fins al 30 de juny del 2025, i tot seguit van formalitzar la cessió al conjunt entrenat per Sarabia. El brasiler Gustavo Maia marxa cedit al València fins al juny, amb una opció de compra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)