ACB

XEVI PUJOL

DIRECTOR TÈCNIC DEL BAXI MANRESA

“Amb 12 anys ja feia llistes de fitxatges”

Pujol, el director esportiu més jove de l’ACB, diu que s’han inscrit a Europa, i parla de la vinculació, de l’adeu de Toolson i del futur Manresa

Xevi Pujol (Manresa, 17/3/1990) va néixer al cor de Catalunya i va fer un màster com a ajudant d’alguns dels millors entrenadors d’Europa: Pedro Martínez, Joan Peñarroya, Jaume Ponsarnau o Ibon Navarro, entre altres. Però el destí l’ha fet canviar de camí i s’ha convertit en el director esportiu més jove de l’ACB, amb només 30 anys.

Déu-n’hi-do quin canvi!
Total. Ha estat un dilema personal. Sempre he tingut el xip d’entrenador ajudant, sense aspirar a ser primer, i quan em van proposar ser director esportiu ho vaig posar en una balança i, tot i que ni m’ho imaginava, és un repte que m’il·lusiona.
El que molts no saben és que ja fa anys que va als Estats Units a veure jugadors pagant-s’ho de la seva butxaca.
Un any vaig anar a lligues d’estiu perquè un noi de Manresa, que es diu David González, em va proposar d’anar-hi. Després vaig decidir anar a les lligues d’estiu de l’NBA a Las Vegas i estic tota la setmana al pavelló mirant jugadors perquè m’encanta.
Llavors la passió li ve de lluny...
De fet, el record que guardo de petit, amb 12 anys, era anar al bar La Pineda de Manresa, on hi havia Ricard Casas i Toni Creus jugant a escacs, i els presentava llistes de jugadors, de fitxatges que havia fet. Sempre m’ha fascinat aquest món.
Ha pogut parlar ja amb Román Montañez?
Sí. Ho vaig fer el matí del dia que em presentaven per explicar-li-ho i parlar. Li he d’agrair la confiança que ha tingut en mi i per fer-me ser un privilegiat perquè he estat al costat d’entrenadors top. En Román ha estat un actiu de la recuperació del Manresa i del Nou Congost.
I ara li toca començar a prendre decisions. La primera, la rescissió de Ryan Toolson. Per què?
No podíem assumir el cost. Després de dos anys al club ha entès perfectament la situació i hem arribat a un acord. Tenir el Ryan ha sigut un luxe.
L’altra és si jugaran a Europa?
Ens hem inscrit ja a la Champions League. Hi ha interrogants ara mateix però ens serviria per fer pinya a l’equip, perquè creixin els jugadors jugant, perquè el Nou Congost tingui més partits i per portar el nom de Manresa per Europa. Volem repetir l’experiència, però no depèn de nosaltres sinó de la FIBA.
Deia que si fos per vostè renovaria Pedro Martínez per anys. Ara és a les seves mans!
Els últims anys ens està costant mantenir a Manresa un projecte perquè patim i hi ha canvis o perquè va bé i és un aparador per a molts. Tenir el Pedro ens dona un valor afegit. S’hi sent a gust i m’agradaria assolir-ho.
Amb la confiança que té en ell, què li va aconsellar?
Em va dir que era una decisió personal però que estaria al meu costat en tot per ajudar-me. Amb la seva experiència em dona més confiança perquè soc rookie en el càrrec. Però també el suport que sé que tinc del president i de la gent del club.
Quants anys ha signat com a director esportiu?
No hem parlat del termini i sí de responsabilitats en moltes àrees, i això vol dir que fa falta un temps per adaptar-me. No tinc representant perquè soc home de club i ens posarem d’acord segur.
Haurà de fitxar un tècnic ajudant. Serà de la casa?
La nostra filosofia de futur és i serà mirar sempre dins el club com han fet amb mi o amb el Marc Estany. Ara estem mirant diferents perfils perquè no sempre a casa hi ha el que fa falta.
Precisament abandona Marc Estany com a ajudant després de tota una vida junts?
És una persona de club a l’ombra, gran entrenador de tècnica individual i és bàsic que hi sigui. Al Manresa no hi ha segon i tercer entrenador, sinó tècnics ajudants fent pinya.
Per als joves que tenen al júnior hi haurà vinculat i a quin nivell?
Ens agradaria trobar un equip de lliga EBA per donar un pas més als nostres joves, perquè el salt de júnior a sènior no és gens fàcil.
L’Artés acaba de pujar a EBA?
És una opció.
Naspler, Peñarroya, Treviño... Com està la base?
S’està treballant molt bé, hem parlat amb el Pere Romero i hem de donar eines als nostres jugadors del planter perquè continuïn creixent.
Parlem de la plantilla. Acabaven contracte Dulkys, Nelson, Kravish i Mitrovic. En podran mantenir algun?
Hem parlat amb Mitrovic, però vol esperar a veure quines ofertes pot tenir. Els altres no continuaran.
Han arribat a un acord amb Dani Pérez per continuar junts?
Tenia un tall aquest estiu i el volien alguns equips ACB. Ha demostrat el seu compromís a seguir junts i hem signat un nou contracte de dos anys més un d’opcional fins al 2023.
Amb qui estan negociant és amb Pere Tomàs. Com està el tema?
Va signar per dos anys més un d’opcional i ara s’havia de decidir què fer amb aquest últim any opcional. Té un contracte massa alt pel que podem assumir i n’estem parlant.
Cvetkovic, Saho, Sima, Vaulet, Jou tenen contracte. Espera alguna sorpresa?
En principi no, tot i que cadascun té la seva situació personal i l’estem estudiant.
Té alguna possibilitat Rafa Martínez de tornar a Manresa?
És un mite de l’ACB i de la casa, hem d’anar veient els dibuixos possibles de la plantilla segons les peces que hi anem afegint.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)