FEB

L'Spar Citylift fa el paper de la trista figura en la final (76-58)

L’Spar Citylift perd la quarta final seguida contra l’Avenida, en la fase final de Salamanca i en un pavelló amb 5.000 persones

El 9-0 al primer quart, el triple de Vilaró abans del descans (43-33), l’inici del tercer quart i el desplegament físic, els motius

Girona 2017, Saragossa 2018, Vitòria 2019 i Salamanca 20202. Són les quatre finals de copa que l’Spar Citylift ha jugat i, les quatre, ha perdut contra l’Avenida. Fa mal per afegir un nou capítol a la interminable història de decepcions –allò que les finals es guanyen–, en l’ocasió en què l’Uni hi arribava amb més talent i en millor forma. Però que el títol es disputés a Salamanca i el sorteig determinés que el campió d’hivern jugués divendres i l’amfitrió dijous va ser un mal presagi. També l’arbitratge rebut pel campió de la darrera lliga, sobretot a la semifinal amb el València, feia témer el pitjor contra el joc que Avenida estava disposat a desplegar contra l’equip que l’havia superat en les cinc darreres vegades que s’hi havia enfrontat. Totes cinc, afegint-hi el que tombava el mur de més de dos anys el desembre del 2018 a Fontajau, tenien el comú dominador que l’equip gironí, amb Laia Palau al comandament, havia anat sempre per davant en el marcador. Com ahir (0-4) fins que una pèrdua en servei de fons permetia Hayes recuperar la pilota a mig camp i fer la primera cistella local, seguida d’un triple de l’esquerrana que acabaria amb un parcial de 9-0 (Fagbenle assistida per Sílvia Domínguez, MVP de la copa a Fontajau).

El talent gironí va fer que les coses tornessin al seu lloc al segon quart (26-25, Xargay de tres) després d’un esforç i desplegament tàctic que se’n va anar en orris amb els 5 punts de la banqueta més profunda d’Avenida: Vitola i Vilaró (43-33 triple de la barcelonina). I a remar en contra, just el que mai ha pogut fer amb èxit l’Spar Citylift contra les blaves, que sumaven el seu novè títol enmig d’una eufòria multiplicada per ser el primer amb la casa reial entregant el trofeu.

L’impuls

El salt inicial, com en tota la copa, va ser gironí. I la primera cistella 0-2 Mendy. Elonu assistida per Palau donava cos al primer cop però una pèrdua en un intent de passada llarga per superar la pressió donava energia a Hayes per impulsar el seu equip i determinar que el primer cop dur era de l’amfitrió.

L’Uni no acabava les seves accions ofensives per errors clamorosos que s’expliquen pel cansament i, el temps mort d’Èric Surís (a 6:25), refrescava les idees: 9-7 Elonu. Hayes repetia de tres i Mendy li responia(14-10, el primer groc). Però la primera falta de l’Spar Citylift, d’Elonu a 2:25 per acabar el primer quart, deixava l’esquerrana de l’Avedida estesa al terra amb un cop al cap –quan va caure després de llançar-se sobre la defensora, en la caiguda– i, les locals, amb llicència per a picar amb el pavelló tractant la que fou jugadora seva els tres darrers anys de sediciosa cap amunt.

El triple de Loyd –superada la semifinal, quan les companyes estiraven, al mateix parquet, es va estar una bona estona practicant-lo– establia una màxima de 8 (20-12), que Vasic eixugava també de 6,75 m .

En el segon quart, el cop al cap que es va endur Núria (24-17 Hayes). Però allò, res... Araújo entrant per la capitana que va alçar el trofeu del subcampió va donar el ritme a l’Spar Citylift: 26-22 Coulibaly amb addicional assistida per Mendy i Xargay de lluny (26-25) jugant de base a més de 7 minuts per la mitja part en la que seria la darrera cistella en joc.

Com es fa front a un moviment tàctic de bisturí? Picant més. Les locals s’anaven carregant però al descans les faltes eren 11-11 (4-9 pèrdues) i al final 22-22 (16-19). Que no es noti. En aquella fase, Mendy i Coulibaly rebien a tort i a dret quan intentaven acabar la jugada. Fins i tot Samuelson es sorprenia després d’agafar amb dues mans Bishop, després dels tres tirs lliures seguits a la falta de Palau (38-29). L’Uni trobava l’australiana (38-33), però Ortega va treure Vitola i Vilaró a 2:28 i li va sortir rodona, la jugada (43-33).

Entregades

Cazorla i Hayes, soles després de recuperació tot just començar el tercer quart –l’Avenida fins i tot volia sacar quan li tocava a l’Uni– feien fàcil el 47-33. Mentre la primera cistella a l’altre costat era la de Vasic a menys de tres minuts i mig per acabar el parcial, després de dos triples més de Hayes i amb dos temps morts d’Èric Surís exhaurits (59-27).

Sense poder fer res sota els cèrcols, no fos cas, el rebot seguia donant més opcions a l’Avenida, que amb Hayes fent el que volia recuperava el marge (60-42 2+1) deixant en no res el triple de Xargay (57-42) amb dotze minuts per jugar. A Cazorla li van assenyalar dues faltes seguides, en atac a Núria i en defensa (60-43) i, després, en atac a Hof, la quarta, en un bloqueig il·legal que havia fet tot el partit i que servia a Bishop per tancar el tercer quart (60-45).

Però l’inici del quart quart va ser dolent, també: Loyd fàcil després de recuperació (62-45) i falta de Xargay a Fagbenle (63-45 1/2), la britànica en mitja distància i Gil prenent la pilota a Bishop després de rebot i anotant de sota (67-45). Un 7-0 que signava la sentència i deixava els darrers minuts per a la festa castellana, des de la cinquena d’Elonu a 6:37 i Coulibaly fent la primera cistella groga a 6:12.

LA DADA

14
minuts
sense anotar en joc va estar l’Spar Citylift. Des del 26-25 (Xargay) fins el 57-29 (Vasic)
Patrocini

Un MVP accidentat i per aclamació

Tota la capacitat física de Hayes, impactant contra Elonu i cap a terra. És l’acció que va provocar que el metge d’Avenida fes sortir els sanitaris a posar-li un collaret cervical a l’alera, MVP per aclamació amb 8 punts (2/2 triples) i 9 de valoració al primer quart, 4 més al segon i 11 en el tercer amb dos llançaments més de tres transformats, sense error.