NBA

Europa grava l’anell

Toronto ha trobat el premi lliurant les claus de la franquícia a Ujiri en els despatxos i a Nurse en la banqueta, tots dos amb passat al Vell Continent

Gasol, Ibaka i Scariolo, formats al bàsquet FIBA, han tingut un pes específic en el títol

El General Manager dels Toronto Raptors, Masai Ujiri, tenia al davant la possibilitat de fer un moviment molt important en la seva plantilla. El tracte amb els Memphis Grizzlies, que s’havien de desprendre de Marc Gasol, estava molt madur i la data límit pressionava. Ujiri, a qui els Grizzlies li reclamaven que es desfés d’una part important de la rotació quan faltaven uns 25 partits per acabar la lliga regular, va fer totes les consultes possibles, però una de les més importants la va trobar en el seu equip. El tècnic ajudant, Sergio Scariolo coneixia Gasol perfectament del bàsquet FIBA. “Tu ho faries?”, així de directe li va caure la pregunta a l’italià. La resposta va ser evident perquè el final de la història el sap tothom: Marc Gasol ha estat decisiu en la consecució de l’anell dels Raptors, que s’han aprofitat del talent format a Europa per conquerir allò que mai ningú es pensava que un equip canadenc podria aconseguir: l’anell de l’NBA.

Ujiri, l’arquitecte de l’equip campió, no ha dubtat en confiar l’èxit en figures que van trobar el seu espai a l’NBA després de formar-se en el bàsquet FIBA. Ell mateix, nascut a Nigèria, ho va fer com a jugador a Anglaterra, Bèlgica, Alemanya o Dinamarca. L’estiu passat, després d’un registre de 59-23, va decidir acomiadar Dwyane Casey, nomenat com a entrenador de l’any, per ascendir al novell Nick Nurse. La carrera de Nurse com a tècnic també es va iniciar a Anglaterra, on s’hi va passar onze temporades. Allà, tots dos (Ujiri com a jugador i Nurse com a tècnic) van coincidir jugant-hi en contra. “Els seus equips eren durs”, va dir Ujiri en la presentació de Nurse el passat estiu: “Hi havia alguna cosa amb els seus equips que eren diferent de la resta. La gent en parlava”. “Vam jugar l’Eurocup i l’Eurolliga”, explicava Nurse sobre la seva etapa a Anglaterra (Derby, Birmingham, Londres, Manchester i Brighton) en una entrevista amb Wojnarowski: “Hi havia raons per marxar i per quedar-me però jo simplement volia entrenar i aprendre”.

Gasol i Ibaka

L’anell dels Raptors té molts culpables però tant Marc Gasol com Serge Ibaka han jugat un paper preponderant. “És un jugador que ens pot ajudar molt perquè és intel·ligent i ha passat per les anades i vingudes de l’NBA”, explicava l’estrella Kawhi Leonard sobre l’exjugador del Barça i del Girona, que és el millor defensor de l’NBA quan la jugada l’involucra, segons Synergy, concedint 0.69 punts per possessió. Ibaka, descobert a l’Hospitalet i exjugador del Manresa, en canvi, va jugar papers clau més puntuals com els sis taps en la victòria del tercer partit o els 16,6 punts de mitjana en els darrers tres enfrontaments contra els Warriors. “Una vegada entra en joc, amb els seus taps i el seu tir de mitja distància es converteix en un jugador importantíssim per nosaltres i que té un gran impacte en el partit”, admetia Nurse.

IMPACTE

7
punts
de ràtio ofensiu han incrementat els Raptors quan Marc Gasol ha estat a la pista.
16,6
punts
per partit en els darrers tres enfrontaments de les finals ha anotat Ibaka.
1
Temporada
a l’NBA i el tècnic ajudant Sergio Scariolo ha guanyat el seu primer anell de campió.

No ser el germà de...

No havia sortit del Barça com volia i a Girona va coincidir amb Pesic que li tenia plena confiança. Van tenir una conversa i li va fer veure que necessitava un canvi d’habits. Li va marcar el camí a seguir. Va perdre molt pes i amb el talent increïble que tenia va ser el cop definitiu. Amb Pesic al primer any va fer el clic mental de deixar de ser el germà de Pau Gasol i començar a pensar en el què podia fer ell. El segon any Pedro Martínez és qui el va polir. A més, va trobar l’entorn adequat amb el Victor Sada i jo que ens coneixíem de les categories inferiors de la selecció espanyola, va agafar confiança i es va alliberar. Per això li està tan agraït a Girona. Middleton va ser clau: li va dir d’arribar una hora abans i quedar-se després a entrenar. Era duríssim. És cert que només va fer un any Top però quin any! Tenia clar que l’NBA l’esperava.

Ibon Navarro EXASSISTENT DE SCARIOLO (BASKONIA)

Mestre de la gestió

És difícil calibrar què i com pot aportar un entrenador ajudant en una banqueta NBA des de fora. Però sí que podem intuir què li haurà aportat a Sergio Scariolo aquesta experiència. El fet d’estar immers en un cos tècnic d’alt nivell, amb tants membres i tants rols li haurà fet donar un pas endavant en la seva gran virtut: la gestió. Molt del que defineix al Sergio és la gestió a un nivell màxim de tot allò que abasta un entrenador: en el club, amb la directiva, la premsa i, òbviament, els partits i el joc. Això li ha permès navegar amb un paper preponderant dos transatlàntics ja que, a més dels Raptors, ha dirigit la selecció espanyola. Als entrenadors, a banda de la dinàmica de l’equip, no ens queda temps ni capacitats per altres coses. I ell està al corrent de l’ACB, l’Eurolliga, dels joves, dels rivals. I sí, també de guanyar un anell de l’NBA.

Àlex Llorca EXCOMPANY D’IBAKA (HOSPI I MANRESA)

Mentalitat d’elit

Quan vaig veure en Serge agafant el trofeu de l’NBA vaig recordar una conversa que vam tenir uns mesos després que, jugant amb Oklahoma, perdés les finals amb els Heat de LeBron. “Ens han passat per sobre. Som un equip molt jove”, em va dir. També vaig pensar en tots els estius que entrenàvem junts, quan ja el veia com un jugador de ple dret de l’NBA, i em deia: “Aquest estiu he de millorar el tir” o bé “he de ser més ràpid”. Un estiu rere l’altre. Procedent d’un context humil, es podria haver conformat amb aturar-se en algun punt de la seva carrera però ell va escollir sempre el camí cap a la perfecció. I tot plegat és el que li ha aportat als Raptors en l’anell: l’experiència d’haver estat en l’escenari, una mentalitat d’elit per adaptar-se a qualsevol rol i unes característiques tècniques i físiques que, any rere any, ha anat perfeccionant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)