FEB

ÀLEX FORMENTO

ENTRENADOR I DIRECTOR ESPORTIU DEL BÀSQUET GIRONA

“Sempre he tingut un esperit clarament ofensiu”

L’entrenador de l’equip mostra la satisfacció pel rendiment de l’equip i els nous jugadors però reconeix que l’objectiu continua sent millorar en tots els sentits perquè el més important encara ha d’arribar

Un rodamon
Àlex Formento (1976, Barcelona) es va formar com a jugador a La Salle Bonanova de Barcelona. Va fer el salt a l’ACB amb el Salamanca, un club en què hi havia jugadors com Pardo, Medianero o Alarcón. Va ser cedit al Zamora i a partir de llavors es va convertir en un dels jugadors clàssics de les lligues LEB en equips de tota la península Ibèrica: Pineda, Inca, Cornellà, Valls, l’Hospitalet, Mèrida, etc.

Després d’una primera temporada que podem considerar de transició a la LEB Plata, el Bàsquet Girona ha completat un primer tram de curs sensacional en què s’ha guanyat la condició de clar aspirant a l’ascens. Àlex Formento, una de les ànimes del projecte de Marc Gasol a la ciutat, porta la batuta no només des de la banqueta sinó des dels despatxos a l’hora de fitxar i seguir jugadors.

L’equip és líder, finalista de la copa LEB Plata i fa un joc excel·lent. Què més es pot demanar
De vegades el més difícil és traslladar als partits allò que preparem als entrenaments. Crec que encara tenim marge de millora però ara podrem créixer sobre una base molt sòlida i sobre el recorregut fet fins ara, que és molt bo.
L’arribada d’un nou jugador, Herbert Graham, amplia aquest marge de millora?
La millora ha de recaure en tot el col·lectiu, no depèn d’un sol jugador. Graham ha vingut a reforçar-nos perquè la temporada és molt llarga i exigent. Hi pot haver moltes incidències i considerem que una plantilla de deu jugadors és més sòlida per afrontar el que ha de venir. Amb ell la plantilla queda tancada.
Què aportarà?
Es pot adaptar a qualsevol lloc del perímetre. És capaç d’anotar i té el component atlètic, d’intensitat i de valentia que requereix aquesta lliga.
Com a director esportiu va ser difícil reunir aquesta plantilla?
Els estius sempre són complicats, però també és cert que la solidesa del projecte i el recorregut fet fins ara ens ajuden. A Moreno ja el seguia des de fa uns anys, i ara els jugadors comencen a veure el Bàsquet Girona com un bon lloc per seguir creixent.
Serà difícil renovar jugadors precisament com Moreno o Sevillano al nivell que estan jugant?
És molt aviat per parlar de coses de la temporada vinent. Tenim molta feina en el present. Des del club sempre treballem amb perspectiva i visió de futur, però són qüestions que tocaran més endavant. Al final de la temporada també decidirem si el director esportiu i l’entrenador han de ser la mateixa persona.
Truca molt sovint Marc Gasol per controlar com va tot?
Des de l’inici ha viscut el dia a dia del club i està en permanent contacte amb tothom. El club no és només el primer equip, sinó molt més. Hi ha tota la feina de la base, de les diferents estructures i de les àrees que estan creixent.
El primer títol oficial, la copa LEB Plata, pot caure el 28 de desembre en la final contra l’Azpeitia...
Ens quedem sense vacances, però benvinguda sigui la feina si és per jugar un partit tan atractiu com aquest, no només per als jugadors sinó per a l’entitat. Jugar aquesta final vol dir que s’ha fet una molt bona primera volta. És un gran premi, però el partit el preparem a partir del dia 22.
De cara a la segona fase l’altre grup de la categoria no sembla tan fort. Hi està d’acord?
Seré honest. No estem mirant gaire l’altre grup perquè ja tenim prou feina en el d’ara.
El dia 22 juguen contra el Barça B a Palau. És un pavelló en condicions per a la LEB Plata?
Tinc la confiança que el partit es jugarà amb totes les condicions. Serà una festa de bàsquet, però en un altre lloc de la ciutat.
Però falten instal·lacions de bàsquet a la ciutat?
Quan vaig arribar a Girona el 2013 una de les primeres reunions que vaig tenir va ser amb l’alcalde, Carles Puigdemont. Vaig parlar de les necessitats del nostre projecte. Va admetre que hi havia mancances i sé que l’Ajuntament d’ara n’és coneixedor i que té el propòsit de posar-hi remei. No sé en quin termini, però.
Això pot tenallar el creixement del club?
Ens vam comprometre a no incrementar els equips de base perquè no hi hagi més saturació, però el nivell d’exigència és cada vegada més alt. Mirem d’adaptar-nos a la situació.
No es pot negar que l’estil de joc de l’equip, amb Sàbat, Moreno i companyia, recorda el seu com a jugador?
Jo era un escorta tirador. Tenia una idea al cap de com jugar i vaig mirar de contractar els jugadors que s’hi acostaven més. Tinc un esperit clarament ofensiu, però entenc que l’atac comença des de la defensa i que hem de ser agressius al darrere per poder atacar com més aviat millor.
Portar Hester també va ser un encert o hi ha un punt de sort amb aquests jugadors americans?
El coneixíem d’algunes lligues europees menys exigents, però el que ens va convèncer és com es va adaptar quan va jugar a Tarragona en la LEB Or. Sabíem que podia ser un molt bon jugador per a nosaltres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)