FEB

La gènesi, a Badajoz

Desè aniversari de l’ascens de l’Uni Girona a la màxima categoria

“Era el primer any amb una aposta ferma”, diu Anna Caula, que destaca: “Tota la lliga va ser molt bona, era un projecte col·lectiu”

Rosó Buch, la capitana de l’Spar Citylift, alçava la lliga fa dotze dies a Fontajau. Un èxit, el segon títol en quatre anys, que no s’explica sense l’ascens de l’Uni Girona a la màxima categoria avui fa deu anys a Badajoz en la segona fase seguida per pujar, en tres anys en la segona categoria estatal. “Quan inicies un nou projecte, qualsevol repte et fa una il·lusió especial. Era Lliga Femenina 2 i pel que fa a resultats tota la lliga va ser molt bona. I com a grup humà en guardo un molt bon record; hi havia una barreja de gent de la casa, gent jove, amb estrangeres que et permetien fer el tomb. Era un projecte col·lectiu”, recorda Anna Caula, que aquell curs s’estrenava al primer equip de l’entitat després de diverses temporades en els equips de la base, des d’abans que es fundés el club com a tal el 2005.

Un cim

“Vam patir, recordo que se’ns va girar en contra al tercer quart i el vam poder refer. Ens pesava tot...”, diu l’entrenadora d’aquella temporada, la següent en l’estrena en la categoria i des del gener del 2011, quan va tornar a agafar l’equip fins al final del curs 2013/14, l’anterior al primer títol. Aquell equip, l’Argon, es va dissenyar per a l’ascens una temporada després de la primera fase, a Santiago de Compostel·la, en què el Don Piso es va quedar a un triple de pujar en el duel decisiu contra el Sóller d’Astou Traoré. La senegalesa i Anna Carbó reforçaven el projecte gironí, que ja tenia Marta Xargay –MVP d’aquella fase, va debutar en la màxima categoria amb l’Avenida contra l’Uni en la primera jornada del curs següent–, Geisa Oliveira, Mari Moreno i Berta Sinyol. Aquell equip va perdre dos partits en la lliga, al gener a Barcelona contra el Lima Horta (80-78) i al febrer contra el Sant Adrià (77-80). Primers del grup, en la fase d’ascens l’Argon va superar el Zamarat per 81-78, el Sant Adrià per 57-82 i el Canoe –l’altre equip que acabaria pujant– per 72-63. En el duel decisiu, el rival era l’Obenasa, segon en la lliga amb tres derrotes (2-0 gironí), i que en el tercer quart va posar contra les cordes l’Uni (49-41) amb una zona 2-3. Un 3-14 permetia a les gironines fer el cim. Un primer cim. “Hem de subratllar que pujar costa molt”, diu Caula, que confia que l’Uni hauria acabat pujant en cas d’haver perdut una segona oportunitat: “Era el primer any amb una aposta ferma i hauria estat un repte superar-nos la temporada següent.” “Veient tot el que hem fet després, es portava a l’ADN”, argumenta l’actual diputada al Parlament i portaveu d’ERC.

La perspectiva

“Mai ens hem conformat i és la clau de l’èxit, sempre pensar què podíem fer l’any següent per superar-nos. Ser un club inquiet i que gaudeix evolucionant”, sintetitza Anna Caula respecte a la trajectòria del club a Lliga Femenina. “Ha estat una evolució natural i des de la humilitat. El llistó semblava cada any més alt però el club acabava fent un pas més. S’ha convertit en la marca de la casa”, exposa la que també era directiva a l’anterior junta, que dona molt valor a la imatge de Fontajau de fa dos diumenges: “El reconeixement de l’esport femení a la ciutat. La gran satisfacció de la darrera victòria, per mi, no és l’èxit esportiu del mig de la pista sinó l’èxit de la grada: 5.000 persones entregades a l’equip.” “Un altre repte assolit: la gent entén que l’esport femení a Girona és un espectacle col·lectiu. És un canvi de paradigma”, diu amb orgull.

LA CLAU DE L’ÈXIT

“Sempre pensar què podíem fer per superar-nos. Mai ens hem conformat”

PARADIGMÀTIC

“La gent entén que l’esport femení a Girona és un espectacle col·lectiu”
61
OBENASA NAVARRA:
Liñeira (8), Ramalho (6), Cinite (14), Méndez (2), Palamaite (2) –cinc–; Ibarreche (9), Andrea Ortega, Edurne Ortega (10) i Mills (10). 16/41 de dos, 6/20 triples (2 Liñeira i Edurne Ortega i 1 Ramalho i Ibarreche), 11/15 tirs lliures, 27 rebots (5 Liñeira), 9 assistències (4 Ibarreche) i 43 de valoració (16 Ibarreche.
69
ARGON UNI GIRONA:
Carbó (10), Xargay (12), López (3), Oliveira (8), Traoré (25) –cinc–; Sinyol (3), Ribas, Lara (6) i Skrabalova (2). 16/32 de dos, 4/22 triples (2 Carbó i Xargay), 25/31 tirs lliures, 45 rebots (8 Oliveira i Skrabalova), 8 assistències (2 Carbó i Xargay) i 80 de valoració (26 Traoré).
PARCIALS:
16-21, 14-14 (30-35), 19-9 (49-44) i 12-25 (61-69).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)