Barça

Rècords per al record

En l'any que estem a punt d'acomiadar, Leo Messi ha esdevingut de manera definitiva un golejador superlatiu

L'argentí ha superat marques que semblaven impossibles de batre gràcies als 91 gols que ha fet en 79 partits, sumant els que ha signat amb el FC Barcelona i amb la seva selecció nacional

Va ser màxim golejadoreuropeu amb aquests 50 gols, el millor registre mai aconseguit en la Bota d'Or
Va superar el rècord
de Gerd Müller i ara és el futbolista que més gols ha fet en un any natural (91)
El 50 gols que va signaren la lliga són la millor marca en una temporada en el torneig de la regularitat
Messi és qui més gols hamarcat en partit oficial amb el Barça, després d'haver superat César Rodríguez

En l'any que està a punt d'acabar s'ha tornat a confirmar, per si no havia quedat prou clar, que Leo Messi és el millor futbolista del planeta i, molt probablement, de tots els temps. A nivell col·lectiu, l'argentí no ha guanyat cap més títol que la copa del Rei amb el FC Barcelona, individualment, però, el seu 2012 ha estat majúscul. Sobre tot com a golejador, un aspecte en el qual ha assolit un nivell singular en la història del futbol, fins al punt que ha batut el rècord de gols aconseguits en un any natural, vigent des del 1972.

Messi va encetar l'any rebent la Pilota d'Or que l'acreditava com el millor futbolista mundial del 2011. Va rebre el trofeu que organitzen la revista France Football i la FIFA el 9 de gener, en una gala que va tenir lloc a Zuric. Cristiano Ronaldo i Xavi Hernández van ser segon i tercer, respectivament, en la votació de periodistes i capitans de totes les seleccions del món. El 10 del Barça aconseguia el guardó per tercera vegada consecutiva, igualant tres llegendes del futbol com són Johan Cruyff, Michel Platini i Marco Van Basten. Enguany hi tornarà a ser, aquest cop al costat de Cristiano Ronaldo i del seu company Andrés Iniesta. La gala tindrà lloc el dilluns dia 7 de gener. Segons tots els pronòstics, Messi repetirà l'èxit i es convertirà en el primer futbolista amb quatre pilotes d'or. Si es confirmen els vaticinis, caldrà afegir un altre rècord a la llista.

Importància relativa

I és que després de rebre la tercera Pilota d'Or, res no va canviar. Messi va continuar demostrant la seva superioritat partit a partit, jugada a jugada, gol rere gol. El 20 de març, un hat trick contra el Granada li servia per arribar a la xifra de 234 en partits oficials amb la samarreta blaugrana i superar el mític César Rodríguez, que va jugar en la dècada dels cinquanta i era, fins aleshores, el màxim golejador de la història del club, amb 232 dianes. Gens amic de les estadístiques i dels reconeixements personals, tot i que no va escatimar un somriure per a la foto, Messi va donar a la notícia una importància relativa.

La mateixa tebior va mostrar només cinc dies després, quan, amb el gol que va signar al camp del Mallorca amb una centrada que va acabar a la xarxa i que alguns van voler-li escatimar, es convertia en el jugador que més n'aconseguia en un sol campionat de lliga vestint la samarreta del Barça: exactament, 35. L'argentí va superar un altre mite, Ronaldo Luis Nazario de Lima, que n'havia fet 34 la temporada 1996/97, l'única en què va jugar al FC Barcelona. Faltaven encara un parell de mesos pel final de la competició i, per tant, s'albirava una xifra final d'escàndol.

I, efectivament, Messi va acabar la lliga amb un registre de gols escandalós: cinquanta. El més alt des del 1929, l'any en què va començar a jugar-se aquesta competició. Va marcar en 25 dels 37 partits en què va participar i va ser, evidentment, el màxim golejador, superant els 46 gols de Cristiano Ronaldo, una altra marca sensacional. Tal com era d'esperar, les cinquanta dianes en 37 partits li van donar també la Bota d'Or, la segona de la seva carrera i la que s'ha aconseguit amb un nombre de gols més alt. Messi va rebre el trofeu uns mesos més tard, a finals d'octubre, de mans de l'exjugador barcelonista, i també Pilota d'Or, Luis Suárez.

A la Champions League Messi també ha fet història a base de gols, el 2012. A principis del mes d'abril, en el partit de quarts de final que el Barça jugava al Camp Nou contra el Milan, l'argentí va marcar, de penal, el seu gol número 14 i va igualar el registre de l'italobrasiler Jose Altafini, precisament exjugador dels rossoneri, que era qui més havia marcat en una edició de la màxima competició continental des del 1963. Ara mateix, el 10 blaugrana és el segon màxim golejador en la història de la Champions, empatat amb Van Nistelrooy i a quinze gols del primer, Raúl González.

‘Auf wiederhersen', Müller!

La voracitat golejadora de Leo Messi no va decaure després del descans estival i, tant en els partits amb la seva selecció –de la qual s'ha acabat convertint en qui més gols ha anotat en un any (12), empatat amb Batistuta– com en l'arrencada de la lliga 2012/13, va continuar fent dianes amb la mateixa facilitat.

Tant és així que el rècord de gols marcats en un any natural que, des del llunyà 1972, tenia en el seu poder el llegendari Gerd Müller, amb 85, se li va posar a tret. I Messi, un cop més, no va fallar. De fet, va superar Müller quan al Barça encara li faltaven tres partits per acabar l'any. Va ser, exactament, el 9 de desembre, al Benito Villamarín de Sevilla. A l'argentí li feia falta un gol per igualar rècord i va trigar 25 minuts en marcar-ne dos.

Messi va continuar marcant –tal com s'esperava– després de superar la marca del Torpede Müller, fins al punt que el nou rècord de gols aconseguits en un any natural ha quedat fixat, finalment, en 91. La Pulga els ha fet en 69 partits.

La seva mitjana ha estat, per tant, d'1,31 gols per partit. En el Barça han estat exactament 79 dianes en 60 partits. En la selecció argentina, 12 en 9 partits. Senzillament, descomunal.

Per tot plegat, algú pot dubtar que el dilluns que ve s'acompliran els pronòstics i Messi es convertirà en el primer futbolista amb quatre pilotes d'or?

20/03
Supera César
i és converteix, amb 234 gols, en el màxim golejador de la història del Barça.
29/10
Rep la Bota d'Or
, de mans de Luis Suárez com a màxim golejador europeu (50 gols).
09/12
El rècord
de Müller és història. Messi és el futbolista que més gols ha marcat en un any natural.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)