Eurolliga

‘Devotion’ total

Nova injecció econòmica als clubs, que augmenta el nivell en la temporada del pas de 16 a 18 equips

El Barça parteix des de la ‘pole position’, però el Madrid, l’Efes, el CSKA o el Fenerbahçe no han escatimat esforços

La nova Eurolliga dels 18 equips va arrencar ahir sense cap favorit clar i amb més nivell i més jornades que mai. Set setmanes amb dos partits en què els equips hauran d’alternar amb les competicions estatals, amb màxima dificultat i exigència en el cas dels que juguen l’ACB. És per això que les plantilles es mantenen per sobre de les dotze fitxes, també en equips com el València.

El Barça, amb la injecció econòmica que s’ha fet per Mirotic, és el rival a batre. No només pel montenegrí amb passaport espanyol com a gran líder, sinó per tot el que l’ha envoltat amb un cinc titular made in Eurolliga com el format per Delaney, Higgins, Abrines i Davies. Tot això se suma al que ja hi havia. El Madrid només ha fet dos moviments, amb les incorporacions de l’MVP de l’ACB Nico Laprovittola i el pivot Mickey (Khimki) per cobrir la baixa d’Ayón. Tothom sap, però, que els de Pablo Laso, que han mantingut la seva columna vertebral, estan pendents del mercat per incorporar alguna estrella. El València aterra com a campió de l’Eurocopa conscient que l’experiència és per aquesta temporada i prou. El Baskonia ho torna a provar, després de quedar fora de l’última final a quatre, que era al Buesa Arena.

Bufetades pel top 8

La lluita per entrar a quarts es preveu frenètica perquè el nivell dels equips s’ha mantingut o ha fet un pas més. A Turquia la inversió de l’Efes ha tornat a ser espectacular i combina puntals del curs passat amb contractes increïbles com el de Shane Larkin. La lesió d’Adrian Moerman al tendó d’Aquil·les ha fet que fitxessin Chris Singleton. El seu veí i etern rival Fenerbahçe ha intentat compensar la marxa a l’NBA de Guduric i Melli tancant el fitxatge que volia el Madrid: Nando De Colo. El francès ha marxat del CSKA, que ha incorporat l’ex-NBA Kostas Koufos, físicament tocat, fins al punt que no ha jugat encara amb el seu nou equip. També ha incorporat Mike James.

Què farà Jasikevicius?

Milà ha fet un any més una aposta per ser als quarts de l’Eurolliga amb la incògnita dels equips turcs com Panathinaikòs i Olympiacòs després de la polèmica situació de l’equip del Pireu en la lliga grega abandonant-la el curs passat. Entra en escena també el Zenit de Joan Plaza amb set jugadors ex-ACB i cos tècnic reconegut: Lluís Riera i José Ángel Samaniego. Pendents de qui serà la sensació, hi ha expectativa per conèixer si Jasikevicius pot donar una nova sorpresa amb el Zalgiris. Tot això abans d’una final a quatre nova a Colònia.

FINAL A QUATRE

L’escenari serà el Lanxess Arena de Colònia del 22 al 24 de maig, un escenari d’èxit

LA DADA

34
jornades
de la fase regular obligaran a disputar dos partits per setmana en set ocasions.

Tres catalans a l’NBA i quatre a l’Eurolliga

Una dada força curiosa d’aquesta temporada és que hi haurà gairebé el mateix nombre de jugadors catalans a l’NBA –Ricky Rubio, Marc Gasol i Pau Gasol– que a l’Eurolliga –Pierre Oriola, Pau Ribas, Guillem Vives i Rudy Fernández–. La competició europea s’està globalitzant. Comptant Oriola, Ribas, Rudy i Vives com a espanyols, a l’Eurolliga n’hi haurà 19 aquest curs repartits per diferents equips. El fitxatge més sonat ha estat el de Sergio Rodríguez pel Milà després del seu pas per Moscou. El Madrid és, amb el Barça, els que més en tenen (Rudy, Llull, Reyes pels blancs i Ribas, Oriola i Claver pels blaugrana). En general, tampoc hi ha tants jugadors estadísticament destacats la temporada passada que hagin marxat a l’NBA: Poirier, Guduric i Melli. Tampoc hi serà un clàssic de la competició, Marcelinho Huertas, ara en el Tenerife.

Villeurbanne i Bayern, amb invitació

El Villeurbanne francès, el club propietat del mite Tony Parker, i el Bayern Munic han aconseguit per invitació assegurar-se la seva presència en la màxima competició continental com a mínim dos anys. És una aposta clara per un mercat francès que no tenia equip de referència des de feia un temps i també un clàssic com el Bayern Munic, que tot i que s’havia classificat esportivament, a Alemanya ja no depèn del que faci en la lliga interior per tornar-hi a ser el curs vinent. Són mercats emergents. A França, el Villeurbanne ha recuperat jugadors valuosos del país com l’ex-Barça Edwin Jackson o l’ex-València Antoine Diot, i ha format una plantilla de nivell per lluitar amb els millors. L’Eurolliga ha tret importància a la classificació via lligues estatals i busca altres fórmules, com per exemple incloure els dos finalistes de l’Eurocopa.

Aíto (72 anys) torna entre els millors

Aíto García Reneses, després de participar en l’Eurolliga amb el Barça, el Joventut i l’Unicaja, tornarà a estar entre els millors. Després de quedar subcampió de la lliga alemanya, l’Alba Berlín aspirava a la plaça per tornar a l’Eurolliga. Als seus 72 anys, el tècnic madrileny serà el més veterà de la competició, tot i que ben a prop hi té Svetislav Pesic, amb 70 anys acabats de fer. En el capítol d’entrenadors torna d’Ettore Messina, que ha deixat l’NBA per agafar la nau italiana de l’AX Milà. Es mantenen Ataman, Obradovic, Itoudis, Perasovic, Jasikevicius i Radonjic, entre d’altres, mentre assumeix el repte l’exjugador Milan Tomic a l’Estrella Roja. El Panathinaikòs dona l’alternativa a Pedoulakis després de l’experiment amb Rick Pitino. En el Villeurbane, Mitrovic estarà assistit pel germà de Tony Parker i l’exjugador ACB Joseph Gomis.

Setanta-set jugadors amb passat NBA

Si alguna cosa ha quedat clara aquesta temporada és l’arribada de jugadors de l’NBA a l’Eurolliga. A Vitòria ha arribat Nikolas Stauskas, ex-Cavaliers, Blazers, Sixers o Kings. Però no ha estat l’únic. També ha tornat a la màxima competició continental Kosta Koufos, que arriba al CSKA, després d’una carrera de dotze anys en l’NBA; Omri Casspi (Grizzlies) reforçarà el Maccabi Tel- Aviv; Timotei Mozgov (Orlando) se suma a un ambiciós Khimki, que també ha inclòs Jonas Jerebko (Warriors) a la seva plantilla; Wesley Johnson (Wizards) i Jimmy Fredette (Suns) han fitxat pel Panathinaikòs, i Greg Monroe, pel Bayern Munic. Si no han arribat més jugadors dels EUA és perquè hi ha molts joves que prefereixen la lliga de desenvolupament (G-League) a Europa pensant en un futur NBA. Enguany l’Eurolliga tindrà 77 exjugadors NBA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)