Barça

Messi, carpeta oberta

L’astre argentí continua sense renovar amb el PSG, on no ha aconseguit exhibir amb continuïtat la seva millor versió i on tampoc passa una situació còmoda, amb part de l’afició descontenta

Joan Laporta somia amb el seu retorn

El futur de Leo Messi és incert. L’astre argentí acaba el contracte amb el PSG aquest 30 de juny i l’entitat presidida per Nasser al-Khelaïfi el vol retenir, el Barça anhela repescar-lo i ell s’ho rumia. I és que, gairebé dos anys després del seu aterratge a París, les coses no li han acabat de rutllar, al jugador, en el conjunt francès. Des del punt de vista individual no ha aconseguit desplegar amb continuïtat el seu futbol i els números que acumula estan lluny dels que acostumava a registrar amb el Barça.

I des del punt de vista col·lectiu l’equip tampoc ha funcionat. El curs passat, el primer de Messi de parisenc, va guanyar la lliga, un objectiu de mínims, tenint en compte la inversió i la plantilla del PSG respecte a les dels seus rivals, i va ser eliminat aviat en la copa i també en la Champions, a mans del Real Madrid en els quarts de final. Europa és el repte principal del club propietat de Qatar i fracassar-hi va costar el lloc a Mauricio Pochettino. Per a la campanya següent, aquesta, l’entrenador escollit va ser Christophe Galtier, però res ha canviat. El PSG està ja fora de la copa, també de la Champions, aquesta vegada a vuitens amb el Bayern, i, malgrat que tot fa entreveure que revalidarà el títol de lliga, ja que ara mateix avantatja de set punts el segon classificat, el projecte ha tornat a quedar tocat.

No viu el 10, que ara llueix el 30, una situació idíl·lica a la capital francesa, en què, a més, s’ha instal·lat la mala maror al voltant del club. Part de l’afició està descontenta amb tot plegat i aquest diumenge en l’últim partit, que el PSG va perdre (0-2) al Parc dels Prínceps contra el Rennes, va fer pagar a Messi els plats trencats amb una xiulada just abans de l’inici de l’enfrontament. Kylian Mbappé, en canvi, va ser ovacionat.

L’escenari, doncs, és molt diferent del que es plantejava a finals del 2022. Aleshores, els mitjans francesos explicaven que la renovació per un any més de Leo amb el PSG estava pràcticament feta i que només faltava segellar-la, cosa que passaria després del mundial, però la realitat és que a hores d’ara no s’ha mogut res. Ja han passat tres mesos des que va acabar la copa del món, en què Messi va ser triomfador amb l’Argentina, i no hi ha res signat perquè el jugador, que té des de fa temps la proposta del PSG sobre la taula, està cavil·lant què fer.

I aquí és on s’obre una escletxa per al Barça i per a Joan Laporta. No és cap secret que el president culer somia amb el retorn del 10. Ho ha dit en privat i també públicament. “L’etapa de Messi al Barça no va acabar com tots volíem, va estar molt condicionada per raons econòmiques, i tenim un deute moral amb ell. Ens agradaria que el final de la seva carrera fos amb la samarreta del Barça i sent aplaudit per tots els camps on vagi”, va explicar fa uns mesos Laporta. “És una aspiració que tinc com a president del Barça. Perquè, a més, també he estat corresponsable d’aquest final, que jo crec que és provisional ja que crec que aconseguirem que aquesta aspiració sigui una realitat”, va concloure el dirigent blaugrana.

Aquesta “aspiració”, però, no s’entreveu una empresa ni de bon tros senzilla. D’una banda, hi ha el deteriorament de relacions entre Laporta i Messi, que va acomiadar-se del club de la seva vida de manera traumàtica el 5 d’agost del 2021, quan tot estava enllestit per a una continuïtat que l’economia de l’entitat no va fer viable. La fredor, en els posteriors retrobaments en actes, ha regnat en l’ambient, però aquestes diferències sembla que es podrien estar arreglant i el símptoma és la reunió que hi va haver darrerament entre Laporta i el pare de Messi, Jorge, en què van tractar el tema de l’homenatge al futbolista. D’altra banda, hi ha el factor econòmic, amb el límit salarial escanyant que el club ha de reduir. En aquest sentit, Javier Tebas es va referir la setmana passada a la possibilitat que Messi fitxés de nou pel Barça. “Hauran de canviar moltes coses, siguem realistes”, va dir el president de LaLiga. I també hi va afegir: “És el millor jugador de la història i ho dic clarament; vull que estigui al Barça. Tant de bo es pugui reestructurar la marca Barça-Messi perquè ha estat bona per al Barça, bona per a Messi i seria molt bona per a LaLiga.”

Al vestidor culer, són diversos els jugadors que han obert els braços a la llegenda, amb declaracions públiques, perquè torni, i també l’entrenador, Xavi Hernández, l’hi veu: “Això és casa seva. El millor del món i de la història encaixaria sempre.” La carpeta Messi és oberta a can Barça.

EL DESIG DE LAPORTA

“Vull que acabi amb el Barça i sent aplaudit per tots els camps”, va assegurar el president
París SG (2022/23)
18 gols i 17 assistències
París SG (2021/22)
11 gols i 14 assistències
Barça (2020/21)
38 gols i 12 assistències
Barça (2019/20)
31 gols i 25 assistències
Barça (2018/19)
51 gols i 19 assistències
Barça (2017/18)
45 gols i 18 assistències
Barça (2016/17)
54 gols i 16 assistències
Barça (2015/16)
41 gols i 23 assistències
Barça (2014/15)
58 gols i 27 assistències
Barça (2013/14)
41 gols i 14 assistències
Barça (2012/13)
60 gols i 15 assistències
Barça (2011/12)
73 gols i 30 assistències
Barça (2010/11)
53 gols i 23 assistències
Barça (2009/10)
47 gols i 11 assistències
Barça (2008/09)
38 gols i 17 assistències

DIFÍCIL

Tebas diu que perquè pogués fitxar pel Barça “haurien de canviar moltes coses”

MALA MAROR

En l’últim matx de l’equip parisenc, un sector del Parc dels Prínceps va xiular-lo abans de l’inici

LA VISIÓ DE XAVI

El tècnic culer l’hi veu: “El millor del món i de la història encaixaria sempre”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)