ACB

Arribar-hi i mantenir-se, aquesta és la qüestió

Bàsquet. Albert Oliver (41 anys) i Joel Parra (19) són el més veterà i el més jove dels 21 catalans de l’ACB, una competició cada vegada més globalitzada

Diferents generacions del bàsquet català estaran representades en la lliga ACB 2019/20, una competició cada vegada més globalitzada en què la presència legítima i legal de jugadors d’arreu del món dificulta que els júniors –de qualsevol equip– puguin guanyar-se fàcilment un contracte professional. Amb tot, el millor exemple que amb talent i constància és possible fer una llarga carrera és el d’Albert Oliver, que amb 41 anys és el jugador més veterà de la lliga i que acaba de signar un contracte amb el Betis, on exercirà el seu mestratge després de disset temporades seguides en la lliga.

A l’altra banda de la piràmide d’edat, entre els 21 jugadors catalans inscrits en les plantilles de l’ACB, hi ha els que han fet el salt amb ganes de menjar-se el món i arribar, per què no, fins i tot a l’NBA. Joel Parra (Joventut), 19 anys, és el més jove i està en l’equip ideal per aprendre, jugar minuts i convertir-se en poc temps, malauradament per als de Badalona, en una peça que serà difícil de retenir. La Penya, de fet, té jugadors del seu planter escampats per tota la lliga: el mateix Oliver, Ribas (Barça), Rudy (Real Madrid), Vidal (Fuenlabrada), Llovet (Morabanc Andorra), Bassas i Barrera (Burgos) i Vives (València), a banda d’altres jugadors no catalans com ara Tomàs, Suárez, Abalde o Eyenga.

El gran salt

El Barça també ha tingut històricament excedent de jugadors que difícilment poden fer-se un lloc en un dels grans equips europeus. El campió del món Rabaseda s’ha consolidat a Gran Canària, igual que Paulí, i Marc Garcia, eterna promesa del bàsquet blaugrana, vol continuar creixent a Fuenlabrada. El seu cas és paradigmàtic. Com a júnior ho va guanyar tot. Va ser MVP del torneig de l’Hospitalet i millor jugador de la final de l’europeu sub-20 (2016). Triomfar al Barça, però, és una altra cosa.

Els jugadors que sí que poden afirmar ben alt que han triomfat en la lliga són els recents campions del món Rudy, Ribas i Oriola, i també Vives al València, campió el 2017 i també campió europeu de seleccions el 2015 i bronze el 2017. Entre els incombustibles destaca Rafa Martínez (37 anys), que arriba a Bilbao disposat a ser un dels líders a la pista i al vestidor de l’equip d’Àlex Mumbrú.

Sergi Vidal va debutar ahir amb el Fuenlabrada

L’aler badaloní Sergi Vidal (1m98, 38 anys) va debutar ahir (27 segons) amb el Fuenlabrada després d’arribar al matí a la localitat madrilenya. Durant la pretemporada es va entrenar amb el Baxi Manresa, equip amb el qual va jugar alguns minuts en la Lliga Catalana. Vidal serà un dels jugadors més veterans de la lliga. Va debutar el 1999 amb el Joventut després de ser nomenat el millor jugador júnior del campionat d’Espanya. Després, successivament, va jugar en el Tau (2000-2009), el Madrid (2009-2011), el Lagun Aro (2011-2012), l’Unicaja (2012-2014) abans de tornar al Joventut el 2014. La temporada passada va jugar en el Breogán. Va ser un dels internacionals convocats en les dates FIBA per als partits de classificació per al mundial. El badaloní serà darrere d’Oliver (41 anys), Reyes (39) i Cook (38) el quart jugador més veterà de la lliga. L’equip s’ha hagut de reforçar a última hora per les lesions de les darreres setmanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)