NBA

Estrelles mòbils

Arrenca l’espectacle després d’un estiu amb molts jugadors franquícia canviant d’aires i amb favorit incert: els campions Raptors i els Warriors han fet un pas enrere

Ricky s’estrena a Phoenix, Marc repeteix a Toronto i Pau cap a Portland

Arrenca l’espectacle més gran del món del bàsquet: l’NBA. Des de la pròxima matinada fins al 15 d’abril es disputaran 1.230 enfrontaments de lliga regular. L’NBA més global de la història, amb dotze oficines internacionals, set acadèmies a quatre continents, més de 400 jugadors de 42 països diferents, més de 100 jugadors de fora dels Estats Units, uns ingressos de més de 8.000 milions de dòlars, contracte televisiu de 2.700 milions de dòlars i 11.500 milions de reproduccions de vídeos en xarxes socials, 22 milions d’aficionats i 3.720 milions de dòlars gastats en sous. La mitjana de la fitxa s’apropa als set milions.

L’any de somni del Marc

El 2019 és insuperable per al pivot de Sant Boi: anell de campió NBA i campió del món. Només Lamar Odom el 2010 havia fet el mateix que Marc Gasol. Els Raptors no són favorits a repetir després de perdre el seu MVP, Kawhi Leonard. Mai un MVP de les finals havia deixat l’equip amb el qual acabava de ser campió. També han perdut Danny Green (Lakers). Es manté Serge Ibaka i Pascal Siakam acaba de renovar per 130 milions de dòlars en quatre anys. Però han perdut força. Marc Gasol ha acceptat la renovació per 25,5 milions de dòlars tot i que hauria pogut aconseguir molt més d’una altra franquícia. No s’espera que repeteixi ni final. Els Warriors també perden potencial: mantenen el trident (Curry, el lesionat Thompson i Draymond Green) i arriba D’Angelo Russell, però ja sense Durant ni Iguodala. Parteixen com a favorits els Nets i els Clippers.

Ricky Rubio ha acceptat finalment l’oferta dels Suns (51 milions de dòlars per tres anys) tot i que la franquícia no està feta per lluitar per cotes grans. El base del Masnou arriba en plena maduresa després de ser MVP del mundial, i està a punt de ser pare. L’altre català, Pau Gasol, ha acceptat l’oferta dels Blazers amb un contracte de només un any. Serà la sisena franquícia on juga i el seu dinovè curs a l’NBA. És el tercer més veterà, al darrere de Carter i Haslem.

Vince Carter, l’avi

Als 42 anys i després de 22 temporades en la lliga, si Vince Carter juga a partir de l’1 de gener haurà participat a l’NBA en quatre dècades diferents. L’aler dels Hawks supera quatre llegendes com Kevin Garnett, Robert Parish, Kevin Willis i Dirk Nowitzki, que és l’únic que ha jugat 21 cursos amb la mateixa samarreta (Mavs). L’All-Star es disputarà a Chicago del 14 al 16 de febrer. Tot això en un curs apassionant en què Giannis Antetokounmpo (Bucks) intentarà repetir MVP però sobretot lluitarà per portar els seus a la final de l’NBA.

SENSE PRECEDENTS

Kawhi Leonard és el primer MVP d’unes finals que deixa l’equip a qui ha fet campió

LA DADA

1.230
partits
de lliga regular tindrà l’NBA, amb 82 duels per a cadascuna de les 30 franquícies

Canvis: Westbrook, Durant, Kemba...

El mercat s’ha mogut, i de quina manera. Westbrook ha deixat els Thunder i ha acceptat l’oferta dels Rockets, on formarà una parella espectacular en atac amb James Harden. Però tampoc ha esperat a fer un gir a la seva carrera Kevin Durant –que es recupera de la fractura al tendó d’Aquil·les–, que ha abandonat els Warriors per afegir-se al projecte dels Nets, on estarà al costat de Kyrie Irving, que prové dels Celtics. A Boston intenten compensar la pèrdua fitxant Kemba Walker. Mike Conley ha canviat els Grizzlies pels Jazz. Però la sortida més sonada és la de Kawhi Leonard, que ha decidit marxar als Clippers juntament amb Paul George. Als Lakers LeBron ha aconseguit que hi arribés Anthony Davis. D’altra banda, hi ha uns quants joves a punt d’explotar (tots sub-23) com D’Angelo Russell (Warriors), Devin Booker (Suns) o Karl-Anthony Towns (T-wolves).

Zion Williams, impacte ‘rookie’

Una de les atraccions més esperades en aquest inici de lliga és veure el debut de Zion Williams, el número 1 del draft que han aconseguit fitxar els Pelicans. Però aquesta força de la naturalesa no començarà el curs per una lesió al genoll dret. Ja havia tingut un esquinç al febrer al mateix genoll i ara hi arrossega molèsties. Durant la pretemporada ja ha demostrat la seva qualitat (23,3 punts). Farà 20 anys el juliol que ve i es diu que la seva arribada a l’NBA tindrà tant d’impacte com el que va tenir al seu dia LeBron James. Tindrà més minuts dels esperats l’ex-Fenerbahçe Nico Melli. La generació rookie d’aquest curs és una de les que té més talents dels últims anys, i hi destaquen, entre altres, R.J. Barrett, De’Andre Hunter, Darius Garland, Jarrett Culver, Coby White, Rui Hachimura, Dam Reddish o fins i tot el fill del llegendari Manute Bol, Bol Bol.

Popovich continua trencant rècords

Gregg Popovich (East Chicago, 28/1/1949) es convertirà en el primer entrenador que pot dirigir un equip durant 23 cursos seguits al play-off. El mític entrenador va aterrar el 1996 a la banqueta dels Spurs, on era mànager general, i després d’acomiadar Bob Hill s’hi va situar ell. Ha aconseguit cinc anells. Fins ara només els Sixers (1950-1971) havien assolit el repte de ser al play-off 22 anys seguits. Després d’un primer curs, el 1996, que va acabar malament, ha estat sempre entre els millors. Serà el 24è any al capdavant dels Spurs i desfarà l’empat que mantenia amb una llegenda de les banquetes com Jerry Sloan, que va estar als Jazz del 1988 al 2011. Una dada il·lustradora: en aquests 23 anys la resta de franquícies de l’NBA han tingut 270 entrenadors; l’equip que n’ha tingut menys n’ha tingut tres de diferents i els que n’han tingut més, catorze.

40 milions per Curry i adeu a l’Oracle

Stephen Curry es convertirà en el jugador de l’NBA que per primera vegada cobra 40 milions de dòlars per temporada (30.231.758 dòlars). Supera en el rànquing Westbrook (38 als Rockets), Chris Paul (38 als Thunder), Harden (38 als Rockets), John Wall (38 als Wizards) i LeBron James (37 als Lakers). Els Warriors han fitxat D’Angelo Russell, que acaba de ser all-star, i que reforçarà l’equip californià mentre Klay Thompson es recupera de la lesió. Mentrestant Curry ha arrencat on fire: 26,8 punts de mitjana en la pretemporada, el seu sostre des que és professional. Després de mig segle a l’Oracle Arena, on jugaven des del 1971, els Warriors canvien de casa per anar al Chase Center. Després de guanyar quatre dels últims sis anells a l’NBA els californians no són el principal candidat al títol de la lliga nord-americana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)