Barça

Vuit raons per somiar

Els actuals 8 punts de diferència entre el Barça i el Madrid han fet disparar l’optimisme entre el barcelonisme, que té motius de pes per il·lusionar-se de nou amb l’equip

El Barça no guanya la lliga des de la temporada 2018/19. Un gol de Leo Messi contra el Llevant al Camp Nou (1-0), el 27 d’abril del 2019, va segellar la 26a lliga de la història del club, tres jornades abans del final. Va ser l’última gran alegria d’Ernesto Valverde i el barcelonisme. Just després arribaria el drama d’Anfield i la desfeta en la final de copa contra el València. Des d’aleshores el Barça només ha guanyat dos títols: la copa del curs 2020/21 en l’era Koeman i la supercopa d’aquest mes de gener en el segon any de Xavi Hernández. En la temporada 2019/20 els culers van tornar a saber què era això d’estar una temporada en blanc, un fet que no es vivia des de l’etapa Rijkaard, i també han viscut el dur desencís d’encadenar dues temporades seguides sense superar la fase de grups de la Champions. Ara la supercopa guanyada contra el Real Madrid ha curat algunes ferides, i Xavi espera que aquest títol serveixi de trampolí. Els actuals 8 punts de diferència entre el Barça i el Madrid en la lliga permeten somiar. La lliga és el gran objectiu del Barça aquesta temporada 2022/23. La lliga coronaria Xavi.

L’última vegada que el Barça va ser campió, ho va ser amb 87 punts i li van sobrar tres jornades. L’Atlético va acabar segon classificat, amb 11 punts menys que els blaugrana. El Madrid va acabar tercer, amb 68. Ara el Barça lidera la classificació amb 53 punts i el Madrid és segon, amb 45. El marge és gran. La victòria contra el Sevilla va generar eufòria, però també hi ha cautela, perquè els més veterans recorden que el 2016 el Barça, amb Luis Enrique, va estar a punt d’engegar a rodar un avantatge de 12 punts. Aquell Barça va cedir 11 punts en només quatre jornades, i allò va obligar a guanyar els últims cinc partits. Ara la diferència de punts respecte del Madrid d’Ancelotti és menor, i aquest Barça ja no té Messi, Suárez ni Neymar com el 2016, però sí que hi ha motius per creure que es pot guanyar aquesta lliga: el coixí de punts, el calendari, el fortí del Camp Nou, la solvència defensiva i el pic de forma de Ter Stegen, el gol de Lewandowski, una plantilla coral i activada o la fam de victòria dels joves, entre altres factors, conviden a l’optimisme.

FAM DE LLIGA

L’última lliga guanyada pel Barça va ser el curs 2018/19, la 26a del club

ÚLTIM PRECEDENT

El 2019, el Barça va ser campió amb 87 punts, 11 més que l’Atlético, i el Madrid, tercer

L’ALERTA

El 2016 l’equip va estar a punt d’engegar a rodar un avantatge de 12 punts

El Camp Nou, un fortí

Si no encaixes, no perds. El Barça concedeix, però no encaixa. L’Spotify Camp Nou és una fortalesa impenetrable. Un únic gol rebut en deu partits de lliga com a local, el de Joselu en el derbi, de penal (1-1). El Barça no ha rebut cap gol amb la pilota en moviment. El Sevilla, el Getafe, l’Almeria, l’Athletic, el Vila-real, el Celta, l’Elx, el Valladolid i el Rayo no van marcar. En còmputs globals, només 7 gols rebuts en tota la lliga i 15 porteries a zero. Ter Stegen, Kounde, Araujo i Christensen, el mur del líder.

Un Barça coral i activat

Excepte el cas de Pablo Torre, Xavi té tota la plantilla endollada. Fins i tot Kessie, el jugador amb menys participació en la lliga (358 minuts), va ser vital contra el Sevilla, amb una assistència de pura fantasia en l’1-0. Ter Stegen, Gavi, Pedri, Lewandowski i Busquets són fixos, però Xavi ha sabut tenir la resta de la plantilla activada. Ha fet rotacions i ha sumat actors a la causa. El Madrid és esclau del rendiment de quatre homes: Benzema, Vinicius, Courtois i Militão.

El canvi de pla de Xavi

Xavi va arribar al Camp Nou abraçat a la seva idea de joc amb els extrems oberts a la banda. Semblava una idea innegociable, però ha tingut cintura per modificar el sistema quan ha estat necessari. Xavi savi. La nova fórmula dels quatre migcampistes amb Busquets, Gavi, Pedri i De Jong ha donat més consistència a l’equip. L’equip ha crescut amb el canvi tàctic. La baixa de Dembélé fa encara més rellevant que Xavi hagi trobat una solució com aquesta.

Un Madrid despistat

Per guanyar una lliga cal mirar-te al mirall. Si tu fas la teva feina, no importa què facin els rivals. Però tot ajuda en aquesta vida. El Real Madrid està fallant molt en aquest 2023. Ha cedit 8 punts en poc més d’un mes i en va cedir només 7 entre agost i desembre. Ara afronta el mundial de clubs i després, l’eliminatòria de Champions contra el Liverpool. Té molts fronts oberts. Si el Barça guanya a Vila-real –el Madrid no juga–, els de Xavi ampliarien el forat de punts a 11, de forma provisional. Un món.

Gavi, líder espiritual

Gavi, Pedri, Ansu, Araujo, Balde, Ferran i companyia tenen fam de títols. Formen part d’una nova generació amb ganes de menjar-se el món. Com va dir Jordi Alba en la prèvia de la final de la supercopa, aquesta nova generació mereixia un títol. Guanyar la supercopa d’Espanya els va treure quilos de pressió del damunt i alhora va ser una mena de clic mental. Un alliberament i una autoconfirmació. Ara l’objectiu és un gran títol com la lliga.

La carta Lewandowski

El Barça domina les àrees. Marc-André Ter Stegen està en disposició de guanyar el seu primer trofeu Zamora i Robert Lewandowski és el clar favorit per guanyar el trofeu Pichichi. Un equip que té en la seva plantilla el porter menys golejat i el davanter més golejador del campionat té mitja feina feta. El Barça és fins ara un equip coral, però les individualitats també decideixen lligues. El polonès suma 14 gols en la lliga (Benzema, 9) i aquest 2023 ha fet ja 5 gols en sis partits.

El clàssic del 19-M

Xavi Hernández ha viscut ja cinc clàssics com a entrenador del Barça i n’ha guanyat tres: el recent 1-3 de la final de la supercopa, el 0-4 de la temporada passada al Santiago Bernabéu i el 0-1 en l’amistós jugat a Las Vegas en la pretemporada. Va perdre 3-1 en aquesta primera volta de la lliga a Chamartín i també 2-3 en les semifinals de la supercopa de fa un any. Ara el clàssic del proper 19 de març al Camp Nou, amb el suport de tota l’afició, pot ser una estocada definitiva per al Real Madrid.

Millors desplaçaments

El Barça ha visitat ja els estadis dels altres tres equips que ocupen la zona Champions. Victòries al Civitas Metropolitano (0-1) i al Reale Arena (1-4). Va perdre al Bernabéu (3-1). També ha visitat els estadis del Betis i l’Osasuna, dos dels rivals més en forma. Triomfs al Villamarín (1-2) i a El Sadar (1-2). Diumenge espera una difícil visita a La Ceràmica (21 h). El Real Madrid ha de visitar encara el Camp Nou i ha d’anar a Sant Sebastià. La Real li va pispar dos punts fa dues jornades al Bernabéu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)